MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Υφεση και το 2016: Μείωση 0,9% του ΑΕΠ σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2015 λόγω τουρισμού, κακής ψυχολογίας και μειωμένων δημόσιων δαπανών

ΑΛΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

του Πάνου Δαμουλιάνου 

Ασχημα τα νέα στο τομέα του ΑΕΠ, αφού η ύφεση "καλά κρατεί" και στο δεύτερο τρίμηνο του έτους: Όπως αποδεικνύουν και τα στοιχεία για το ΑΕΠ του β' τριμήνου τα capital controls σε συνδυασμό με την μείωση του τουριστικού ρεύματος και την παγωμάρα που επικράτησε στην αγορά από τον Μάϊο και μετά λόγω των παρανοϊκών φορολογικών μέτρων που επέβαλαν για άλλη μια φορά οι δανειστές, υπονόμευσαν τις ελπίδες για τέλος της ύφεσης. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, με βάση τα διαθέσιμα, εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ παρουσίασε μείωση 0,9% σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2015. Η δεύτερη ανάγνωση των στοιχείων μάλιστα δείχνει πως η ύφεση ήταν μεγαλύτερη της αρχικής εκτίμησης που έκανε λόγο για 0,7%. 

Από το α' τρίμηνο του 2016 το ΑΕΠ σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αυξήθηκε κατά 0,2% αν και αρχικά η πρώτη εκτίμηση έκανε λόγο για 0,3%. 

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ σε όρους όγκου, κατά το β' τρίμηνο, παρουσίασε μείωση κατά 0,4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015 έναντι της μείωσης 0,1% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση. 

Η ΕΛΣΤΑΤ σημειώνει ότι οι διαφορές αυτές είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. 

Το τρίτο τρίμηνο αναμένεται να πάει καλύτερα, αλλά όχι τόσο όσο χρειάζεται για να μην κλείσει υφεσιακά η χρονιά. Το στοιχείο που βασικά ανέτρεψε την αισιοδοξία στην αρχή της χρονιάς ήταν η μη αναμενόμενη μείωση του τουρισμού, απόρροια του ρευστού γεωπολιτικού περιβάλλοντος. 

Σε πραγματικά οικονομικά δεδομένα τα έσοδα αντί να αυξηθούν κατά 10% θα μειωθούν κατά 7% περίπου. Αντίστοιχα οι δημόσιες δαπάνες, επίσης ρίχνουν βαριά την σκιά στην ύφεση, αφού η περαιτέρω μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων "σκότωσε" τις ελπίδες για ανάπτυξη...

Πηγή : http://www.pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου