MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Συναγερμός για τα έσοδα του προϋπολογισμού

Σοκ προκάλεσαν στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τα προκαταρκτικά στοιχεία για την πορεία των εσόδων του Ιουλίου. Τα στοιχεία δείχνουν υστέρηση των καθαρών εσόδων κατά 513 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού. Ακόμα χειρότερα όμως, μετά από ένα τσουνάμι αυξήσεων άμεσων και έμμεσων φόρων, το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε να βάλει στο ταμείο τον φετινό Ιούλιο 741 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2014! 

Τα στοιχεία είναι προκαταρκτικά και δεν αποκλείεται να μεταβληθούν ως ένα βαθμό τις επόμενες ημέρες. Θαύματα όμως δεν γίνονται, οπότε στην καλύτερη περίπτωση η υστέρηση θα περιοριστεί ελαφρά κάτω από το μισό δισεκατομμύριο ευρώ. 

Το περιτύλιγμα της αστοχίας δεν μπορεί να είναι άλλο από το γεγονός ότι στο επτάμηνο, παρά τη βουτιά του Ιουλίου, τα καθαρά έσοδα παραμένουν ακόμα πάνω από το στόχο του προϋπολογισμού. Η διαφορά είναι ότι ενώ η υπέρβαση των εσόδων κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο δημιουργούσε περιθώρια ευελιξίας τους επόμενους μήνες, η κατρακύλα του Ιουλίου περιόρισε το μαξιλαράκι ασφαλείας σε 260 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα πρώτα στοιχεία τα οποία έχει στη διάθεσή του το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και η ΓΓΔΕ δείχνουν υστέρηση εσόδων 9,56% τον Ιούλιο σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού. 

Εισπράχθηκαν 4,854 δισ. ευρώ όταν ο στόχος ήταν καθαρά έσοδα 5,367 δισ. ευρώ ή 513 εκατ. ευρώ περισσότερα. 

Η πρώτη ανάγνωση των στοιχείων αναδεικνύει την παράμετρο των αυξημένων επιστροφών φόρου, χωρίς όμως να μπορεί να εξαχθεί συμπέρασμα εάν απλώς οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ «χαλάρωσαν» (αντίστροφα μπορεί να πει κανείς ότι επιτάχυναν) τις διαδικασίες επιστροφών ή το ύψος των επιστρεφόμενων φόρων έχει υποεκτιμηθεί κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού. 

Συνολικά από τις αρχές του έτους η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει πραγματοποιήσει επιστροφές φόρου 1,860 δισ. ευρώ, όταν ο στόχος των επιστροφών ήταν στο 1,5 δισ. ευρώ. Επιμέρους τον Ιούλιο οι επιστροφές φόρου είναι αυξημένες κατά 86,54% σε σχέση με το στόχο και έφτασαν τα 388 εκατ. ευρώ, έναντι 208 εκατ. ευρώ τα οποία είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό. 

Οι αυξημένες επιστροφές εξηγούν την υστέρηση του Ιουλίου κατά 180 εκατ. ευρώ. Ακόμα και μετά την αφαίρεσή τους όμως, προκύπτει απώλεια στόχου κατά 333 εκατ. ευρώ. 

Αρμόδιες πηγές, δείχνουν για το μεγαλύτερο μέρος της υστέρησης στην κατεύθυνση των τελωνειακών εσόδων, σημειώνοντας ότι οι εισπράξεις των εφοριών πήγαν σχετικά καλά. 

Το ταμείο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, επισημαίνουν, αφήνοντας περιθώριο μικρών αλλαγών με την έκδοση των οριστικών στοιχείων. Περιμένουν δε την ανάλυση των εσόδων κωδικό προς κωδικό προς τα μέσα του μήνα για να φανεί πως πήγαν επιμέρους οι εισπράξεις από ΦΠΑ και φόρους εισοδήματος. 

Το παρήγορο στοιχείο είναι ότι στο επτάμηνο, τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού κρατήθηκαν πάνω από το στόχο στα 25,811 δισ. ευρώ έναντι 25,550 δισ. ευρώ που απαιτούσε ο προϋπολογισμός. Τα δύσκολα όμως είναι μπροστά καθώς εντός Αυγούστου αναμένεται να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και -με τις συντάξεις κομμένες- ο φόρος θα πρέπει να αρχίσει να πληρώνεται από τον Σεπτέμβρη. 

Περισσότεροι φόροι- λιγότερα έσοδα 

Το κοκτέιλ των αλλεπάλληλων φορολογικών επιβαρύνσεων, είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια ότι δεν οδηγεί απαραίτητα και σε αύξηση των εσόδων. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα καταγράφεται το αντίστροφο αποτέλεσμα, όπως αποδεικνύουν πολλές μελέτες. Οι φόροι αυξάνονται και τα έσοδα μειώνονται.
Τα αποτελέσματα του φετινού Ιουλίου φαίνεται να αποτελούν χαρακτηριστική περίπτωση, παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων έχουν εξαπολύσει πρωτοφανές κύμα κατασχέσεων. 

Η σύγκριση με τα έσοδα του περυσινού και του προπέρσινου Ιούλη είναι αποκαλυπτική: 

* 5,595 δισ. ευρώ τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού τον Ιούλιο του 2014.
* 5,029 δισ. ευρώ τα καθαρά έσοδα τον Ιούλιο του 2015, τον πρώτο μήνα εφαρμογής των capital controls. 

* 4,854 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2016 όταν μόνο από τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος και την πληρωμή της πρώτης δόσης με αυξημένες προκαταβολές και αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης (καταργήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι η έκπτωση 30% που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση), το οικονομικό επιτελείο προσδοκούσε έσοδα 1,2 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου