MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Απόφαση "κόλαφος" του ΕΔΑΔ για την Ελληνική Δικαιοσύνη - Δεν σέβεται το τεκμήριο αθωότητας

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα κρίνοντας ουσιαστικά ότι δεν σέβεται το τεκμήριο της αθωώτητας και ότι η καθυστέρηση στην εκδίκαση υποθέσεων δεν συνάδει με το δικαίωμα της δίκαιης και σύντομης δίκης. Η απόφαση που εξέδωσε την Πέμπτη το ΕΔΑΔ, σύμφωνα με...
νομικούς κύκλους αποτελεί "κόλαφο" για την Ελληνική Δικαιοσύνη, καθώς αναδεικνύει ζητήματα τα οποία ανακύπτουν από τους αργούς ρυθμούς στην απονομή του δικαίου που φθάνουν στα όρια της αρνησιδικίας.

Συγκεκριμένα, το ΕΔΑΔ έκανε δεκτή την προσφυγή δύο Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι παραπέμφθηκαν να δικαστούν από τα ελληνικά δικαστήρια για κατηγορίες για τις οποίες είχαν ήδη απαλλαγεί.

Η υπόθεση αφορούσε την κίνηση της διοικητικής διαδικασίας εναντίον των Σισμανίδη-Σιταρίδη, για λαθρεμπόριο, παρά το γεγονός ότι τα ποινικά δικαστήρια τους είχαν ήδη αμετάκλητα απαλλάξει από το εν λόγω αδίκημα!

Ειδικά για τον Σισμανίδη, το ΕΔΑΔ έκρινε ότι στην περίπτωση του υπήρξε παραβίαση του άρθρου 4 του Πρωτοκόλλου Αρ 7 (δικαίωμα να μην δικάζεται ή να μην τιμωρείται ποινικά δύο φορές) της Ευρωπαϊκής σύμβασης για τα Ανθρώπινα δικαιώματα και παράλληλα το Δικαστήριο έκρινε ότι στην περίπτωση του υπήρξε παραβίαση του άρθρου 6 §§ 1 και 2 (δικαίωμα σε δίκαιη δίκη εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος και σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας).

Για τον Σιταρίδη, το ΕΔΑΔ αποφάνθηκε ότι η διαπίστωση των διοικητικών δικαστηρίων «παραβίασε την αρχή του τεκμηρίου της αθωότητας, όπως έχει ήδη θεσπιστεί μέσω της αθώωσής του από το Εφετείο Θεσσαλονίκης».

Το ΕΔΑΔ, παράλληλα, έκρινε ότι η διάρκεια της διαδικασίας ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης - περίπου έξι ετών και δέκα μηνών - ήταν υπερβολική και δεν ήταν μέσα στα πλαίσια του δικαιώματος, για μία δίκαιη και σύντομη δίκη. 

Με βάση το διατακτικό της απόφασης του ΕΔΑΔ, το Ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να καταβάλλει για ηθική βλάβη 3.500 ευρώ στον Σισμανίδη και 4.500 ευρώ στον Σιταρίδη και ταυτόχρονα να πληρώσει και τα δικαστικά τους έξοδα.

Πηγή : http://directnews.gr

Πηγή : 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου