Το «Εθνικό Μέτωπο» της κυρίας Le Pen σχεδιάζει την έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωζώνη μονομερώς, μέσα σε έξι μήνες μετά την εκλογή του – με τη μέθοδο που όφειλε η Ελλάδα να είχε επιλέξει πριν από την προδοσία του PSI, με το οποίο παρέδωσε τα κλειδιά της στους δανειστές, ουσιαστικά άνευ όρων.
Με απλά λόγια, προγραμματίζει τη μετατροπή του 80% του δημοσίου χρέους ύψους 2,1 τρις € (γράφημα) που έχει εκδοθεί στο γαλλικό δίκαιο (90% ήταν στην Ελλάδα), στο εθνικό νόμισμα της χώρας – ποσόν που υπολογίζεται στο 1,7 τρις €. Η μετατροπή αυτή είναι εφικτή, όπως συνέβαινε και στην Ελλάδα, με ένα απλό ψήφισμα της Βουλής – γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλες ανησυχίες στις χρηματαγορές.
Επεξήγηση γραφήματος: Εξέλιξη του δημοσίου χρέους της Γαλλίας σε δις $
Περαιτέρω, οι οίκοι αξιολόγησης απειλούν να χαρακτηρίσουν μία τέτοια ενέργεια ως μία μη νόμιμη αναδιάρθρωση του χρέους, ως χρεοκοπία δηλαδή – αφού οι επενδυτές που έχουν τοποθετήσει τα χρήματα τους στα γαλλικά ομόλογα σε ευρώ, προσδοκούν την εξόφληση τους στο ίδιο νόμισμα.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της S&P, «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Εάν ο εκδότης των ομολόγων δεν τηρήσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις προς τους αγοραστές και πιστωτές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής στο νόμισμα που προβλέπεται, κηρύσσεται σε χρεοκοπία«.
Εν προκειμένω, θα επρόκειτο για τη μεγαλύτερη πτώχευση στην παγκόσμια ιστορία, δέκα φορές υψηλότερη από την ελληνική του 2012 – με κίνδυνο να επικρατήσει το χάος στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς επίσης να καταρρεύσει η Ευρωζώνη.
Λογικά όμως το Εθνικό Μέτωπο απαντά πως δεν εκπροσωπεί τις αγορές ή τους οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι έτσι και αλλιώς έχουν χάσει την αξιοπιστία τους μετά τα σκάνδαλα του 2008, αλλά το γαλλικό λαό – οπότε θα ενεργήσει αποκλειστικά και μόνο προς όφελος του. Σε κάθε περίπτωση, η μετατροπή του χρέους σε εθνικό νόμισμα επιτρέπεται νομικά – οπότε οι δανειστές της χώρας δεν θα μπορούσαν να επιτύχουν τίποτα δικαστικά, ακόμη και αν οι εταιρείες αξιολόγησης τη χαρακτηρίσουν ως χρεοκοπία.
Συνεχίζοντας, στέλεχος του Εθνικού Μετώπου δήλωσε πως η μετατροπή του ευρώ σε φράγκα θα είναι με την ισοτιμία 1:1 – ενώ, εάν το νόμισμα υποτιμηθεί, τότε θα είναι προς όφελος της Γαλλίας, αφού θα μειωθεί ανάλογα το βάρος του χρέους. Λογικά λοιπόν η χώρα θα θελήσει να κάνει μία ανταγωνιστική υποτίμηση του φράγκου, επειδή αφενός μεν θα επιβαρυνθούν οι δανειστές της, αφετέρου θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της, οπότε οι εξαγωγές – κάτι που ήταν σε θέση επίσης η Ελλάδα πριν το PSI, το οποίο σωστά θεωρείται ως η μεγαλύτερη προδοσία στην ιστορία της.
Η υποτίμηση αυτή θα επιτευχθεί με την πληθωριστική εκτύπωση νέων χρημάτων από την κεντρική τράπεζα της Γαλλίας – οπότε θα έχει ένα επί πλέον πλεονέκτημα: την κάλυψη των αναγκών εκείνων των κοινωνικών ομάδων που υποφέρουν περισσότερο από την κρίση των τελευταίων ετών.
Η έξοδος τώρα από το ευρώ είναι μόνο ο ένας πυλώνας της οικονομικής στρατηγικής του Εθνικού Μετώπου – με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, καθώς επίσης την πληθωριστική μείωση του χρέους. Ο δεύτερος πυλώνας είναι ο «έξυπνος προστατευτισμός», κατά το παράδειγμα του προέδρου Trump – έτσι ώστε να γίνουν ισχυρότερες οι γαλλικές βιομηχανίες, καθώς επίσης να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, κάτι που σήμερα εμποδίζεται από τους κανόνες της ΕΕ.
Ολοκληρώνοντας, ελπίζουμε να καταλάβουν οι Έλληνες το μέγεθος της προδοσίας αυτών που υπέγραψαν τη θανατική καταδίκη της πατρίδας τους, το PSI, ξυπνώντας επιτέλους και ζητώντας ενεργητικά την παραδειγματική τιμωρία τους – επίσης οι Γερμανοί το πού οδηγεί την Ευρώπη η εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων τους, ιδιαίτερα της κυρίας Merkel και του κ. Σόιμπλε.
Βασίλης Βιλιάρδος
Οικονομολόγος
E-mail: viliardos@analyst.gr
Ειδικότητα: Mάκρο-οικονομικά / Πολιτική Οικονομία
Πηγή : http://www.analyst.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου