MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Aποτελέσματα-σοκ σε δημοσκόπηση: Για πρώτη φορά περισσότεροι οι Έλληνες που θέλουν να φύγουμε από την ΕΕ από αυτούς που θέλουν να μείνουμε!

ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟΣΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ!

Σοκαριστικά είναι τα αποτελέσμτα πανελλαδικής, όπου για πρώτη φορά αυτοί που θεωρούν ότι η ΕΕ κάνει κακό στην Ελλάδα και πρέπει να αποχωρήσει η χώρα από αυτή είναι μεγαλύτερο ποσοστό, έστω οριακά, από αυτούς που θεωρούν ότι συμμετοχή της Ελλάδας είναι θετική! Αυτοί που τάσσονται υπερ της αποχώρησης είναι 45% και αυτοί που ακομα κρίνουν ότιείναι θετικά τα αποτελέσματα της συμμετοχής μας είναι 44%!

Επίσης στην έρευνα της Palmos Analysis, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, το 84% θεωρεί ότι η ΕΕ κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Ταυτόχρονα 6 στους 10 τάσσονται υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ (για την ακρίβεια 58% εναντι 42%. Είναιη πρώτη φορά που οι πολίτες που τάσσονται υπερ της αποχώρησης από το ευρώ συγκεντρώνουν τόσο μεγάλο ποσοστό.

Φυσικά την μεγάλη απάντηση για την ΕΕ ή την συμμετοχή στο ευρώ την έδωσε πέρσι το ψημοψήφισμα με ποσοστό πάνω από 62%. Αυτό το νούμερο σίγουρα έκρυβε ένα πλειοψηφικό ποσοστό για το αν η χώρα πρέπει ή όχι να βγει από το ευρώ ή την ΕΕ.

Η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών δεν μπορούν να ανακαλέσουν στη μνήμη τους κατά τον τελευταίο μήνα κάποια αναφορά στα MME που παρακολουθούν σχετικά με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και η μεγάλη πλειοψηφία, πάνω από 7 στους 10, θεωρεί ότι δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τις δραστηριότητες του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Συγκριτικά για τις δραστηριότητες του ελληνικού κοινοβουλίου 4 στους 10 δηλώνουν ότι έχουν ανεπαρκή ενημέρωση σχετικά με αυτές.

Οι 'Ελληνες πολίτες θα ήθελαν να είχαν δοθεί αυξημένες αρμοδιότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με πλειοψηφία που κυμαίνεται από 47% (για έλεγχο κρατικών προϋπολογισμών) έως και 86% (για προσφυγικό).

Τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που αποφασίστηκαν στο τελευταίο Eurogroup, περίπου 1 στους 3, τα θεωρούν θετικά αλλά όχι επαρκή, ενώ 4 στους 10 τα θεωρούν αρνητικά. Παράλληλα, περίπου οι μισοί Ελληνες επιθυμούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του ελληνικού χρέους είτε ως χρηματοδότη είτε μόνο ως τεχνικού συμβούλου.

Σχετικά με τους 'Ελληνες ευρωβουλευτές, από την έρευνα προκύπτει ότι μόνο 1 στους 4 Έλληνες συμφωνεί ότι οι ευρωβουλευτές εκπροσωπούν επάξια τη χώρα στο ευρωκοινοβούλιο και 2 στους 4 διαφωνεί. Παράλληλα, για την πλειονότητα των Ελλήνων ευρωβουλευτών η αξιολόγηση που καταγράφεται από τους πολίτες έχει θετικό ισοζύγιο θετικών-αρνητικών γνωμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου