MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Αυτό είναι το «Σχέδιο Κοινωνικής Αλλαγής» και επιστροφής στη Δραχμή του Κώστα Λαπαβίτσα

Ο Κώστας Λαπαβίτσας παρουσίασε στην τηλεόραση του ΤΡΡ το Σχέδιο Κοινωνικής Αλλαγής. Τόνισε πως η μη παρουσίαση του σχεδίου κόστισε στη ΛΑΕ και εξήγησε ότι δεν αρκεί η έξοδος από το ευρώ για να ξανασταθεί η χώρα στα πόδια της, ενώ επεσήμανε την ανάγκη για παύση πληρωμής του χρέους. Παράλληλα, δήλωσε ότι η συμμετοχή του κόσμου είναι πολύ σημαντική στο εγχείρημα εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη και την ύφεση
Η ΛΑΕ δεν έδωσε με ακρίβεια τη θέση της

Αναφερόμενος στο σχέδιο, υποστήριξε ότι θα έπρεπε να έχει παρουσιαστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του, ενώ υποστήριξε πως η μη παρουσίαση του κόστισε και στη ΛΑΕ.

«Το γιατί δεν παρουσιάστηκε το προσχέδιο είναι μια μακρά και λυπητερή ιστορία, η δουλειά αυτή υπάρχει εδώ και μήνες. Ήταν πολιτική απόφαση να μη χρησιμοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ στην αρχή και τη ΛΑΕ στη συνέχεια. Είχα εξηγήσει στον κ. Τσίπρα τα βασικά σημεία αυτού του προγράμματος, καμία σχέση δεν έχει με το σχέδιο του Σόιμπλε, αυτά είναι εκ του πονηρού. Σε κάποια σημεία συμπίπτει, αλλά δεν έχει σχέση.

Η ΛΑΕ δεν έδωσε με ακρίβεια τη θέση της και αυτό ήταν μεγάλο πολιτικό σφάλμα. Από την άλλη, ήταν ένα κόμμα καινούριο, που δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει σε τόσο λίγο χρόνο τις θέσεις της. Να τεθεί το θέμα επαναθεμελίωσης της Αριστεράς από μηδενική βάση. Χρειάζεται να ανοίξουμε την κουβέντα προς τον κόσμο, χρειάζεται συνέδριο. Χωρίς να μπει ο κόσμος μέσα, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε αυτό που έγινε, το ΚΚΕ είναι σαν να μην υπάρχει με αυτά που λέει.

Η απουσία προγράμματος από πλευράς ΛΑΕ ήταν ολέθριο σφάλμα. Δεν φτάνει να λες ότι έχω σχέδιο εξόδου και να μη το δείχνεις στον. Ωστόσο, οι βουλευτές που αποχώρησαν δεν κρατήθηκαν από τις καρέκλες τους, δεν συμβιβάστηκαν».

Χρειάζεται παύση πληρωμής του χρέους

Σχετικά με την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε πως δεν αρκεί να φύγεις από το ευρώ για να σταματήσει η λιτότητα, καθώς αυτό που χρειάζεται είναι η παύση πληρωμής του χρέους, ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος και να υπάρξουν δημόσιες επενδύσεις.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια πρόταση ανάπτυξης, το νόμισμα είναι κομμάτι της. Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις ή δεν υπάρχει ιστορική εμπειρία που να το αποδεικνύει. Το σχέδιο για την αλλαγή πορείας σημαίνει παύση πληρωμή του χρέους, έτσι δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος μερικών δισ. Μπορεί να πάει στις δημόσιες επενδύσεις. Το σχέδιο δεν μπορεί να περπατήσει αν δεν έχουμε παύση πληρωμών στο χρέος. Δεν είναι πυρηνική φυσική η μελέτη για την έξοδο από το ευρώ.

Δεν αρκεί να φύγεις από το ευρώ, είναι ένα βήμα αναγκαίο, αλλά δεν αρκεί. Χρειάζεται μια άλλη κατεύθυνση ανάπτυξης, αλλά δεν είναι εύκολο. Η έξοδος από τη νομισματική ένωση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, πόσο μάλλον αν βάλεις και την αποχώρηση από την ΕΕ.

Έξοδος από την Ευρωζώνη, δεν σημαίνει έξοδο από την ΕΕ, στερείται πολιτικής λογικής αυτό το επιχείρημα και θα δημιουργήσει αστάθεια και μεγάλη ένταση η έξοδος της χώρας στην ΕΕ. Ωστόσο, δεν αποκλείεται αυτό.

Το μνημόνιο είναι μια συμφωνία που συνοδεύει τη δανειακή σύμβαση, η πρόταση μας δεν περιέχει κάτι τέτοιο. Υπάρχει παύση πληρωμών και όχι συνέχιση της δανειακής σύμβασης. Αν διαπιστώσεις ότι ο άλλος δεν κάνει πίσω, θα εφαρμόσεις αυτό που σου λέει ή θα φύγεις».

Ο Τσίπρας δεν πήρε εντολή να εφαρμόσει μνημόνιο

Ερωτηθείς για το τρίτο μνημόνιο που έφερε ο Α. Τσίπρας και το αν υπήρχε άλλη λύση, τόνισε πως η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έβαλε στο τραπέζι το θέμα της εξόδου από την Ευρωζώνη και προτίμησε να ακολουθήσει τον δρόμο του τρίτου μνημονίου και αγνόησε την εντολή του ελληνικού λαού.

«Και αποθεματικά να είχαμε ο πρωθυπουργός δεν θα έκανε το βήμα εξόδου από την Ευρωζώνη. Έπρεπε να υπάρχουν αποθεματικά. Αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζεις μεγάλη πίεση. Η λύση είναι τα κάπιταλ κοντρόλς, δελτίο είναι και αυτά. Το κάναμε χωρίς στόχο και λόγο, αν το κάναμε ως μέρος ενός άλλου προγράμματος θα το καταλάβαινα. Χρειαζόταν κίνητρο για να πάνε τα λεφτά τους αυτοί που έχουν, στην ΤΤΕ για να μειωθεί η πίεση Θα μπορούσαν να αρχίσουν να μειώνουν την πίεση, αν έσφιγγαν τα δόντια οι πολίτες. Ο Τσίπρας δεν πήρε εντολή από τον κόσμο να υλοποιήσει το πρόγραμμα που εφήρμοσε. Αν καταλάβαινε ότι δεν μπορούσε να ακολουθήσει τη λαϊκή εντολή, έπρεπε να πάρει άλλο δρόμο και όχι να εφαρμόσει τη λογική Σόιμπλε και το μνημόνιο.

Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξέτασε το θέμα της εξόδου από την Ευρωζώνη σοβαρά, γιατί απαιτεί τομές με το κατεστημένο. Όσοι σκεφτήκαν να σκεφτούν διαφορετικά ήταν αργά. Όταν κάποιοι άρχισαν να συζητούν την έξοδο από το ευρώ ήταν αργά. Ο εκβιασμός Ντράγκι και δανειστών μας έφτασε στα όρια μας. Η Μέρκελ ήξερε τι έκανε».

Θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες

Ο κ. Λαπαβίτσας αναγνώρισε ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ, θα αντιμετώπιζε δυσκολίες, αλλά θα ήταν πολύ γρήγορα σε θέση να ανακάμψει, καθώς δεν θα είχε τα μνημονιακά βαρίδια

«Το πρώτο διάστημα θα ήταν δύσκολο σε περίπτωση που εφαρμοζόταν η πρόταση μας. Αν ήμασταν καλά προετοιμασμένοι, θα ήταν καλύτερη η κατάσταση, ωστόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τίποτα για αυτό. Θα υπήρχαν 4 με 6 μήνες ύφεσης, αλλά αυτό είναι σε συνάρτηση με το πόσο προετοιμασμένος είσαι. Μετά από 12-18 μήνες θα μπαίναμε σε ρυθμούς ταχείας ανάπτυξης.

Δύσκολο να εκτιμήσεις τις ισορροπίες, αλλά εκτιμώ ότι με την υπάρχουσα κατάσταση το 20% υποτίμηση είναι λογικό να το περιμένεις. Αν είχαμε μεγάλη διακύμανση θα υπήρχε πίεση σε δύο τομείς. Στα αγαθά που χρειάζονται τα νοικοκυριά στα τρόφιμα και τα φάρμακα, αλλά και στα καύσιμα. Αυτά θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν. Εκεί χρειάζονται τα αποθεματικά.
Το δύσκολο είναι να αντιμετωπιστεί ο τρόπος εισαγωγής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αυτός είναι ο λόγος που θα χρειαζόταν η παρέμβαση της κυβέρνησης.
Η εύκολη λύση είναι να υποταχθείς και να τα μπαλώσεις όπως - όπως. Δεν υπάρχει παράλληλο πρόγραμμα και ισοδύναμα, τα φορτώνεις στον φτωχό και πάλι. Ο άλλος δρόμος είναι να χτυπήσεις τα μεγάλα συμφέροντα, δεν είναι εύκολο, αλλά αυτό είναι ταξική πολιτική, αυτό είναι αριστερή πολιτική».

Να μην φοβηθεί την αλλαγή ο κόσμος

Όπως επεσήμανε, ο λαός θα πρέπει να καταλάβει ότι υπάρχει η δυνατότητα να ζήσουμε με δικό μας νόμισμα, ενώ τον κάλεσε να μην φοβηθεί την αλλαγή, αφού αν συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο θα κινούμαστε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας

«Ο λογιστικός έλεγχος του χρέους είναι ένα βήμα δημοκρατίας. "Ανοίγω τα βιβλία, δείχνω πως δημιουργήθηκε το χρέος". Αυτό είναι ένα ισχυρό επιχείρημα απέναντι στον δανειστή. Μονομερής διαγραφής του χρέους δεν υπάρχει ως όρος, υπάρχει αποκήρυξη του χρέους. Αν σου χρωστάω λεφτά δεν αρκεί να αρνηθώ να σου τα δώσω, πρέπει κ εσύ να το δεχτείς. Σήμερα δανειζόμαστε για να ρίχνουμε χρήματα σε μαύρη τρύπα. Μπορεί αν η τακτική μας ήταν να καταδείξουμε την τακτική της Γερμανίας για δυσλειτουργία του ευρώ, να είχαμε καλύτερα αποτελέσματα. Δεν ήταν θέμα λιτότητας, σιγά μη δεν το ήξεραν.

Αυτό που μετράει για τα λαϊκά στρώματα είναι ποια πορεία θα πάρει η χώρα, ποια πορεία θα ακολουθήσουν, να μην φοβηθούν. Να εμπιστευτεί αυτούς που θα τον περάσουν απέναντι με τη δική του συμμετοχή, χρειάζεται η ρήξη. Το χρήμα είναι κάτι που ο άνθρωπος το μαθαίνει από μικρός και διαμορφώνει άποψη, γίνεται στοιχείο ταυτότητας. Το χρήμα είναι το συνθετότερο οικονομικό φαινόμενο Ήρθε το ευρώ και άρχισε να δένεται με την ταυτότητα του Έλληνα. Το θέμα του ευρώ και του εναλλακτικού προγράμματος είναι βαθύτατα ιδεολογικό.

Δεν θα γίνουμε χώρα της Ασίας με την αλλαγή νομίσματος, πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος. Δεν είμαστε ανίκανοι να βγάλουμε νόμισμα μόνοι μας, δεν μας χρειάζεται κάποιος να πει τι θα κάνουμε, αυτό θα πρέπει να το τονίσει η Αριστερά. Δεν το έχει καταφέρει μέχρι τώρα. Η γραμμή του θα κάνουμε ότι μας πει ο Γερμανός είναι μια κατάσταση υποτέλειας και μόνιμης φτώχειας. Ακολουθούμε το σχέδιο Σόιμπλε αυτή τη στιγμή. Η Ελλάδα προσαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια με καταστροφική για την κοινωνία πολιτική. Αν συνεχίσουμε έτσι, θα ζούμε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κώστα Λαπαβίτσα στο TPP


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου