MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Η.Π.Α., το τετραπλό παράδοξο

Η οικονομία της υπερδύναμης είναι αντιμέτωπη με το εξής παράδοξο τετραπλό φαινόμενο: οι τιμές των μετοχών στα ύψη, ο πλούτος σε επίπεδα ρεκόρ, τα χρέη στο ζενίθ και η πραγματική ανάπτυξη αρνητική. 

Άρθρο 

Οι τιμές των μετοχών στις Η.Π.Α. ευρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ ο πλούτος των νοικοκυριών. Την ίδια στιγμή διαπιστώνεται πως τα χρέη είναι επίσης σε επίπεδα ρεκόρ (άρθρο), γεγονός που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα παράδοξα της εποχής μας – πόσο μάλλον όταν ο ρυθμός ανάπτυξης είναι εξαιρετικά χαμηλός παρά την αυξημένη ρευστότητα, με την οποία έχει τροφοδοτήσει το σύστημα η Fed, μέσω των τριών πακέτων ποσοτικής διευκόλυνσης. 

Αναλυτικότερα, όπως φαίνεται από το γράφημα που ακολουθεί, ο καθαρός πλούτος των αμερικανικών νοικοκυριών (αφαιρουμένων των δανείων δηλαδή), αυξάνεται συνεχώς μετά το 1996 – με δύο πολύ μικρά διαλείμματα ως αποτέλεσμα του σπασίματος της φούσκας του διαδικτύου, καθώς επίσης της αντίστοιχης των ενυπόθηκων δανείων χαμηλής εξασφάλισης. 


Περαιτέρω, από το επόμενο γράφημα, διαπιστώνεται πως τα χρέη αυξάνονται επίσης συνεχώς, με αφετηρία το 1980 – όπου, λόγω της υιοθέτησης της πολιτικής του ακραίου νεοφιλελευθερισμού οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων έπαψαν να συμβαδίζουν με την παραγωγικότητα τους παραμένοντας σχεδόν στάσιμες, με αποτέλεσμα να καλύπτεται η διαφορά από το δανεισμό τους. 


Τέλος, από το τρίτο γράφημα φαίνεται πως ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας των Η.Π.Α. (μπλε στήλες, αριστερή κάθετος), παρά το πλημμύρισμα της με ρευστότητα, είναι εξαιρετικά χαμηλός – λίγο υψηλότερος από το 1,5%, όταν ο «πυρήνας» του πληθωρισμού (core inflation rate) έχει υπερβεί το 2,2% (διακεκομμένη γραμμή, δεξιά κάθετος). 


Εάν εξετάσουμε τώρα το δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος εν προκειμένω είναι πιο αντιπροσωπευτικός, θα διαπιστώσουμε πως από τις 228 περίπου μονάδες το 2012 έχει φτάσει στις 245 μονάδες σήμερα – άρα παρουσιάζει μία πολύ μεγάλη άνοδο. Επομένως η οικονομία των Η.Π.Α. ευρίσκεται σε ύφεση, γεγονός που σημαίνει ότι είναι αντιμέτωπη με το εξής παράδοξο τετραπλό φαινόμενο: οι τιμές των μετοχών στα ύψη, ο πλούτος σε επίπεδα ρεκόρ, τα χρέη στο ζενίθ και η πραγματική ανάπτυξη αρνητική. Λογικά λοιπόν λέγεται πως ο σωστότερος τρόπος για να περιγράψει κανείς την αμερικανική οικονομία σήμερα, είναι πως μοιάζει με το καθαρότερο βρωμικο πουκάμισο – κάτι μοναδικό στα ιστορικά χρονικά. 

Στα πλαίσια αυτά, εάν νομίζει κανείς πως η συγκεκριμένη διαστρέβλωση θα συνεχίζεται στο διηνεκές, επειδή ίσως ο νέος πρόεδρος έχει μαγικές ικανότητες, μάλλον κάνει ένα πολύ μεγάλο λάθος – οπότε οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τις προβλέψεις, περιμένοντας καλύτερα να σπάσουν οι φούσκες, καθώς επίσης να ακολουθήσει ξανά μία μεγάλη ύφεση. Η Ιαπωνία βέβαια βιάστηκε, περιορίζοντας τα πακέτα ρευστότητας – ένα λάθος που δεν έκανε η ΕΚΤ, διαισθανόμενη πως τίποτα δεν έχει αλλάξει ακόμη στην οικονομία.

Άρης Οικονόμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου