MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Τσίπρας: Η ΕΕ να ξεκαθαρίσει στο ΔΝΤ ή συμφωνεί και μένει ή διαφωνεί - Ασφαλείς οι καταθέσεις - Ο Βαρουφάκης λέει ανοησίες

Η τρόικα θα επιστρέψει στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, τόνισε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας 

«Οι ηγέτιδες δυνάμεις της Ευρώπης θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι ή συμφωνεί με το πρόγραμμα και μένει ή δεν συμφωνεί και φεύγει», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη του στην τηλεοπτική εκπομπή «στον ενικό», υπογραμμίζοντας ότι το ΔΝΤ πρέπει να επιστρέψει στον «ρεαλισμό», αναφερόμενος στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, εκτιμώντας παράλληλα ότι ότι η τρόικα θα επιστρέψει στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου στην Αθήνα.

Για τις τράπεζες δήλωσε ότι είναι ασφαλείς και ότι οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν ενώ χαρακτήρισε ανοησίες τα όσα λέει για το δημοψήφισμα ο Βαρουφάκης - η δήλωση αυτή προφανώς θα συζητηθεί - .

Στο επίκεντρο της συνέντευξης του πρωθυπουργού βρέθηκαν επίσης, το προσφυγικό - μεταναστευτικό, η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, οι σχέσεις της Ελλάδας με την γείτονα χώρα Τουρκία, η αξιόλογηση της ελληνικού προγράμματος, τα capital controls και οι μεταρυθμίσεις. 

«Ζούμε την μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών μετά τον Β' Παγκόσμιο», τόνισε αναφερόμενος στις μεγάλες προσφυγικές ροές.

«Το προσφυγικό, υπογράμμισε, υπερβαίνει και τις δυνάμεις της ΕΕ, τις εγγενείς της αδυναμίες.

Ήμασταν ανέτοιμοι για τόσο μεγάλες ροές, αλλά δεν το υποτιμήσαμε το πρόβλημα.

Μόνοι ο Renzi και εγώ θέταμε το θέμα στην ΕΕ», σημείωσε.

Από τον Μάιο του 2015 είχαμε προσπαθήσει να υπάρξει συνεννόηση με την Τουρκία μέσω ΕΕ, προσέθεσε.

Επιπλέον, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας «είναι άδικη η κριτική που δέχεται η καγκελάριος της Γερμανίας, Α. Merkel, ότι δηλαδή φταίνε οι δηλώσεις της για τις προσφυγικές ροές».

Σημείωσε ότι υπάρχουν ευθύνες σε κράτη της Δύσης που διέλυσαν συντεταγμένα κράτη στην Μ. Ανατολή, Ιράκ, Συρία και επανέλαβε ότι είναι διαφορετικό όταν έρχονται 100 βάρκες και διαφορετικό όταν έρχονται 1.000 βάρκες την ημέρα.

Όπως είπε το Σχέδιο Δράσης ΕΕ - Τουρκίας προβλέπει την επανεγκατάσταση από Τουρκία προς Ευρώπη απευθείας και η Ελλάδα πιέζει να ξεκινήσει αυτό.

Το σχέδιο αυτό αφορά στους πρόσφυγες που είναι ήδη στα κέντρα φιλοξενίας στην Τουρκία όπου βρίσκονται περισσότεροι από 200.000 ήδη.

Στη συνέχεια ο κ.Τσίπρας, τόνισε ότι λόγω της γεωγραφικής θέσης της, η Ελλάδα είναι ο πιο εύκολος δρόμος να περάσουν οι πρόσφυγες στην Ευρώπη.

Το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Η Τουρκία, είπε ο κ. Τσίπρας, δεν ήθελε να δεχτεί το Επιχειρηματικό Σχέδιο του ΝΑΤΟ και πρόβαλε παράλογες απαιτήσεις.

Η Ελλάδα πήγε σχεδόν κατηγορούμενη με βάση report της Κομισιόν επειδή δεν είχε επιταχύνει την ταυτοποίηση και τα hotspots.

Την ίδια ακριβώς εποχή τα αιτήματα της Ελλάδας προς την Frontex είχαν ικανοποιηθεί κατά το 1/3, κοινώς υπήρξε κωλυσιεργία από πλευράς Βρυξελλών.

Αυτός ήταν ο λόγος που άρχισε η συζήτηση για ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, εκτίμησε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε:

«Εμείς το θέλαμε για να σταματήσει το blamegame.

Με τη Frontex και το ΝΑΤΟ σταματά το blamegame».

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε ότι η Τουρκία πρότεινε εναλλακτικό σχέδιο πτήσης του αντιδρώντας στο σχέδιο ανεφοδιασμού του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στη Ρόδο.

«Δεν μπορεί να επικαλείται η Τουρκία μια συνθήκη στην οποία δεν συμμετείχε και να μιλά για αποστρατιωτικοποιημένα Δωδεκάνησα» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Στο γιατί δεν απάντησε έντονα η κυβέρνηση, σημείωσε ότι υπεύθυνη στάση μιας κυβέρνησης που βρίσκεται μέσα σε μείζονες κρίσεις στην περιοχή, δεν είναι η κλιμάκωση και με την γείτονα χώρα.

Αν η Τουρκία δεν συνεργαστεί, ίσως ούτε η παρουσία του ΝΑΤΟ να μπορέσει να φέρει σοβαρά αποτελέσματα στις προσφυγικές ροές, εκτίμησε και συμπλήρωσε ότι «τώρα προέχει να σταματήσει ο στιγματισμός της χώρας ότι δήθεν δεν μπορεί να υπερασπίσει τα σύνορά της».

Επίσης, ο κ. Τσίπρας απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Σενγκεν.

«Έξοδος από τη Σένγκεν, στην παρούσα φάση, σημαίνει περιθωριοποίηση της χώρας.

Θα σήμαινε επίσης νομιμοποίηση του εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα» τόνισε.

Αναφερόμενος στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής παραδέχτηκε ότι τέθηκε το βέτο από πλευράς του.

«Επιφυλάχθηκα για τα τελικά κείμενα για Brexit ανάλογα με τα του προσφυγικού.

Κερδίσαμε την καταδίκη μονομερών ενεργειών που μπορεί να προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση σε άλλες χώρες

Γι αυτό σήμερα η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη και δέχεται σχεδόν ομόφωνη στήριξη», είπε.

Επίσης, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συμβάλει στην αντιμέτωπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, μετά τις μαζικές εισροές προσφύγων – μεταναστών.

«Δέχτηκα τηλέφωνο από τον κ. Juncker, με διαβεβαίωσε για την πλήρη στήριξη της Κομισιόν στην Ελλάδα για να μην μείνει μόνη».

Για την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με επίκεντρο το προσφυγικό.

«Στη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών η συζήτηση δεν θα είναι άσπρο μαύρο, η κατάσταση είναι σύνθετη».

Στόχος μας, είπε, η καλύτερη δυνατή απόφαση για την Ελλάδα στην ΕΕ και όχι μόνο λόγια.

«Η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών γίνεται για να επιτευχθεί συμφωνία με τα πολιτικά κόμματα, και να εκθέσω την κυβερνητική γραμμή.

Φαντάζομαι ότι θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν και θα συμφωνήσουμε σε εθνική γραμμή», ανέφερε.

Η Ελλάδα δεν μπορεί λόγω γεωγραφικής της θέσης να πάρει όλο το βάρος μιας παγκόσμιας κρίσης, όμως, επεσήμανε.

«Θα συνεχίσουμε να σώζουμε ανθρώπους, ο λαός να βοηθά αλλά πρέπει να πάρουμε απόφαση συγκεκριμένη ότι δεν θα είναι μόνιμη κατάσταση».

Παράλληλα είπε, ότι όσοι παράτυποι μετανάστες μένουν εδώ πρέπει να επιστρέψουν στην Τουρκία με τη συμφωνία επανεισδοχής, την οποία δεν εφαρμόζει.

«Έχουμε δεσμευτεί για 50.000 θέσεις αθροιστικά στα hotspots και στα κέντρα μετεγκατάστασης στην ενδοχώρα, είναι αυτοί που θα φεύγουν για Ευρώπη.

Για τον ίδιο αριθμό δεσμεύτηκαν και οι χώρες του βαλκανικού δρόμου, υπογράμμισε και αναρωτήθηκε:

« Ρώτησε κανείς αν έκαναν έστω και μία θέση;"

Θέλουμε, συνέχισε, συνεννόηση με Τουρκία και γι αυτό δεν κλιμακώνουμε πιθανές προκλήσεις για να έχει επιτυχία η σύνοδος Ελλάδας Τουρκίας.

Σε ερώτηση εάν έχει επηρεαστεί ο τουρισμός λόγω των προσφύγων στα νησιά, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχει σχετική μείωση, κυρίως στην Κω και τη Σάμο.

«Ετοιμάζουμε ειδική καμπάνια για να αντιμετωπίσουμε αυτό το κλίμα σε συνεννόηση με tour operators.

Γι αυτό και θέλαμε hotspots για να μην υπάρχει χάος και δημιουργείται κακή εικόνα».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην αξιολόγηση που αναμένει η ελληνική κυβέρνηση από τους δανειστές και στην πορεία της οικονομίας.

«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα μας δώσει ελάφρυνση του χρέους».

«Από τότε που κάναμε τη συμφωνία, την υλοποιούμε κατά γράμμα, το αποτέλεσμα είναι θετικότερο από τις προβλέψεις», είπε για το τρίτο μνημόνιο.

Οι τράπεζες είναι ασφαλείς, δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις

«Οι ελληνικές τράπεζες είναι οι καλύτερα ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κουρέματος καταθέσεων» υπογράμμισε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός.

«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι ένας δύσκολος κάβος που πρέπει να περάσουμε, χωρίς να έχουμε ενδώσει σε παράλογες απαιτήσεις», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός προέβλεψε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η Ελλάδα θα γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

«Δεν συνδέω την προσφυγική κρίση με την αξιολόγηση», σημείωσε.

«Αλλά εκ των πραγμάτων το προσφυγικό θέτει σε διαφορετικό πλαίσιο τα πράγματα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας κ. Hollande είπε ότι αν είχε εκδιωχθεί η Ελλάδα από Ευρώπη, σήμερα θα ήταν η αρχή του τέλους για την Ευρώπη λόγω προσφυγικού.

Οι ηγέτιδες δυνάμεις της Ευρώπης θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν στο Ταμείο ότι ή συμφωνεί με το πρόγραμμα και μένει ή δεν συμφωνεί», υπογράμμισε.

Το ΔΝΤ να επιστρέψει στον ρεαλισμό

Αναφερόμενος στο ΔΝΤ, τόνισε ότι πρέπει να επιστρέψει στο ρεαλισμό όσον αφορά στο ελληνικό πρόγραμμα ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η παρουσία του δεν συνδέεται με τη χρηματοδότηση της χώρας.

«Το ζήτημα είναι να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ των θεσμών για να προχωρήσουμε.

Η συμφωνία μας υποχρεώνει να προχωρήσουμε στην μείωση των δαπανών για το ασφαλιστικό και το εξασφαλίσουμε με κοινωνική συμφωνία», σημείωσε.

Η πίεση για μείωση συντάξεων, είπε, για πολλοστή φορά είναι εμμονή. 

Την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού την είχαμε ανάγκη έτσι κι αλλιώς λόγω ασφυξίας στα ταμεία, εκτίμησε.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «έγνοια μας να προστατεύσουμε την μεγάλη πλειοψηφία με χαμηλές συντάξεις».

Η υιοθέτηση του όποιου πλαφόν προς τα πάνω στις μεγάλες συντάξεις δεν θα έχει μεγάλο αποτέλεσμα είπε αλλά δεν μπορούσε να το αποκλείσει.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι οι θεσμοί δεν έχουν θέσει επίσημα ζήτημα μείωσης συντάξεων.

Θα επιμείνουμε στην ανάγκη, σημείωσε, να προστατευθούν οι συνταξιούχοι που έχουν δει μειώσεις κατά 35% μέσον όρο.

Η συμφωνία του Ιουλίου μας υποχρεώνει, υπογράμμισε, να εναρμονίσουμε τη φορολογία των αγροτών με τη φορολογία των υπολοίπων.

«Αν δεν κάναμε αλλαγές στη φορολογία και των υπολοίπων θα επιβαρύνονταν όντως οι αγρότες περισσότερο από το πρώτο ευρώ», ανέφερε.

«Αλλάζουμε φορολογία εισοδήματος, και δίνουμε δυνατότητα αφορολόγητου σε αγρότες για μέχρι 9.500 ευρώ με επιδοτήσεις κοντά 12.000 ευρώ».

«Στα τεχνικά κλιμάκια έχουμε συμφωνήσει αυτή την μεταρρύθμιση στο φορολογικό γιατί έχει λογική δικαιοσύνης, όπως και στο ασφαλιστικό», προσέθεσε.

Ωστόσο όπως τόνισε «για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες προσπαθούμε να βρούμε τις όποιες αδικίες νέων νομοσχεδίων και να τις διορθώσουμε».

«Αν φτάσουμε σε συντελεστές κοντά στο 50% θα αφορούν εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ και δεν είναι πολλοί αυτοί» επανέλαβε.

Θέλουμε, ξεκαθάρισε, δίκαιο φορολογικό σύστημα και προϋποθέσεις για να παραχθεί νέος πλούτος.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι μέσα στο Μάρτιο θα κατατεθεί νέος αναπτυξιακός νόμος, για ηλεκτρονικές συναλλαγές, λαθρεμπόριο καπνού και αδήλωτα εισοδήματα εξωτερικού.

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπήρξε ο μόνος που πήγε κόντρα στους δανειστές.

«Συνειδητοποίησα μετά το δημοψήφισμα ότι αν επέμενα περισσότερα έθετα σε κίνδυνο τη χώρα και έφερα τη συμφωνία».

Να τελειώνει, είπε, η πλάκα ότι έκανε το «όχι» του δημοψηφίσματος «ναι».

Ανόητη η κριτική που ασκεί ο Βαρουφάκης

Επίσης, χαρακτήρισε «ανόητη» την κριτική του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, ότι το Μαξίμου ήθελε να βγει το «ναι» στο δημοψήφισμα.
«Είχα πει ότι αν βγει ναι, παραιτούμαι», τόνισε.

«Δέχομαι κριτική αν έκανα σωστή ή όχι διαπραγμάτευση, δεν δέχομαι κριτική επί ηθικού πεδίου», τόνισε.

Αυτή η κυβέρνηση έδωσε μάχη, έφερε καλύτερη συμφωνία από ό,τι είχαμε προ δημοψηφίσματος, σημείωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ν. Χατζηνικολάου περι φλερτ ΣΥΡΙΖΑ Σοσιαλδημοκρατών ο κ. Τσίπρας είπε ότι «δεν θα ενταχθεί στους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι όμορος χώρος, μας ενδιαφέρει να πάει προς τα αριστερά».

Για τον αν η αξιολόγηση δεν ολοκληρωθεί και το αν θα υπάρξει οικουμενική κυβέρνηση ο πρωθυπουργός απαντησε ότι «ο λαός απεφάνθη τον Σεπτέμβριο, έδωσε κυβέρνηση και πρωθυπουργό».

Όπως τόνισε είναι αναγκαία η συνεννόηση σε εθνικά θέματα, αλλά δεν παζαρεύεται με ομερτά όσον αφορά στην αντιμετώπιση πχ τη διαφθοράς.

«Η διαρκής ανακίνηση της συζήτησης περί εκλογών δίνει εντύπωση, τόνισε, ότι κάποιοι εύχονται τα χειρότερα για να βρεθούν στην εξουσία».

Αναφερόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «συμφωνήσαμε σε προσπάθεια αλλαγής εκλογικού νόμου και τη συνταγματική ρήτρα για πολιτική σταθερότητα, όχι συνέχεια εκλογές».

Στην συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη του ζήτησα να βοηθήσει και να συμφωνήσει να αλλάξει σελίδα η Ελλάδα, στην καταπολέμηση της διαπλοκής, είπε ο κ. Τσίπρας.

«Ζήτησα από τον Κυρ. Μητσοτάκη να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και της εκλογής του ΕΣΡ.

Έφυγε αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα το σκεφτεί», υπογράμμισε.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο κύκλωμα εκβιαστών δημοσιογράφων.

«Ποιοί είχαν βάλει τέτοιους ανθρώπους σε ΕΥΔΑΠ και Τράπεζα Αττικής; Ποιός έστησε τα κυκλώματα;», αναρωτήθηκε αφήνοντας υπονοούμενα για την προηγούμενη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.

Προανήγγειλε, δε, ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αποκαλύψεις το επόμενο χρονικό διάστημα για ζητήματα διαφθοράς.

Για τις τηλεοπτικές άδειες

Αναφερόμενος στο νέο νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «η αγορά δεν αυτορρυθμίστηκε 25 χρόνια στο θέμα των καναλιών.

Είναι αδαείς στην υπόλοιπη Ευρώπη που τα ρυθμίζουν έτσι τα πράγματα;».

Βασικός άξονας του νόμου που ψηφίστηκε για τα κανάλια είναι η προστασία των θέσεων εργασίας, σημείωσε, και είπε ότι η κυβέρνηση θα συζητήσει την ΕΣΗΕΑ για αυτό. 

Δεν επιχειρεί η κυβέρνηση, είπε, να ελέγξει το διαδίκτυο.

«Θελουμε να υπάρξουν κοινοί κανόνες και να μην υπάρχουν φαινόμενα σαν αυτό με εκβιαστές» τόνισε.

Σε ερώτηση του Ν. Χατζηνικολάου για τις μυστικές συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο του ΔΟΛ, κ. Σ. Ψυχαρη, ο πρωθυπουργός απήντησε: 

«Ας τα βγάλει όλα ο κ. Ψυχάρης, δεν με απασχολεί, δεν ζήτησα χάρη από κανέναν».Συνέχισε λέγοντας ότι «έχω την τιμή να πω ότι η δική μου κυβέρνηση δεν εκβιάστηκε από κανέναν, δεν χαρίστηκε, δεν θα χαριστεί» και τόνισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ, ήταν απέναντί του στις κρίσιμες αναμετρήσεις, και αυτό το θεωρεί παράσημο.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι προ των εκλογών του Ιανουαρίου 2015, είχε επισκεφθεί δημόσια όλα τα ΜΜΕ και σημείωσε ότι ο κ. Ψυχάρης του ζήτησε να μην είναι δημόσια η συνάντηση τους.

Ένα χρόνο που είμαι ο πρωθυπουργός, είπε ο κ. Τσίπρας, έχει ζητήσει επανειλημμένα να με δει ο κ. Ψυχάρης και δεν τον έχω δει. 



Πηγή : www.bankingnews.gr
Πηγή : www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου