ΤΙ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟΥ ΙΡΑΝΙΚΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Σε “black Monday” εξελίσσεται η “blue Monday” λόγω της παύσης των κυρώσεων στο Ιράν και του ανοίγματος και πάλι της ιρανικής αγοράς πετρελαίου τη στιγμή που οι τιμές του “μαύρου χρυσού” κατρακυλούν. Τα χρηματιστήρια ήδη στην Ασία καταποντίζονται, το αυστραλιανό δολάριο κάνει μεγάλη βουτιά σε συνέχεια της πτώσης της Wall Street την Παρασκευή.
Το χρηματιστήριο τού Τόκιο άνοιξε με μεγάλη πτώση, ενώ μετά το πρώτο τέταρτο των συναλλαγών, ο δείκτης Nikkei κατέγραφε πτώση 482,06 μονάδων (-2,8%), φθάνοντας στις 16.665,05 μονάδες. Ο γενικός δείκτης Topix κατέγραφε πτώση 38,54 μονάδων (-2,75%), φθάνοντας στις 1.363,91 μονάδες.
Νέα «βουτιά» πραγματοποίησε το δολάριο Αυστραλίας, καθώς η αξία του μειώθηκε κατά 1,6%. Η πτωτική τάση αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα Δευτέρα όταν θα ανοίξουν τα χρηματιστήρια. Η αξία του αυστραλιανού νομίσματος έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδό της από το 2009.
Οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ότι σήμερα το Αυστραλιανό Χρηματιστήριο θα καταγράφει απώλειες της τάξης του 1,8%, ενώ συνεχίζεται και η πτωτική τάση της τιμής του πετρελαίου. Η Wall Street έκλεισε με πτώση την Παρασκευή, κάτι που αναμένεται να συμβεί και σήμερα, ενώ δεν πρόκειται να μην επηρεασθούν και οι Ευρωπαικές αγορές από τις ραγδαίες εξελίξεις.
Η ιστορική απόφαση της πλήρους άρσης των κυρώσεων της διεθνούς κοινότητας έναντι του Ιράν “σφράγισε” τις εξελίξεις του περασμένου 24ωρου στις αγορές του Κόλπου και προκαλεί εντονότατο προβληματισμό για το πώς θα κινηθούν οι αγορές σε Ασία, Ευρώπη και Αμερική στις επόμενες ώρες και ημέρες.
Κι αν η προϊστορία θέλει τη συγκεκριμένη Δευτέρα κάθε Γενάρη να είναι η πλέον μελαγχολική της χρονιάς παγκοσμίως, αναλυτές και επενδυτές αγωνιούν εδώ και κάποιες ώρες μήπως ειδικά αυτή η Δευτέρα αποδειχθεί όχι... 'blue' αλλά 'black'! Και δυστυχώς φαίνεται πώς οι φόβοι τους επιβεβαιώνονται...
Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το εύρος του προβληματισμού των αναλυτών αναφορικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο συνδυασμός του χειρότερου ξεκινήματος χρονιάς στην πρόσφατη ιστορία των διεθνών χρηματιστηρίων (αυτό δηλαδή που ζούμε από την Πρωτοχρονιά και μετά) με την συνεχιζόμενη καταβαράθρωση των τιμών του πετρελαίου που αναμένεται να επιταχυνθεί μετά και την άρση του αποκλεισμού του ιρανικού πετρελαίου, οι περισσότεροι οίκοι έσπευσαν τις προηγούμενες ώρες να δημοσιοποιήσουν reports – καμπανάκια κινδύνου για τους πελάτες τους με ανοικτές θέσεις στις χρηματαγορές.
Πιο δηκτική όλων η ελβετική UBS που ξεκάθαρα προειδοποίησε ενόψει του ανοίγματος των αγορών: "Επενδυτές προσοχή αγοράστε χρυσό, έρχεται πτώση 30% στις μετοχές, ο 7ετής ανοδικός κύκλος στις αγορές έκλεισε...".
Ανάλογες δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία των αγορών έχουν προς το παρόν δημοσιοποιήσει οι αναλυτές των Morgan Stanley, Goldman Sachs, Bank of America-Merrill Lynch, BlackRock, Societe Generale, Standard Chartered, αλλά και οι χρήστες της πλατφόρμας ηλεκτρονικών συναλλαγών του Bloomberg που έντρομοι παρακολούθησαν νωρίτερα την Κυριακή τις αγορές των αποκαλούμενων "πετρελαϊκών μοναρχιών" του Κόλπου να σημειώνουν μεγαλειώδη "βουτιά", στον απόηχο πάντα της συμφωνίας ΗΠΑ – Ιράν για άρση των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.
Για την ιστορία ο Γενικός Δείκτης της Σαουδικής Αραβίας Tadawul βούλιαξε κατά 7,2% αγγίζοντας χαμηλά του 2011, ενώ ο δείκτης ADX στο Αμπου Ντάμπι εισήλθε και επίσημα σε bear market με απώλειες άνω του 5,4%. Άπαντες οι "δυτικοί" αναλυτές συνδέουν τις δυσοίωνες εκτιμήσεις τους με την πορεία των τιμών του πετρελαίου.
Μέχρι να ανοίξει σήμερα η Ασία οι τιμές τόσο το μπρεντ, όσο και του αργού υποχώρησαν εκ νέου κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι. Τιμή που εφόσον "μπουν" στην αγορά και τα ιρανικά αποθέματα θα μοιάζει ακόμα και καλή, εφόσον οι πιέσεις στην προσφορά σε συνδυασμό με την πτωτική ζήτηση αλλά και τον σχετικά ήπιο χειμώνα σε αρκετές αγορές, δείχνουν το δρόμο για τιμές στα 20 δολάρια ή και χαμηλότερα.
Οι εξελίξεις αυτές είναι θετικές σε ένα μεγάλο βαθμό για την Ελλάδα, αφού μειώνεται η τιμή των καυσίμων (όσο το επιτρέπουν οι φόροι), ενώ η χώρα μας θα μπορέσει και πάλι να προμηθευτεί πετρέλαιο από το Ιράν, όπου η συνεργασία ήταν παραδοσιακή και βέβαια αφενός σε χαμηλότερες τιμές και αφετέρου με πίστωση, κάτι που ελάχιστοι κάνουν σήμερα.
Πηγή : http://www.pronews.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου