MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Ιταλία ο επόμενος μεγάλος εφιάλτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Του Τζάκοπο Μπαριγκάτσι* 

Μετά τις κρίσιμες εκλογές της περασμένης χρονιάς, η Ευρώπη θα έπρεπε να έχει φέτος λιγότερες σκοτούρες αλλά δυστυχώς υπάρχει η Ιταλία. 

Ο δεξιός συνασπισμός του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι εξακολουθεί να ανεβαίνει στις 

δημοσκοπήσεις για τις εκλογές της 4ης Μαρτίου, αλλά μπορεί να μην «πιάσει» το 40% που απαιτείται για τη συγκρότηση μιας κυβερνητικής συμμαχίας. Οι άλλοι δύο μεγάλοι πολιτικοί σχηματισμοί, η κεντροαριστερά του Ματέο Ρέντσι και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, δύσκολα θα αποσπάσουν τα αναγκαία ποσοστά για τη συγκρότηση κυβερνητικού σχήματος. Οι πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν λοιπόν ότι θα υπάρξουν παρατεταμένες διαπραγματεύσεις, αν όχι νέες εκλογές το φθινόπωρο 

Αν και οι Ιταλοί είναι συνηθισμένοι στην πολιτική αστάθεια, υπάρχουν τέσσερις σοβαροί λόγοι ανησυχίας. 

1)Το δημόσιο χρέος φτάνει το 130% του ΑΕΠ και είναι το δεύτερο στην ευρωζώνη ύστερα από εκείνο της Ελλάδας (180%). Αυτό που είναι προβληματικό όμως είναι το χρέος που αντιστοιχεί σε κάθε πολίτη, περιλαμβανομένων των νεογέννητων: 35.000 ευρώ για τους Ιταλούς, έναντι 29.000 για τους Έλληνες. Οι Βρυξέλλες ανησυχούν. Και τα ιταλικά κόμματα όχι μόνο δεν έχουν διατυπώσει προτάσεις για τη μείωση του χρέους, αλλά ανταγωνίζονται μεταξύ τους ποιο κόμμα θα το «φουσκώσει» περισσότερο. 

2)Ο αριθμός των μεταναστών που φτάνουν στην Ιταλία μπορεί να μειώθηκε πέρυσι κατά 35% χάρις στη στρατηγική του υπουργού Εσωτερικών Μάρκο Μινίτι, αλλά ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν πως αυτό δεν θα συνεχιστεί για καιρό λόγω της χαώδους κατάστασης που επικρατεί στη Λιβύη. Και οι επιπτώσεις μιας νέας αύξησης των προσφυγικών ροών θα φανούν τόσο στις φετινές εκλογές της Ιταλίας, όσο και στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν το 2019 στην Ευρωπαϊκή Ενωση. 

3)Η εικόνα των δημοσκοπήσεων δεν είναι πολύ καλή για τους οπαδούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την πρώτη θέση αναμένεται να κερδίσει το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, που έχει ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη συμμετοχή στο ευρώ. Αλλά και η προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης από τον συνασπισμό του Μπερλουσκόνι δεν ανακουφίζει τις Βρυξέλλες, αφού εταίρος του είναι η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά. Παρόλο που τα κόμματα αυτά έχουν τις τελευταίες μέρες ρίξει τους αντιευρωπαϊκούς τους τόνους, οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να ανησυχούν. Ο ηγέτης των Φιελευθέρων Γκι Φέρχοφστατ προειδοποίησε ότι τυχόν συμμετοχή της Λέγκας του Βορρά στην κυβέρνηση θα θέσει σε κίνδυνο το κράτος δικαίου. 

4)Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, η Μόσχα θα είναι ευχαριστημένη, αφού όλα τα μεγάλα κόμματα έχουν μια μετριοπαθή γραμμή απέναντί της. Τον Δεκέμβριο του 2015, ο τότε πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι απείλησε να μπλοκάρει την ανανέωση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Και αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στη στενή σχέση που έχουν ο Μπερλουσκόνι με τον Πούτιν. Τον θαυμασμό του για το Κρεμλίνο δεν κρύβει ούτε ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι. Όσο για το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, ζητά μειωμένο ρόλο της Ιταλίας στο ΝΑΤΟ και τον άμεσο τερματισμό των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. 

(*) Ο Τζάκοπο Μπαριγκάτσι είναι αρθρογράφος του Politico 

(Πηγή: Politico.eu)
Πηγή : militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου