MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Ανταρσία Β.Ορμπάν: "Τα κράτη της ΕΕ πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας - Τέλος η εξιδανίκευση του ευρωπαϊκού σχεδίου"

ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ - ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΤΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

Κλιμακώνει τις αντιδράσεις του κατά των Βρυξελλών ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν. Κατηγόρησε ευθέως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι είναι, πλέον, υπεύθυνη για την κρίση στην ΕΕ η οποία όπως τόνισε έγινε εμφανής με το Brexit και κάλεσε τα κράτη μέλη να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. 

Η ανταρσία του Ορμπάν που εκδηλώθηκε αυτή τη φορά με συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» δεν σταμάτησε εκεί. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός τόνισε ότι “πρέπει να σταματήσουμε να εξιδανικεύουμε το ευρωπαϊκό σχέδιο”. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κύριος λόγος για την κρίση στα σύνορα της ΕΕ καθώς και στα δημοσιονομικά ελλείμματα από τα οποία έχουν κατηγορηθεί οι κυβερνήσεις, είναι η αδράνεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα μπορούσε να μεριμνήσει για την αποφυγή τους. 

“Απειλούνται τα δύο μεγαλύτερα ευρωπαϊκά επιτεύγματα, όπως είναι η κοινή αγορά και το κοινό νόμισμα, εξαιτίας της αναστολής της Σένγκεν”, είπε ο Ορμπάν. 

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας πιστεύει ότι συνέβαλε στη διάσωση του ευρωπαϊκού μοντέλου και τον τρόπο ζωής των πολιτών με το κλείσιμο των συνόρων της Ουγγαρίας για τους πρόσφυγες. Απαίτησε, ακόμη, να αλλάξει η αναλογία των δυνάμεων στην ΕΕ, προς όφελος όλων των μελών και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. 

Ο Ορμπάν εξέφρασε δημοσίως τη δυσαρέσκειά του με την προτεινόμενη κατανομή των προσφύγων, πρόταση του προέδρου Ζαν Κλοντ Γιουγκέρ, βάσει ενός συστήματος ποσοστώσεων, το οποίο απορρίφθηκε από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. 

Να σημειωθεί πώς το μεταναστευτικό πρόβλημα ήταν αυτό που έκανε τους πολίτες της Βρετανίας να ψηφίσουν Brexit, αλλά επί της ουσίας οι πολιτικές λιτότητας στην ΕΕ είναι η μεγάλη πηγή του κακού που απειλεί να τινάξει στον αέρα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. 

Και αυτό δεν θέλουν να το δουν ούτε οι Βρυξέλλες ούτε ασφαλώς το Βερολίνο που έχει χαράξει την δική του πολιτική και μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι μονά ζυγά κερδισμένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου