MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Η Ιρλανδία μείωσε το φόρο στις επιχειρήσεις και αύξησε 26,3% το ΑΕΠ - Στην Ελλάδα Σόιμπλε και "συμμορία" των Βρυξελλών υπαγορεύουν αυξήσεις

ΑΦΩΝΟΙ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ ΤΗΣ ΑΛΛΟΤΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΧΩΡΑΣ

Η Ιρλανδία έρχεται να καταρρίψει τα προγράμματα που επιβάλλουν οι δανειστές στην Ελλάδα με την υψηλή φορολόγηση τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών. Αφού κατάφερε να ξεφύγει από τη μέγγενη του Σόιμπλε και της λοιπής “συμμορίας” των Βρυξελλών μείωσε τη φορολογία, ειδικά για τις επιχειρήσεις και εκτοξεύτηκε οικονομικά. 

Τα στοιχεία που παρουσίασε άφησαν άφωνους τους οικονομικούς αναλυτές, αφού όπως διαφάνηκε από τα σχετικά διαγράμματα η Ιρλανδία κατάφερε να αυξήσει το ΑΕΠ της κατά 26,3% μέσα στο 2015. Κι αυτό ενώ η αρχική εκτίμηση ήταν για μία αύξηση της τάξεως του 7,8%. 

Πως το κατάφερε;. Μείωσε στο 12,5% το φόρο των επιχειρήσεων και είδε πολλές εταιρείες να στήνουν την έδρα τους στην Ιρλανδία, ιδίως αμερικανικές. Συγκεκριμένα, όπως είπε ο επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας Μάικλ Κόνολι προχώρησε, σε μια τεράστια αναθεώρηση των παγίων κεφαλαίων στους εθνικούς της λογαριασμούς, που συμπαρέσυρε σε αντίστοιχη αναθεώρηση προς τα κάτω και το ιρλανδικό χρέος, από 93,8% σε 80% του ΑΕΠ. 

Η αναθεώρηση αυτή οφείλεται στη σημαντική περυσινή αύξηση της μεταφοράς έδρας στην Ιρλανδία ξένων επιχειρήσεων, είτε έπειτα από συγχωνεύσεις, όπως τον Perrigo και Jazz Pharmaceuticals, είτε επειδή μετέφεραν μεμονωμένα εκεί την έδρα τους, όπως όμιλος που δραστηριοποιείται στο leasing αεροσκαφών καθώς και πολλοί άλλοι. 

Από το 2008 έως και σήμερα, το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα της Ιρλανδίας αυξήθηκε κατά 7 δισ. ευρώ ακριβώς εξαιτίας της μεταφοράς φορολογικής έδρας πολλών πολυεθνικών. Σημειωτέον ότι από 391 δισ. ευρώ που ήταν το ενεργητικό όσων εταιρειών είχαν έδρα στην Ιρλανδία το 2013 το νούμερο αυξήθηκε στα 523 δισ. ευρώ το 2014. 

Αυτή τη στιγμή η Ιρλανδία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της ευρωζώνης και αποτελεί την καλύτερη απάντηση τους χαρτογιακάδες των Βρυξελλών που έχουν βυθίσει ολόκληρη την Ευρώπη στην ύφεση εξαιτίας των εμμονών τους στις πολιτικές λιτότητας για να κερδίζει η Γερμανία και οι δορυφόροι της. 

Μπορεί η Ιρλανδία να μην είναι Ελλάδα, αλλά στο μνημόνιο του 2010 μπήκε με σχεδόν τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτά της χώρας μας. Κρίση στη στεγαστική αγορά, με εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά σε αρνητικό ισοζύγιο, κρίση στην αγορά εργασίας, με εκατοντάδες χιλιάδες είτε να είναι άνεργοι είτε να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, κρίση στα δημόσια οικονομικά και κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. 

Εκεί όμως δεν έσπευσαν να στηρίξουν το τραπεζικό σύστημα όπως έκαναν εδώ με συνέπεια σήμερα να κινδυνεύει και αυτό να περάσει σε ξένα Funds και μαζί ο έλεγχος των περισσοτέρων ελληνικών επιχειρήσεων αλλά κινήθηκαν σε διαφορετική γραμμή από τις προτροπές του Σόιμπλε. 

Μείωσαν τη φορολογία και έτσι πήγαν οι επιχειρήσεις στην Ιρλανδία. Στην Ελλάδα επικρατεί το μοντέλο να μειωθεί το μισθολογικό κόστος για να έρθουν επενδύσεις, όταν η φορολογία είναι στα ύψη. Με αυτά τα μυαλά και όσο οι ελληνικές κυβερνήσεις υποκύπτουν στις εντολές των δανειστών δεν πρόκειται να υπάρξει ανάπτυξη. 

Η ελληνική οικονομία θα ασφυκτιά, οι επιχειρήσεις θα βάζουν λουκέτο, το χρέος θα διογκώνεται, η ανεργία θα αυξάνεται και η φτώχεια θα διευρύνεται. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου