MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Και όμως υπάρχει Ελλάδα: Το μήνυμα και οι επιπτώσεις από το χθεσινό Συλλαλητήριο!

Πολίτης ανεβασμένος σε δέντρο, κρατώντας την ελληνική σημαία, συμμετέχει στο συλλαλητήριο για την ονομασία των Σκοπίων, προκειμένου να μην υπάρχει ο όρος "Μακεδονία" στην ονομασία της γειτονικής χώρας, στην πλατεία του Λευκού Πύργου, Θεσσαλονίκη, Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ, PIXEL, ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ
January 22, 2018

Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Η πέρα από τις προσδοκίες εντυπωσιακή παρουσία των Ελλήνων πολιτών, στο χθεσινό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία των Σκοπίων, ξεπερνά κατά πολύ τον καβγά γύρω από τα νούμερα και τον όγκο του, και αποδεικνύει ότι παρά την προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας, του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Ελλάδος, και ενός πολιτικού σκηνικού που παραμένει εγκλωβισμένο στην σκόπιμη ισοπέδωση της ιστορίας, της κληρονομιάς και κάθε ηθικής αξίας των εθνών, κρατών, από το σύστημα μιας στρεβλής παγκοσμιοποίησης, υπάρχει ακόμη Ελλάδα και οι Έλληνες πολίτες λίγο πριν το βήμα στην άβυσσο, σπάνε την οκνηρία τους και κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

Η χθεσινή δυναμική παρουσία των Ελλήνων στη Θεσσαλονίκη, υπερβαίνει πολιτικές ιδεολογίες, μικροπολιτικές τακτικές και δείχνει ότι σιωπηρά αλλά σταθερά αρχίζει να διαμορφώνεται ένα ρεύμα επιστροφής στις ρίζες, την ιστορία, την κληρονομιά και τις αξίες της Ελλάδας. Ένα ρεύμα που βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλο τον πλανήτη και σε κάθε χώρα έχει τα δικά του διακριτά χαρακτηριστικά. Ένα ρεύμα σιωπηρής, μέχρι αυτή τη στιγμή, αγανάκτησης το οποίο αρχίζει να μορφοποιείται και τείνει πολύ σύντομα να καταγράψει πλειοψηφικές τάσεις διεθνώς.

Η πολιτική ηγεσία στην ουσία αισθάνθηκε αμήχανα από τη χθεσινή παρουσία των Ελλήνων στη Θεσσαλονίκη. Με μια και μοναδική εξαίρεση(που δεν έχει αλλάξει θέση εδώ και δεκαετίες) οι Έλληνες πολιτικοί προσπάθησαν πριν και απέτυχαν, και αντέδρασαν κατόπιν χωρίς να καταλάβουν.

Η ηγεσία της Εκκλησίας, με όλο τον σεβασμό, αλλά είναι όπως δείχνουν τα γεγονότα αποκομμένη από το ποίμνιο, και εάν συνεχίσει σε αυτό το δρόμο θα το απωλέσει σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για το έθνος στιγμή.

Τα μέσα ενημέρωσης, για μια ακόμη φορά αποδείχτηκαν κατώτερα των περιστάσεων αδυνατώντας να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επιτελέσουν το χρέος τους που είναι η αμερόληπτη παρουσίαση της είδησης με την έκφραση της άποψης να είναι καθόλα θεμιτή, αλλά να ακολουθεί την είδηση.

Το χθεσινό γεγονός ξεπερνά τα στενά όρια της ονομασίας των Σκοπίων και ας προσπαθήσουν κάποιοι να το περιορίσουν, να το μεταφράσουν στρεβλά και να το αγνοήσουν. Αυτό που έγινε χθες στη Θεσσαλονίκη, δείχνει ότι οι Έλληνες πολίτες κατανοούν, ότι πέρα από τα μνημόνια που έχουν εξουθενώσει την κοινωνία και έχουν οδηγήσει τη χώρα στο να απωλέσει μεγάλο μέρος της εθνικής της κυριαρχίας, ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει η χώρα και το έθνος αρχίζει να αγγίζει τα όρια της ύπαρξης και της επιβίωσης.

Το γεγονός ότι πριν καν αρχίσει η διαπραγμάτευση η Ελλάδα, έχει δώσει το φιλέτο, αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη ότι πρόκειται για την αρχή ενός ντόμινο με πολλές δυσμενείς εξελίξεις. Και πρέπει όλοι μας να αναρωτηθούμε, μέχρι που μπορεί να φτάσει η ηττοπάθεια; Πόσο βαρύ θα είναι στο τέλος το τίμημα.

Τα Βαλκάνια βράζουν. Η δολοφονία του μετριοπαθή Σέρβου πολιτικού ηγέτη, η υποβόσκουσα εκρηκτική κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, το βρώμικο παιχνίδι της Αλβανίας, η εμπλοκή της Ρωσίας και τα σχέδια της Ουάσιγκτον, δεν αποτελούν καν θέμα έστω και απλής συζήτησης στην Ελλάδα.

Παρόλα αυτά το ένστικτο επιβίωσης του Έλληνα, όπως έδειξε χθες η Θεσσαλονίκη, παραμένει ζωντανό και ισχυρό, ξεπερνώντας το άνευρο και άοσμο πολιτικό σύστημα, το οποίο εγκλωβισμένο στη δίνη του Eurogroup, της λογιστικής των μνημονίων και των χρυσοκάνθαρων των Βρυξελλών, αδυνατεί να προσφέρει ηγεσία και όραμα.

Είναι πολύ νωρίς να το πει κανείς με βεβαιότητα, και ένα μόνο γεγονός δεν μπορεί να το εξασφαλίσει, αλλά είναι πολύ πιθανό ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας περίπτωσης που η κοινωνία θα ηγηθεί των πολιτικών και εάν αρνηθούν να πάρουν το μήνυμα θα τους ξεπεράσει.

Η Ελλάδα είναι ζωντανή. Ισχύει το ίδιο για το πολιτικό της σύστημα; Μένει να το δούμε… 

Ο Δημήτρης Γ. Απόκης είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου