MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Το μεγαλύτερο «πιστόλι» στην ιστορία του ΔΝΤ το έριξε η Ελλάδα! – «Εγκλημα και τιμωρία» για το Ταμείο του τρόμου…

ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ «ΣΥΓΓΝΩΜΗ» ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ 

Το μεγαλύτερο «πιστόλι» στην ιστορία του, μεγαλύτερο και από αυτό της Αργεντινής, έπεσε στο ΔΝΤ και το έριξε η Ελλάδα. 

Ο βασικός φυσικός αυτουργός της μεγαλύτερης οικονομικής καταστροφής που γνώρισε ποτέ δυτική χώρα, σήμερα «μάτωσε» για πρώτη φορά στην ιστορία του με τόσο «ηχηρό» τρόπο καθώς το πρόγραμμα που ξεκίνησε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πριν πέντε χρόνια υπό ένα κατ’ευφημισμόν «πρόγραμμα διάσωση», ουσιαστικά ένα δανειακό πρόγραμμα, με εξαιρετικά επαχθείς όρους, για το οποίο ζήτησε «συγγνώμη» από τους Ελληνες ο πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν εξέπνευσε στις 01:00 ώρα Ελλάδος.

Ταυτοχρόνως αποτελεί ήττα των Ευρωπαίων δανειστών και ειδικά του Βερολίνουγια την κατάσταση όπως εξελίχθηκε. 

Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης ανακοίνωσε από το μεσημέρι ότι δεν θα πληρωθεί η δόση την Τρίτη των 1,53 δισ. κατέστη ουσιαστικά ληξιπρόθεσμη, αλλά τυπικά θα πάρει λίγο χρόνο ακόμη, πιθανώς έως τη Δευτέρα. 

Διαδικαστικά, πρέπει πρώτα να ξημερώσει η Τετάρτη και η γενική διευθύντρια του Ταμείου και μεγάλη ηττημένη από τις εξλίξεις Κριστίν Λαγκάρντ (έγινε η πρώτη που υπέστη τέτοιο «πιστόλι», μεγαλύτερο και από την Αργεντινής) για να ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο για τη μη εξόφληση της δόσης. 

Κανονικά αυτό μπορούσε να το κάνει ένα μήνα μετά, αλλά θα το πράξει άμεσα, αφού υπάρχουν δυνάμεις μέσα στο ΔΝΤ (ειδικά τα λατινοαμερικανικά κράτη, η Ρωσία, η Κίνα και κράτη της Αφρικής) που θέλουν τον «αποκεφαλισμό» της. 

Στη συνέχεια η Αθήνα θα έχει περιθώριο 30 ημερών για να αποπληρώσει την οφειλή, πληρώνοντας όμως και τόκους υπερημερίας ενώ το ότι απειλείται και με απώλεια του δικαιώματος ψήφου στο Δ.Σ. του Ταμείου ακούγεται περισσότερο ως ανέκδοτο υπό τις παρούσες συνθήκες 

Την κυβέρνηση πάντως τις ώρες αυτές απασχολεί περισσότερο η παράταση ή μη του ελληνικού προγράμματος, το δημοψήφισμα, και το ό,τι οι τράπεζες στη χώρα παραμένουν κλειστές και υπάρχει capita; control. 

Eιδικά τα δύο τελευταία αποτελούν τεράστιο πρόβλημα τα capital controls για μια οικονομία σαν την Ελλάδα αφού η Ισλανδία των 300.000 και η Κύπρος των 700.000, δύο απομονωμένες νησιωτικές οικονομίες δεν μπορούν να συγκριθούν με την Ελλάδα των 11.000.000 και των γεωπολιτικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει. 

Συγκεκριμένα, το τυπικό των κυρώσεων που ενεργοποιεί σε αυτές τις περιπτώσεις το ΔΝΤ είναι αμελητέο για την κατάσταη στην οποία βρίσκεται η χώρα σήμερα. 

Και πραγματικά είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι δεν έχει καμία ουσιαστική επίπτωση στο κράτος που θα αθετήσει τον δανεισμό. 

1. Αμέσως το ΔΝΤ στέλνει ειδοποίηση οφειλής στην Ελλάδα για την καθυστέρηση της πληρωμής της. 

2. Διακόπτεται κάθε νέος δανεισμός στη χώρα (τα 3,6 δισ. που ανέμενε από πέρυσι η κυβέρνηση) 

3. Μετά από δύο εβδομάδες, το ΔΝΤ στέλνει ένα μήνυμα προς την Ελλάδα, τονίζοντας τη σοβαρότητα της μη τήρησης των υποχρεώσεων και προτρέποντας για πλήρη και ταχεία διευθέτηση. 

4. Μετά από ένα μήνα, η Λαγκάρντ έπρεπε να ειδοποιήσει το εκτελεστικό συμβούλιο της ότι η υποχρέωση αυτή είναι ληξιπρόθεσμη. Η ίδια όμως έχει πει πως θα περάσει αμέσως στο στάδιο αυτό -ενδεικτικό ίσως και του εκνευρισμού που έχει προκαλέσει η κυβέρνηση στους δανειστές! 

5. Η Λαγκάρντ ειδοποιεί την Ελλάδα να πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις αμέσως, ενώ εκδίδεται καταγγελία από το εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου. 

6. Μετά από τρεις μήνες καθυστέρησης, αναρτάται ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ για την ύπαρξη και το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Κόβεται η πρόσβαση στα Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα που αναλογούν στη χώρα βάσει των εισφορών της και μπαίνουν στο αποθεματικό του ΔΝΤ. 

7. Για έξι έως 12 μηνών καθυστέρηση, το Ταμείο μπορεί να επανεξετάσει την πρόσβαση της Ελλάδας Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα.

8. Έως 15 μήνες καθυστέρηση, η τεχνική βοήθεια του ΔΝΤ μπορεί να ανασταλεί. 

9. Στους 18 μήνες, λαμβάνεται απόφαση για την αναστολή δικαιώματος ψήφου και εκπροσώπησης της χώρας στο Ταμείο. 

10. Στους 24 μήνες, ξεκινούν μέτρα για την έξοδο της χώρας από το ΔΝΤ. 

Και ποιος θέλει να είναι μέσα σε αυτό τον «μαύρο» οργανισμό, ειδικά αν έχει «βαρέσει πιστόλι»;

Πηγή : http://sfairika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου