Η τελευταία έκθεση της ΕΕ αναφέρει ρητώς ότι έχουν μεταφερθεί μόνο 272 άτομα από την Ιταλία και την Ελλάδα από το σύνολο των 160.000 μεταναστών. Με λίγα λόγια το σχέδιο της ΕΕ έχει » πάει περίπατο».
Επίσης η ΕΕ πρέπει να προσλάβει αρκετό προσωπικό για να επανδρώσει τα hotspots, με σκοπό την ταυτοποίηση των προσφύγων, σε μια κρίση η οποία έχει αποδειχθεί ότι είναι η μεγαλύτερη κρίση των προσφύγων, αναφέρει ο διεθνής τύπος.
Στην τελευταία ενημέρωση για την κρίση, οι ευρωπαϊκές αρχές κατέγραψαν την παρουσία ενός εκατομμυρίου προσφύγων , κυρίως από την Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ σε όλη την Ευρώπη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι, από τους 160.000 πρόσφυγες στην Ιταλία και την Ελλάδα σύμφωνα με το σχέδιο μετεγκατάστασης , μόνο 190 μετανάστες έχουν μετακομίσει από την Ιταλία και μόλις 82 από την Ελλάδα, παραδεχόμενη στην ουσία την αποτυχία του προγράμματος.
Υπήρξαν επίσης πολλές επικρίσεις σε σχέση με τα «κέντρα υποδοχής » που πρόκειται να δημιουργηθούν τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα, για τις ομάδες ειδικών για την ταυτοποίηση των προσφύγων.
Ωστόσο, στα κέντρα των προσφύγων στην Ιταλία, στις περιοχές Lampedusa, Pozzallo, Porte Empedocle, Augusta, Τάραντα και Trapan, υπήρχαν μόνο 40 εμπειρογνώμονες που ασχολούνται με 2.250 πρόσφυγες.
Στην Ελλάδα, αντίστοιχα κέντρα υπάρχουν στη Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και στη Κω , με 448 μέλη της Frontex και του λοιπού προσωπικού, που ασχολούνται με 1.840 πρόσφυγες.
Ωστόσο, σε δύο από αυτά τα «hotspots» , αυτό της Λέρου και της Κω δεν υπάρχει καμία ικανότητα υποδοχής προσφύγων , αλλά μόνο 87 υπάλληλοι , συμπεριλαμβανομένων αυτών στην «Διαλογή και του απολογισμού των ομάδων επιτήρησης των συνόρων.
Η έκθεση αξιολόγησης έρχεται εν μέσω εμβάθυνσης των διαφωνιών εντός της Ευρώπης κατά τη διάρκεια της κρίσης των προσφύγων, όπως του Βαυαρού πολιτικού κ Βέμπερ που κατηγορούσε απρόκλητα την Ελλάδα.
Το σχέδιο της μετεγκατάστασης των μεταναστών προωθήθηκε από τον Jean-Claude Juncker, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και αφορά την μετεγκατάσταση των προσφύγων με ποσόστωση και την κατανομή τους στα κράτη μέλη.
Ωστόσο, πολλές χώρες, κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη αρνήθηκαν κατηγορηματικά να αποδεχθούν την ρύθμιση αυτή.
Το σχέδιο μετεγκατάστασης είναι γεμάτο με πολιτικά, τεχνικά και υλικοτεχνικά προβλήματα, με αποτέλεσμα ο Ιταλός Βουλευτής Riccardo Mattei, υπέυθυνος για το συντονισμό μετεγκατάστασης για την ιταλική κυβέρνηση, να πει:
«Με το ρυθμό αυτό, θα χρειαστούμε μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα για να μεταφέρουμε 40.000 πρόσφυγες».
Η προσφυγική κρίση έχει προκαλέσει την αντίδραση της Σουηδίας και της Δανίας με την επιβολή ελέγχων στα σύνορα, φέρνοντας την αντίδραση από τη Γερμανία.
Η Ιταλία έχει επίσης επέβαλε νέους ελέγχους κατά μήκος των συνόρων της με την Σλοβενία προσπαθώντας να ελέγξει την εισροή των προσφύγων.
Πηγή : http://sfairika.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου