MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

«Γονατίζουν» οι επιχειρήσεις από τους συνεχείς φόρους - 4,5 δισ. ευρώ πρέπει να καταβάλουν έως το τέλος του έτους

Οι συνεχείς φόροι "γονατίζουν" τις επιχειρήσεις και συνέπεια αυτού είναι τα λουκέτα να πέφτουν βροχή και η ανεργία να αυξάνεται. Μέχρι το τέλος του έτους οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν φόρους που αγγίζουν τα 4,5 δισ. ευρώ, όταν το Δημόσιο από την πλευρά του έχει κηρύξει στάση πληρωμών και δεν επιστρέφει ούτε τον ΦΠΑ, αλλά και ούτε πληρώνει τους ιδιώτες-προμηθευτές.

Η χαριστική βολή και φέτος έρχεται με τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι αυξημένος. Δεν είναι όμως ο μόνος φόρος που πρέπει να καταβάλουν οι επιχειρήσεις κάνοντα τη συνέχιση της λειτουργίας τους να μοιάζει εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη.

Το οικονομικό επιτελείο θέλει να εξασφαλίσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης τουλάχιστον 0,6-0,7% στο β’ εξάμηνο προκειμένου η χρονιά να κλείσει εντός των προβλέψεων, ενώ από την άλλη, θέλει να εισπράξει περισσότερα από 4,5 δισ. ευρώ αποκλειστικά από τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας και αποκλειστικά από φόρους. Η εξίσωση αυτή απλά δεν βγαίνει.

Το μπαράζ των φορολογικών επιθέσεων που υπέστησαν φέτος οι επιχειρήσεις δεν έχει προηγούμενο καθώς τα χαράτσια πέφτουν βροχή:

1. Επί των κερδών του 2015, επιβλήθηκε συντελεστής 29% αντί για 26% που ήταν ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών του 2014. Μόνο από αυτή την αλλαγή, ο φόρος αυξήθηκε πάνω από 10% συγκριτικά με πέρυσι, για τις εταιρείες που εμφάνισαν τον ίδιο όγκο κερδών.

2. Περισσότερη ήταν και η προκαταβολή φόρου της επόμενης χρονιάς καθώς αποτελεί συνάρτηση του φόρου. Δεδομένου ότι αυξήθηκε ο φόρος, αυξήθηκε και η προαταβολή για την επόμενη χρονιά η οποία και υπολογίζεται από πέρυσι με συντελεστή 100%

3. Αυξήθηκε ο συντελεστής υπολογισμoύ των ασφαλιστικών εισφορών ήδη από τον Ιούνιο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Ειδικά για τις επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας, η επιβάρυνση είναι σημαντική με το μή μισθολογικό κόστος της Ελλάδας να θεωρείται ένα από τα υψηλότερα της Ευρώπης.

4. Οι μέτοχοι των κερδοφόρων εταιρειών έσπευσαν να διανείμουν φέτος μέρισμα για να προλάβουν την αύξηση του συντελεστή από το 10% στο 15% (θα ισχύσει για τα κέρδη του 2016). Μπορεί να πρόλαβαν την αύξηση του συντελεστή, έπεσαν ωστόσο πάνω στην αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

5. Το πέμπτο και ...τελειωτικό χτύπημα ήρθε με τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Οι εταιρείες είναι οι μεγάλες χαμένες της φετινής χρονιάς καθώς θα πρέπει να πληρώσουν περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ, τουλάχιστον 65 εκατ. ευρώ (ή 15%) περισσότερα σε σχέση με πέρυσι.

Και το ερώτηαμ είναι ποια επιχείρηση θα προχωρήσει σε πρόσληψη όταν έχει να αντιμετωπίσει ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές; Ποια επιχείρηση θα κάνει επενδύσεις όταν γνωρίζει ότι έχει μπροστά τέτοια φορολογικά βάρη;

Μόνο τον Ιούλιο, οι εταιρείες κατέβαλαν 775 εκατ. ευρώ στην εφορία. Συνολικά, ο λογαριασμός θα ξεπεράσει μέχρι το τέλος του έτους τα 4,5 δισ. ευρώ. Περίπου τέσσερα δισ. ευρώ είναι ο φόρος νομικών προσώπων μετά την αύξηση του φορολογικού συντελεστή αλλά και της προκαταβολής φόρου ενώ επιπλέον 500 εκατ. ευρώ είναι ο ΕΝΦΙΑ.

Πηγή : 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου