Kόλαφος είναι για την ΕΕ τα αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπου μόνο το 23% των Ελλήνων πιστεύει ότι η ΕΕ συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη.
Αντίθετα το 36% των Ευρωπαίων θεωρούν πως η Ένωση συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη. Πάντως και αυτό το ποσοστό χαμηλό είναι. Είναι πλειοψηφία πλέον στην Ευρώπη αυτοί που πιστεύουν ότι η ΕΕ δεν θα έπρεπε να υφίσταται τουλάχιστον με την σημερινή της μορφή.
Εξίσου χαμηλό (38%) είναι το ποσοστό των Ελλήνων που έχουν θετική γνώμη για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ με το ποσοστό αυτό να απέχει σχεδόν 20 μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό στο σύνολο των Ευρωπαίων πολιτών.
Παράλληλα λιγότεροι από τους μισούς (48%) πιστεύουν ότι η Ελλάδα ωφελήθηκε συνολικά από την ευρωπαϊκή της παρουσία όταν στο σύνολο των ευρωπαίων πολιτών το ποσοστό ανέρχεται σε 64%. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι σε σχέση με πέρυσι η κατάσταση είναι κατά τι καλύτερη καθώς το 2016 το ποσοστό των Ελλήνων που θεωρούσαν ωφέλιμη συνολικά την παρουσία της χώρας στην ΕΕ ήταν 42%.
Στην ίδια λογική περιλαμβάνεται και η απάντηση των Ελλήνων στο ερώτημα για το αν νιώθουν ότι η φωνή τους μετράει στην Ευρώπη. Το 76% απαντούν ότι η φωνή τους δεν μετράει ενώ την ίδια ώρα ένα παρόμοιο ποσοστό (75%) υποστηρίζει ότι η φωνή του δεν ακούγεται στην Ελλάδα.
Όσον αφορά το τι θέλουν οι Έλληνες από την ΕΕ είναι να τους προστατεύσει:
- από την ανεργία (83%),
- από τη φτώχεια
- τον κοινωνικό αποκλεισμό (75%)
- την ανεξέλεγκτη μετανάστευση (50%)
Ενώ θέτουν ως προτεραιότητα την προστασία:
- των εργασιακών δικαιωμάτων (59%), - της ευημερίας (54%)
- των συντάξεων (49%)
- των βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών (44%)
Οι τομείς που οι Έλληνες πιστεύουν πως η χώρα ωφελήθηκε περισσότερο είναι η ειρήνη και η ενίσχυση της ασφάλειας (49%), η ισχυρότερη διεθνής παρουσία (42%) και η ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες, τομείς στους οποίους οι θετικές γνώμες υπερτερούν κατά πολύ του Ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Αρνητική η γνώμη για το ευρωκοινοβούλιο
Στην ειδική ερώτηση για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μόλις το 27% των Ελλήνων έχει θετική γνώμη για την εικόνα του οργάνου αυτού, με ένα 53% να το θέλει να διαδραματίζει σημαντικότερο ρόλο - το ποσοστό των Ελλήνων που έχουν θετική γνώμη για το ΕΚ αυξήθηκε κατά 10% από τον Μάρτιο του 2017.
Οι Έλληνες επιθυμούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δώσει προτεραιότητα στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων (67%) και της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (57%) και να διευκολύνει νέους τρόπους για την προώθηση της οικονομίας και της ανάπτυξης (36%).
Τέλος, για τους Έλληνες οι αξίες που κατά προτεραιότητα πρέπει να υπερασπισθεί το ΕΚ είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (64%), η αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ (52%) και η αλληλεγγύη της ΕΕ με τις φτωχές χώρες του κόσμου (30%).
Τι πιστεύουν οι Ευρωπαίοι
Την ίδια ώρα έξι στους δέκα Ευρωπαίους (64%) θεωρούν ότι η χώρα τους έχει επωφεληθεί από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση - αύξηση 4% συγκριτικά με το 2016.
Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών (57%) πιστεύει, επίσης, ότι η συμμετοχή στην ΕΕ είναι θετική για τη χώρα του - ποσοστό που αγγίζει τα αντίστοιχα ποσοστά που σημειώθηκαν πριν την κρίση - και το 47% αισθάνεται ότι η φωνή του μετράει στην ΕΕ, ένα ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο που σημειώθηκε από τις Ευρωεκλογές του 2009.
Θετική γνώμη για το Κοινοβούλιο
Το ποσοστό των πολιτών που έχουν ουδέτερη εικόνα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι 42%, ενώ το 33% έχει θετική εικόνα, 8% περισσότερο μέσα σε ένα χρόνο. Το ποσοστό που έχει αρνητική εικόνα μειώθηκε κατά επτά μονάδες, στο 21%.
Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες (55%) δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται για τις Ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν το 2019, ενώ το 47% πιστεύει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να διαδραματίζει μεγαλύτερο ρόλο στο μέλλον.
Προστασία απέναντι στις απειλές
Η έρευνα που διεξήχθη το Μάρτιο του 2017 είχε ήδη αναδείξει πως οι πολίτες είναι ενήμεροι ότι η ΕΕ δρα για λογαριασμό τους σε θέματα που θεωρούν σημαντικά. Με βάση αυτή την αναγνώριση της δράσης της ΕΕ, το ενδιαφέρον για την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει υψηλό, στο 57%, δείχνοντας μια κλιμακούμενη αύξηση μέσα στο χρόνο.
Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι πολίτες περιμένουν η ΕΕ να τους προστατέψει από ορισμένες απειλές. Όταν ρωτήθηκαν για το ποιές είναι αυτές οι απειλές οι πολίτες ανέφεραν την τρομοκρατία (58%), την ανεργία (43%), τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό (42%) καθώς και τη μη ελεγχόμενη μετανάστευση (35%).
Λιγότεροι από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων ανέφεραν την κλιματική αλλαγή (23%), το θρησκευτικό ριζοσπαστισμό (23%), την ένοπλη σύγκρουση (21%), τον πολιτικό εξτρεμισμό (20%), την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών (10%), τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, την κοινωνική απόρριψη και τις απειλές που αφορούν τα προσωπικά τους δεδομένα (9% καθεμιά από τις απαντήσεις).
Προάσπιση δικαιωμάτων
Οι πολίτες περιμένουν από την ΕΕ να διαφυλάξει θεμελιώδη δικαιώματα (44%), το δικαίωμα στη μετακίνηση, τη δουλειά και την εκπαίδευση σε όλη την Ευρώπη (36%), τα εργατικά δικαιώματα (34%) , το δικαίωμα στην επαρκή συνταξιοδότηση (34%) και την οικονομική ευημερία (33%). Επίσης θεωρούν πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οφείλει να διαφυλάξει τα ανθρώπινα δικαιώματα (56%), την ελευθερία του λόγου (34%) και την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων (32%).
Προώθηση πολιτικών
Οι πολίτες πιστεύουν πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να υποστηρίξει δράσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (41%), της τρομοκρατίας ( επίσης 41%) και της ανεργίας στους νέους (31%).
Η ταυτότητα της έρευνας
Η έρευνα του Parlemeter, στην οποία συμμετείχαν 27,881 πολίτες από τα 28 κράτη μέλη, εξετάζει τις απόψεις των πολιτών σχετικά με τα πλεονεκτήματα συμμετοχής μιας χώρας στην ΕΕ, το βαθμό στον οποίο οι πολίτες αισθάνονται πως η φωνή τους μετράει στην ΕΕ αλλά και πόσο θετικά διακείμενοι είναι προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τις προτεραιότητες που θέτει, τις δράσεις, και τις αποστολές του.
Πηγή : http://www.pronews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου