MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Στα χέρια του 1% του πληθυσμού το... μισό του παγκόσμιου πλούτου!

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου 

Στα χέρια του 1% του παγκόσμιου πληθυσμού βρίσκεται συγκεντρωμένο σχεδόν το μισό του παγκόσμιου ιδιωτικού πλούτου, που εκτιμάται στα 250 τρισ. δολάρια φέτος. 

Πρόκειται για ένα από τα στοιχεία της φετινής έκθεσης Global Wealth Report της Credit Suisse που προκαλεί αίσθηση, καθώς επιβεβαιώνει την ταχεία διεύρυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων. 

Στην κορυφή της «πυραμίδας του πλούτου» βρίσκονται 34 εκατ. εκατομμυριούχοι -σε όρους δολαρίων- το 46% των οποίων προέρχονται από τις ΗΠΑ, οι οποίοι αναλογούν σε κάτω από το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, ελέγχουν όμως το 45% του πλούτου των νοικοκυριών. Εξ αυτών, οι 120.000 έχουν ατομική περιουσία 50 εκατ. δολαρίων τουλάχιστον. Στη βάση της πυραμίδας, βρίσκονται 3,38 δισ. άτομα (ή το 71% του παγκόσμιου πληθυσμού), όπου ο καθένας έχει -κατά μέσο όρο- περιουσία 10.000 δολαρίων. Οι ΗΠΑ δεν είναι μόνο η πατρίδα των περισσότερων εκατομμυριούχων, αλλά και η χώρα με τον μεγαλύτερο πλούτο συνολικά (113 τρισ. δολ.). Η Ελβετία διατηρεί τα σκήπτρα της πλουσιότερης χώρας όσον αφορά το ατομικό εισόδημα, ακολουθούμενη από (έκπληξη) τη Νέα Ζηλανδία.

Ο σωρευτικός πλούτος των νοικοκυριών παγκοσμίως εκτιμάται στα 250 τρισ. δολάρια, μειωμένος κατά 4,7% σε σχέση με το 2014. Η εξέλιξη αυτή ωστόσο αποδίδεται κυρίως στην ενίσχυση του δολαρίου έναντι άλλων νομισμάτων. Εάν τα ποσά υπολογίζονταν σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες, ο παγκόσμιος πλούτος θα είχε αυξηθεί κατά 13 τρισ. δολάρια σε ετήσια βάση. Αντ' αυτού, μειώθηκε κατά 12,4 τρισ. δολ. Λαμβάνοντας πάντως υπόψη ότι η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς βραδύτερους του αναμενόμενου, η Credit Suisse αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την πορεία του παγκόσμιου πλούτου την επόμενη πενταετία και «βλέπει» τώρα αύξησή του με ετήσιο ρυθμό 6,6% στα 345 τρισ. δολάρια έως το 2020. 

Ελλάδα 

Όπως θα ανέμενε κανείς, τα ελληνικά νοικοκυριά είναι μεταξύ των μεγάλων χαμένων της χρονιάς, αφού ο πλούτος τους μειώθηκε κατά 17% την περίοδο 2014-2015, κάτι που αποδίδεται -μεταξύ άλλων- στην υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου και την καθίζηση του χρηματιστηρίου και των τιμών των ακινήτων. Ο μέσος πλούτος κάθε Έλληνα υποχώρησε στα 81.300 δολάρια φέτος, κάτι που οδηγεί την Ελλάδα σε έξωση από το «κλαμπ» των πλούσιων χωρών, όπου ο πήχυς για τον ατομικό πλούτο των ιδιωτών μπαίνει στα 100.000 δολ. Ο πλούτος ανά ιδιώτη στην Ελλάδα «χτύπησε κορυφή» στα 136.800 δολάρια το 2007. Μετά άρχισε ο κατήφορος... 

Πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου