MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Ολος ο πλανήτης τρέμει για την Deutsche Bank

Τι συμβαίνει με την Deutsche Bank;

Είναι σήμερα ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία όπως προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; 

Τι κρύβει το «παιχνίδι» του Σόρος με τις μετοχές του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού; 

 

Η «βουτια» της Deutsche Bank (DBK) και της Barklay’s (BARC) μετά το Brexit

Η αλήθεια είναι πως η γερμανική τράπεζα εδώ και καιρό προβληματίζει αγορές και οικονομικούς αναλυτές, όμως αμέσως μετά το Brexit μπήκε στο μικροσκόπιο διεθνών οργανισμών, αλλά και στο στόχαστρο επιθετικών επενδυτών προκαλώντας έντονες ανησυχίες για την σταθερότητά της.

Επιπλέον η JP Morgan υποβάθμισε όλες τις εγχώριες τράπεζες του Ηνωμένου Βασίλειου μετά την απόφαση για Brexit, αλλά και τη γερμανική Deutsche Bank από overweight σε neutral OW

Η πρώτη επιθετική κίνηση έγινε από ποιόν άλλον; Τον «γκουρού» των αγορών, τον θεωρούμενο ως «Πάπα» των κερδοσκόπων. Ο Τζορτζ Σόρος πόνταρε 100 εκατομμύρια ευρώ στην πτώση της μετοχής της Deutsche Bank και κέρδισε σχεδόν 10 εκατομμύρια ευρώ, μόλις 24 ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης του Brexit.

Τo στοίχημα αυτό, ισοδυναμούσε με την αξία 7 εκατομμυρίων μετοχών της Deutsche Bank, οι οποίες έχασαν το 23% της αξίας της αμέσως μετά το Brexit.
Κάποιοι αναλυτές ανέφεραν ότι αυτό ήταν μόλις ένα «καμπανάκι» από τον Σόρος, ένα προειδοποιητικό χτύπημα, αφού -αν ήθελε- θα μπορούσε να «γονατίσει» την γερμανική τράπεζα, «παίζοντας» -και κερδίζοντας- πολύ μεγαλύτερο ποσό.

Οπως γράφει στο Bloomberg ο Leonid Bershidsky η επίθεση του Σόρος θα έπρεπε να είναι αναμενόμενη καθώς εξ αιτίας του Brexit η μετοχή του γερμανικού κολοσσού έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδό της από το 1988, όταν δημιουργήθηκε ο δείκτης DAX στην αγορά της Φρανκφούρτης. Στους τομείς αδυναμίας της τράπεζας περιλαμβάνονται, οι ζημιές 6,8 δισ. ευρώ που κατέγραψε πέρυσι, η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητάς της, οι απολύσεις προσωπικού και μια σειρά δαπανηρών σκανδάλων αλλά και ριψοκίνδυνων επενδυτικών ενεργειών. Επίσης η Deutsche στο τέλος του 2015 ήταν εκτεθειμένη σε παράγωγα αξίας 41,9 τρισεκατομμυρίων ευρώ, το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο μετά την JPMorgan.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στις δραστηριότητες της Deutsche στη Βρετανία, είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι το 19% των συνολικών καθαρών εσόδων της προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο. Στο Σίτι, η Deutsche θεωρείται η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τράπεζα, απασχολώντας 8.000 άτομα.

Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, πέντε μέρες μετά το Βρετανικό δημοψήφισμα και λίγη ώρα μετά το κλείσιμο της Wall Street ήρθε το δεύτερο χτύπημα. Το αμερικανικό παράρτημα της Deutsche Bank απέτυχε για δεύτερη χρονιά να περάσει τα ετήσια τεστ αντοχής που διενεργεί η ομοσπονδιακή τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι ελεγκτές της Fed διαπίστωσαν «ευρείες και σημαντικές αδυναμίες» στις εσωτερικές λειτουργίες της τράπεζας και μάλιστα τόνισαν ότι δεν υπάρχει επαρκής πρόοδος στις προσπάθειες διόρθωσης των προβλημάτων τους. Η γερμανική τράπεζα απέτυχε στα λεγόμενα ποιοτικά τεστ αντοχής, που πρακτικά σημαίνει ότι αν και έχει την απαιτούμενη κεφαλαιακή επάρκεια, η τράπεζα πάσχει από εσωτερικές διαδικασίες διαχείρισης ρίσκου και αυτοελέγχου, αλλά και διοικητικών πρακτικών.

Πρακτικά η «κόκκινη κάρτα» της Fed σημαίνει ότι η Deutsche Bank χάνει το δικαίωμα να καταβάλει μέρισμα στους μετόχους της, ή να αυξήσει το μετοχικό κεφάλαιό της ή να προβεί σε επαναγορά μετοχών της, έως ότου βελτιώσει την εικόνα της.

Ως τράπεζα που εγκυμονεί τους μεγαλύτερους κινδύνους όσον αφορά το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, χαρακτηρίζει τον γερμανικό κολοσσό το ΔΝΤ σε μια έκθεσή του που έφερε στο φως την Πέμπτη η Wall Street Journal.

«Από τις παγκοσμίως συστημικά σημαντικές τράπεζες (globally systemically important banks, G-SIBs), η Deutsche Bank φαίνεται να έχει τη μεγαλύτερη συμβολή σε συστημικούς κινδύνους, ακολουθούμενη από την HSBC και τη Credit Suisse», αναφέρει το ΔΝΤ στο Πρόγραμμα Αξιολόγησης του Χρηματοπιστωτικού Τομέα.

Το ΔΝΤ σημείωσε ακόμη ότι το γερμανικό τραπεζικό σύστημα αποτελεί περισσότερο έναν κίνδυνο μετάδοσης στο εξωτερικό (ενός σοκ) παρά στο εσωτερικό της Γερμανίας. «Ειδικότερα, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν τον υψηλότερο βαθμό επιπτώσεων στο εξωτερικό, με βάση το μέσο ποσοστό απώλειας κεφαλαίων άλλων τραπεζικών συστημάτων εξ αιτίας ενός σοκ στον τραπεζικό τομέα τους», αναφέρει το ΔΝΤ. Στην έκθεσή του το Ταμείο τονίζει την ανάγκη να υπάρξει διαχείριση των κινδύνων, εντατική εποπτεία και παρακολούθηση των διασυνοριακών εκθέσεων, καθώς και την ικανότητα των παγκόσμια συστημικών τραπεζών να μεταβαίνουν σε νέα καθεστώτα εξυγίανσης και εκκαθάρισης.

Πηγή : thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου