MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Berenberg: Δεν εισρέουν νέα κεφάλαια στην Ελλάδα, βαλτώνει η οικονομία – Σκόπιμα περιθωριοποιείται το ελληνικό ζήτημα

Ο κίνδυνος αυτός της βαλτωμένης οικονομίας έχει τις ίδιες παρενέργειες όσο και οι αναφορές για Grexit το οποίο όντως δεν φαίνεται να αποτελεί βασικό κίνδυνο αναφέρει η Berenberg... 

Στην Ελλάδα δεν εισρέουν νέα κεφάλαια και η εξέλιξη αυτή είναι επικίνδυνη γιατί μπορεί να προκαλέσει αστοχίες στην υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος που υλοποιείται αναφέρει στέλεχος της Γερμανικής τράπεζας Berenberg που μίλησε στο bankingnews.

«Η Ελλάδα υλοποιεί ένα πολύ σκληρό πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων και λαμβάνει μέτρα εξ ανάγκης που βαλτώνουν την οικονομία. 

Η φορολόγηση των επιχειρήσεων στην Ελλάδα σήμερα είναι τόσο ακραία που η Ελλάδα αποτελεί ίσως την τελευταία επιλογή παγκοσμίως για επενδύσεις.
Εύλογα οι επενδυτές έχουν αποσυρθεί. 

Το εντυπωσιακό είναι ότι χώρες όπως η Ελλάδα με πολύ μικρό και περιφερειακό ρόλο αν δεν έχουν ένα δέλεαρ για να προσελκύσουν επενδυτές περιθωριοποιούνται. 

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η οικονομία να βαλτώσει και ο κίνδυνος αυτός τείνει να γίνει βασικό σενάριο. 

Οι επενδυτές δεν πλησιάζουν την Ελλάδα γιατί έχει ένα απαράδεκτα υψηλό φορολόγησης των επιχειρήσεων κανείς επενδυτής δεν θα επενδύσει στην πραγματική οικονομία. 

Ταυτόχρονα δεν αναμένεται να βρεθεί λύση για το χρέος βιώσιμη και ως εκ τούτου σε ότι θετικό θα μπορούσε να προσβλέπει η Ελλάδα απομακρύνεται καθώς οι λύσεις μετατίθενται για το 2018. 

Σε ένα τέτοιο σενάριο η Ελλάδα θα περιθωριοποιηθεί το επόμενο διάστημα.

Η σκόπιμη αυτή περιθωριοποίηση θα έχει τις εξής διαστάσεις 

1) Δεν θα δοθεί λύση για το χρέος εμπροσθοβαρή. 

2) Η δεύτερη αξιολόγηση θα προχωρήσει πιο γρήγορα σε σχέση με την προηγούμενη αλλά η Ελλάδα δεν θα καρπωθεί κάτι σημαντικό. 

Δεν είναι βέβαιο αν ο SSM αγοράσει 12-14 δισεκ. του δανείου που έχει χορηγήσει σε σύνολο 20-21 δισεκ.

3) Άμεσες ξένες επενδύσεις δεν θα υπάρξουν στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα. 

4) Οι βραχυπρόθεσμες κερδοσκοπικές επενδύσεις στο χρηματιστήριο και στα ομόλογα θα είναι ελάχιστες καθώς υπάρχει κίνδυνος διεθνούς διόρθωσης ενώ πέραν των άλλων τα ελληνικά assets δεν είναι ελκυστικά σε σχέση με το ρίσκο που εμπεριέχουν.

Η γενική αίσθηση που υπάρχει πάντως σε διάφορους κύκλους είναι ότι μέχρι την ολοκλήρωση των γερμανικών εκλογών προς τα τέλη του 2017 η Γερμανία δεν θα κάνει καμία ουσιαστική παραχώρηση στην Ελλάδα. 

Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι ότι υπάρχει κίνδυνος η Ελλάδα να παραμείνει εγκλωβισμένη για πολύ καιρό σε μια βαλτωμένη οικονομία που οι επενδυτές δεν θα βλέπουν ευκαιρίες και προοπτική. 

Ο κίνδυνος αυτός της βαλτωμένης οικονομίας έχει τις ίδιες παρενέργειες όσο και οι αναφορές για Grexit το οποίο όντως δεν φαίνεται να αποτελεί βασικό κίνδυνο»

Πηγή : www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου