Για ποια Ευρωπαϊκή Ένωση μιλάμε; Με ποιες αρχές και ποιες αξίες; Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ του οποίου το κόμμα καταποντίστηκε στις ολλανδικές εκλογές δεν έχει την ευθιξία να πει πως παραιτείται από πρόεδρος του Eurogroup και να κινηθούν οι διαδικασίες για την αντικατάσταση του, αλλά, αντιθέτως παραμένει και δηλώνει πως δεν θέλει να φύγει.
Σημειώνεται πώς ως υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας απέτυχε οικτρά στην οικονομική διαχείριση της χώρας του, καταδίκασαν την πολιτική του οι πολίτες της χώρας του αλλά αυτός προφανώς αισθάνεται περίφημα και θέλει να παραμείνει για να… διορθώσει τα οικονομικά των χωρών της Ευρωζώνης, όπως είναι η Ελλάδα και όχι μόνο.
Και αν ο κ. Ντάισελμπλουμ έχει μεγάλες ευθύνες, ακόμη μεγαλύτερες είναι αυτές αυτών που τον στηρίζουν να παραμείνει στη θέση του, με πρώτη και καλύτερη βεβαίως την Γερμανία που ο «χαρτογιακάς» εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πλήρως. Είτε μιλάει ο Ντάισελμπλουμ είτε μιλάει ο Σόιμπλε το ίδιο και το αυτό είναι. Μόνο που εξέφρασαν τη στήριξη τους στο πρόσωπο του και άλλοι υπουργοί Οικονομικών, όπως ο Γάλλος κ. Σαπέν για να μην χαλάσουν τη «σούπα» του Βερολίνου.
Κι όλα αυτά για ένα άτυπο όργανο το οποίο όμως αποφασίζει για τις τύχες των λαών της Ευρωζώνης. Ένας «χαρτογιακάς» δηλαδή σε ένα άτυπο Ευρωπαϊκό όργανο το οποίο λαμβάνει αποφάσεις και καταδικάζει σε λιτότητα ολόκληρους λαούς. Αυτές είναι οι αρχές και οι αξίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που κάποιοι θέλουν να υπηρετούμε και να υποκύψουμε (σ.σ. το έχουμε κάνει ήδη).
Είναι εντυπωσιακό το τι έγραψε ο Γερμανικός Τύπος για το χθεσινό Eurogroup, όπου εκφράστηκε η στήριξη στον κ. Ντάισελμπλουμ. Η Süddeutsche Zeitung έκανε λόγο για «αγωνία στις Βρυξέλλες», επισημαίνοντας ότι «ο πρόεδρος του Eurogroup πρέπει να φοβάται για τη δουλειά του. Και η αντιπαράθεση με την Ελλάδα περνά στον επόμενο γύρο».
Συνεχίζοντας η εφημερίδα του Μονάχου ανέφερε πώς «σπάνια υπάρχει τόσο μεγάλος έπαινος», πόσο μάλλον για κάποιον που «τιμωρήθηκε τόσο βάναυσα από τους ψηφοφόρους, ώστε να πρέπει να εκτιμά ότι θα χάσει τη δουλειά του», διευκρινίζοντας ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup απώλεσε στις εκλογές της προηγούμενης εβδομάδας τα τρίτα τέταρτα των εδρών του στη Βουλή.
Αυτό το γεγονός δεν εμπόδισε πάντως τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε και τον Γάλλο ομόλογό του Σαπέν να μιλήσουν με τα καλύτερα λόγια για τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δεν κρύβει ότι θέλει να διατηρήσει το πόστο του στις Βρυξέλλες ακόμη κι αν χάσει τον υπουργικό του θώκο στη Χάγη, αναφέρει η SZ.
«Στην αρχή της θητείας του έβλεπαν με δυσπιστία τον Ντάισελμπλουμ. Αυτό όμως πέρασε. Εν τέλει τόσος έπαινος δεν είναι τυχαίος. Κυρίως στο πεδίο της ελληνικής κρίσης διακρίθηκε για την διαπραγματευτική του επιδεξιότητα», σημειώνει ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας, επισημαίνοντας όμως ότι «ειδικά το τελευταίο διάστημα υπήρξε κριτική για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται το αξίωμά του. Στην Αθήνα φέρεται ότι έδωσε στην ελληνική κυβέρνηση να καταλάβει ότι ο ίδιος είναι ο ουσιαστικός διαπραγματευτικός εταίρος. Αυτό είναι κάτι που δεν ευχαριστεί ιδιαίτερα ορισμένους υπουργούς Οικονομικών αλλά και το ΔΝΤ».
Κλίμα στήριξης προς το πρόσωπο του επικεφαλής του Eurogroup καταγράφει από τις Βρυξέλλες και ο ανταποκριτής της Frankfurter Allgemeine Zeitung. Όπως γράφει μεταξύ άλλων, «οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν βλέπουν κανέναν λόγο να αντικαταστήσουν στην προεδρία του Eurogroup τον Ολλανδό ομόλογό τους Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την εκλογική ήττα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματός του. Αρκετοί υπουργοί χαρακτήρισαν τον Ολλανδό εξαιρετικό πρόεδρο», σημειώνει η εφημερίδα της Φραγκφούρτης.
Πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών ενημερώθηκαν από τους θεσμούς «σχετικά με τη δυσχερή πορεία της τρέχουσας δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος στην Αθήνα. (…) Δεδομένου ότι οι συνομιλίες κυλούν πιο αργά από ότι είχε προγραμματιστεί, δεν αναμένονται ταχείες αποφάσεις για εκταμίευση επόμενης δανειακής δόσης προς την ελληνική κυβέρνηση».
Ασχολήθηκαν δηλαδή περισσότερο χθες στο Eurogroup για να εκφράσουν την στήριξη του στον Γερούν Ντάισελμπλουμ παρά στο να συζητήσουν για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης της Ελλάδας. Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πηγή : http://www.pentapostagma.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου