Η ελβετική κεντρική τράπεζα που αποσυνδέθηκε από το ευρώ, λειτουργεί ως ένα τεράστιο κερδοσκοπικό κεφάλαιο ύψους 700 δις, εκ των οποίων τα 140 δις είναι τοποθετημένα σε μετοχές – γεγονός που σημαίνει ότι, τροφοδοτεί τη μεγαλύτερη φούσκα όλων των εποχών, μαζί με πολλές άλλες «συναδέλφους» της.
Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, όπως η Τράπεζα της Ελλάδας, είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο – σε αντίθεση με όλες τις άλλες χώρες, στις περισσότερες από τις οποίες οι κεντρικές τράπεζες ανήκουν στο δημόσιο, με σκοτεινή εξαίρεση τη Fed που ευρίσκεται στην ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εμπορικών τραπεζών των Η.Π.Α. (άρθρο).
Η μετοχική της σύνθεση δε είναι εντελώς ασυνήθιστη, με τα ελβετικά καντόνια να κατέχουν το 45% και με τις τράπεζες των καντονιών το 15% – ενώ το υπόλοιπο 40% ανήκει σε ιδιώτες, καθώς επίσης σε επιχειρήσεις, όπου ο μεγαλύτερος μέτοχος (6,5%) είναι ο γερμανός καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μονάχου κ. Siegert. Ένα ακόμη παράδοξο είναι οι τοποθετήσεις της σε μετοχές, κυρίως αμερικανικές (πίνακας) – όπως για παράδειγμα στη Facebook, στην οποία είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος.
Επεξήγηση πίνακα: Τοποθετήσεις τις κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας
(SNB) σε μετοχές του αμερικανικού χρηματιστηρίου.
Περαιτέρω, το τελευταίο χρονικό διάστημα η μετοχή της κεντρικής τράπεζας εμφανίζει μία συνεχή ανοδική πορεία – από 1.100 φράγκα τον Ιούλιο στα 1.750 πρόσφατα. Πρόκειται για μία αύξηση της τάξης του 60% (γράφημα), η οποία είναι υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία της χώρας – την ίδια χρονική περίοδο που ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Ελβετίας παραμένει ουσιαστικά ακίνητος. Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει την εντύπωση ότι, κάποιος προσπαθεί να την εξαγοράσει επιθετικά – κάτι που είναι πρωτόγνωρο για μία κεντρική τράπεζα.
Επεξήγηση γραφήματος: Εξέλιξη της τιμής της ελβετικής κεντρικής
τράπεζας
Συνεχίζοντας, μετά από έρευνα τοπικής εφημερίδας (πηγή), φάνηκε πως κανένας δεν γνώριζε το συμβάν – ενώ η κεντρική τράπεζα αρνήθηκε να το σχολιάσει. Ανάλογες ανοδικές και καθοδικές κινήσεις υπήρξαν βέβαια και στο παρελθόν, τις οποίες όμως οι επενδυτές απέδιδαν στα μερίσματα που προσφέρει παραδοσιακά – 15 φράγκα ανά μετοχή (κάτω από 1% με τη σημερινή τιμή της, άρα καθόλου υψηλά). Εν τούτοις, στην εποχή των αρνητικών επιτοκίων, η αξία των μερισμάτων είναι εντελώς διαφορετική – αφού για τις καταθέσεις του πληρώνει πλέον κανείς τόκους, αντί να εισπράττει.
Σε κάθε περίπτωση, ο όγκος των συναλλαγών στη μετοχή της κεντρικής τράπεζας είναι πάρα πολύ υψηλός – μεγαλύτερος από ποτέ. Λογικά λοιπόν αναρωτιέται κανείς ποιός είναι ο αγοραστής, καθώς επίσης τι ακριβώς επιδιώκει – αφού δεν είναι δυνατόν να την εξαγοράσει.
Από την άλλη πλευρά η ελβετική κεντρική τράπεζα, ιδίως μετά την απόφαση της να αποδεσμευθεί από το ευρώ και να υποστεί τεράστιες ζημίες (άρθρο), λειτουργεί πλέον ως ένα τεράστιο κερδοσκοπικό κεφάλαιο – ενδεχομένως για να καλύψει τις απώλειες της. Αυτό τουλάχιστον συμπεραίνεται, κρίνοντας από τις τοποθετήσεις της σε μετοχές, συνάλλαγμα κοκ. – κατά κάποιον τρόπο σαν τη Blackrock της Ελβετίας. Δεν πρόκειται λοιπόν για μία κλασσική κεντρική τράπεζα, αλλά για ένα ανερχόμενο αστέρι στον ουρανό της διαχείρισης παγίων (asset management), οπότε λογικά επενδύει κανείς στη μετοχή της.
Ειδικότερα, το επενδυτικό της κεφάλαιο υπολογίζεται στα 700 δις, ενώ το 20% (140 δις) είναι τοποθετημένο σε μετοχές – με αποτέλεσμα να κατέχει περισσότερες από τον ιδρυτή της Facebook, μία τεράστια συμμετοχή στην Apple κοκ. Πρόκειται επομένως για μία από τις πολλές διαστρεβλώσεις της εποχής μας, αφού επενδύουν σε μετοχές οι κεντρικές τράπεζες απλά και μόνο τυπώνοντας νέα χρήματα από το πουθενά – γεγονός που τις κάνει εκ των πραγμάτων ασυναγώνιστες.
Ολοκληρώνοντας, τόσο η ελβετική κεντρική τράπεζα, όσο και πολλές άλλες, μεταξύ των οποίων η Fed και η Τράπεζα της Ιαπωνίας, οδηγούν τα χρηματιστήρια σε μία φρενήρη άνοδο – έχοντας ως εκ τούτου δημιουργήσει τεράστιες φούσκες, όταν την ίδια στιγμή το παγκόσμιο χρέος έχει υπερβεί κάθε προηγούμενο ρεκόρ, φτάνοντας στα 152 τρις $ ή στο 225% του παγκοσμίου ΑΕΠ. Επομένως, το κραχ δεν πρόκειται να αποφευχθεί, ευχόμενοι να μην προκαλέσει την πλήρη κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και το απόλυτο χάος (ανάλυση).
Πηγή : http://www.analyst.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου