MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Τσίπρας: Έκανα ό,τι μπορούσα - Πίστεψα ότι θα νικήσω την Ευρώπη των τραπεζών

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ, ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ 

Αιχμές για τη στάση των δανειστών στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης άφησε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. 

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για εκβιασμούς και απειλές από τους δανειστές τονίζοντας πως η στάση τους δεν τιμά τις δημοκρατικές παραδόσεις της Ευρώπης. 

«Ήταν πίεση σε μία χώρα, σε ένα λαό για να "περάσει" το δίκιο του ισχυρότερου. Στο τραπέζι είχαμε αυτή τη συμφωνία και την άτακτη έξοδο από το ευρώ. Η ουσία είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστεί η στάση της κυβέρνησης και το δημοψήφισμα, δεν ήταν έντιμος. Προσπάθησα να διεκδικήσω όσα περισσότερα μπορούσα», είπε ο πρωθυπουργός. 

Ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι η συμφωνία έχει σκληρές μεταρρυθμίσεις, αλλά υπάρχει η προοπτική, η οποία δεν υπήρχε στο τελεσίγραφο της 25ης Ιουνίου. «Είναι σκληρά μέτρα, αλλά δεν είχαν μέσα το σκληρό αδιέξοδο που είχα μπροστά μου τον Ιούνιο. Έχω το αποτέλεσμα που έχω μπροστά μου, αλλά έχουμε και 82 δισ. ευρώ και κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών, αλλά και σαφή δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους εντός του 2015 για το 2022 και μετά. Έχουμε προοπτική ανάπτυξης και ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών πλέον». 

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι υπάρχει σαφώς ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή. Δεν κόβονται μισθοί και συντάξεις και τα μέτρα σε βάθος τριετίας αγγίζουν τα 7,9 δισ. ευρώ. «Μέχρι τώρα είχαμε προσαρμογή 4% κάθε ένα χρόνο για 4 συνολικά χρόνια. Σήμερα θα έχουμε ηπιότερη προσαρμογή με 1%. Μέχρι το 2018 πρέπει να φτάσουμε το 3%. Δεν συνεχίζεται η λογική της υποτίμησης», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως για τον ίδιο ήταν παράλογο να αυξηθεί κατά τον ίδιο να αυξηθεί η εστίαση. 

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι κάποιες αλλαγές ήταν αναγκαίες, όπως η κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και αύξηση συνταξιοδοτικού ορίου στα 67. «Δεν είναι προοδευτική πολιτική άλλωστε να στέλνεις κάποιον σπίτι του στα 45», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα στη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών Ταμείων. «Σε σχέση με το ασφαλιστικό, η επιλογή του να ενισχυθούν οι εισφορές στον κλάδο Υγείας, είναι επίσης προοδευτική πολιτική. Και τα έσοδα δεν θα πάνε στο χρέος», σημείωσε. 

Όσον αφορά το ΕΚΑΣ γνωστοποίησε ότι αντικαθίσταται το 2020 από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα επανεξεταστεί μέχρι το 2016 και αν βρεθεί ισοδύναμο μέτρο, θα γίνει δεκτό, με αύξηση σε εργοδοτικές εισφορές για παράδειγμα. 

«Η χώρα πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας», είπε ο πρωθυπουργός αν και παραδέχτηκε πως η συμφωνία είναι κακή. 

«Αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες μου και την ευθύνη της υπογραφής ενός κακού κειμένου. Δεν θα δραπετεύσω από τις ευθύνες μου. Φέρω την ευθύνη της υπογραφής σε ένα κείμενο που δεν πιστεύω. Θα προσπαθήσω να υλοποιήσω το πολιτικό μου σχέδιο σε βάθος τετραετίας, βάσει των υπαρχουσών συνθηκών», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός. 

«Υπάρχει τρόπος να στηρίξουμε περισσότερο ευάλωτες κοινωνικές δομές», είπε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι η προσαρμογή αυτή θα είναι τέτοια, που συντομότερα πλέον, θα μπορούμε να συλλέγουμε έσοδα που θα αναδιανέμονται με δικαιότερο τρόπο. 

Ο πρωθυπουργός, με διάθεση αυτοκριτικής παραδέχτηκε ότι είχε αυταπάτες ότι η Ευρώπη αυτή μπορεί να νικηθεί. Ότι το δίκιο μπορεί να νικήσει τις τράπεζες. «Και μπορείτε να με κατηγορήσετε για αυτό. Αλλά δεν μπορείτε να με κατηγορήσετε για το δημοψήφισμα. Δεν ήθελα να βγάλω τη χώρα από το ευρώ, αλλά να ενισχύσω την διαπραγματευτική μου δύναμη. Είχαμε το απόλυτο αδιέξοδο πριν 10 μέρες. Τώρα έχουμε δυσκολίες, αλλά έχουμε και ένα ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα, χρήματα για 3 χρόνια και μία προοπτική», σημείωσε. 

Ερωτηθείς για το δημοψήφισμα και τη διαπραγμάτευση ο κ. Τσίπρας είπε: «Έφτασα τα πράγματα στα άκρα και μπορούν να με κατηγορήσουν ότι το παρατράβηξα κιόλας. Και κανείς δεν μπορεί να μου πει ότι δεν έκανα ό, τι μπορούσα. Και στάση πληρωμών έγινε στο ΔΝΤ και φτάσαμε έξω από το πρόγραμμα προστασίας, όταν αποφάσισα το δημοψήφισμα. Όταν είδαν ότι υπάρχει πιθανότητα να κερδίσει το ΝΑΙ, είπαν σταματάει η διαπραγμάτευση και ξεκινάμε μετά», αφήνοντας σαφείς αιχμές για τους πιστωτές. 

Ο κ. Τσίπρας έστρεψε τα βέλη του κατά των Ευρωπαίων εταίρων λέγοντας πως η πολιτική ηγεμονία δεν κερδίζεται με εκβιασμούς, αλλά μέσα από πειθώ και προσπάθεια συμβιβασμών. «Οι πέντε μήνες που πέρασαν ήταν σταθμός. Σπείραμε βαθιά τον σπόρο της δημοκρατίας», είπε ο πρωθυπουργός και παραδέχτηκε πως υπερτίμησε την ισχύ του δίκιου ενός λαού και υποτίμησα τον σεβασμό στην Ευρώπη. «Και ποιο μήνυμα πήραμε; Ότι όταν ένας λαός είναι σε πρόγραμμα, δεν έχει νόημα να πηγαίνει σε εκλογές. Είδα μπροστά μου τη βαθιά ρήξη στην Ε.Ε. και αυτή η πολιτική σύγκρουση θα πάρει σάρκα και οστά τις επόμενες ημέρες. Κάποιοι θα ήταν χαρούμενοι εάν η κυβέρνηση έπεφτε. Κυρίως, οι σκληροί συντηρητικοί κύκλοι. Είναι κρίσιμο ότι στην Ισπανία θα έχουμε εκλογές το φθινόπωρο και μπορεί η πολιτική στην Ευρώπη πια να αλλάξει».

Ερωτηθείς για το εσωκομματικό μέτωπο στον ΣΥΡΙΖΑ και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η συμφωνία, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως θα κάνει ό, τι μπορεί για να διατηρήσει την ΚΟ και τον ΣΥΡΙΖΑ ενιαίο. 

«Κάθε φορά παίρνεις επιλογές, ανάλογα με τις δυνατότητες που έχεις μπροστά σου. Και δεν θα το περιγράψω success story όλο αυτό. Θα πω ότι είναι μία πολιτική που δεν μας βοηθάει. Θέλω όμως να δω χρονικά ποιες είναι οι επιλογές μας σαν αριστερή κυβέρνηση», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Βρισκόμαστε σε συνθήκες έκτακτες και μη φυσιολογικές και ο καθένας αναμετράται με την Ιστορία. Ασφάλεια ιδεολογικής καθαρότητας σε αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει. Διάλογος, συζήτηση, αποφάσεις και συλλογικά όργανα είναι στην κουλτούρα μου. Και δεν θα διαγράψω κανέναν». 

Στην ερώτηση αν η Ελλάδα είχε άλλες επιλογές, τόνισε πως η χώρα δεν έχει τα συναλλαγματικά αποθέματα για να στηρίξει την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα και γνωστοποίησε πως ούτε η Αμερική αλλά ούτε και η Ρωσία δεν ήταν διατεθειμένες να βοηθήσουν την Ελλάδα. 

«Η μια επιλογή είναι αυτό που έγινε με κριτήριο το συμφέρον του λαού και ότι φέρω εγώ την ευθύνη. Η άλλη είχε ρίσκο. Είναι η άτακτη χρεοκοπία. Κανείς όμως δεν την ήθελε. Συναλλαγματικά όμως αποθέματα για να στηρίξουμε εθνικό νόμισμα δεν έχουμε. Η τρίτη επιλογή ήταν η συναινετική χρεοκοπία. Αυτή ήταν και η επιλογή Σόιμπλε. Και αυτό το έμαθα από τον Γιάνη Βαρουφάκη. Του είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Πες στον Τσίπρα ότι εάν δεν συμφωνήσει, θα πάμε σε συναινετικό GREXIT. Ήξερα από τον Μάρτιο ότι αυτό ήταν το σχέδιο Σόιμπλε. Και έδωσα τη μάχη με τον ελληνικό λαό για να αλλάξει αυτή η Ευρώπη. Plan B δεν είχαμε. Η συναινετική χρεοκοπία και το σχέδιο Σόιμπλε ήταν το Plan B. Πήρα στα χέρια μου μία μελέτη με τις επιπτώσεις GREXIT και όταν τη διάβασα, απέκλεισα το ενδεχόμενο. Αλλά ποτέ δεν ήταν αυτός ο στόχος μου να φύγω από το ευρώ. Αντίθετα, ήθελα να δημιουργήσω πιο δίκαιες συνθήκες παρουσίας μας στο ευρώ», αποκάλυψε ο πρωθυπουργός. 

Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης πως δεν υπάρχει ακόμα πρόγραμμα – γέφυρα γιατί κάποιοι το εμποδίζουν. «Αυτό που προέχει είναι η εξασφάλιση του προγράμματος. Πριν προχωρήσω στις απαραίτητες διαδικασίες, πρέπει να διασφαλίσω ότι η επιλογή που έκανα χθες θα οριστικοποιηθεί. Θα εξαρτηθεί από τις υπάρχουσες συνθήκες όμως. Δεν είναι στην προθέσεις μου να απολέσω την κοινοβουλευτική πλειοψηφία», δήλωσε ο πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε ότι δεν θα προσφύγει στις κάλπες. 

Για τη σχέση του με τον Γιάνη Βαρουφάκη ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε των αποφάσεών του πρώην υπουργού παραδεχόμενος εντούτοις ότι μπορεί να έγιναν και λάθη. 

«Τα λάθη της διαπραγμάτευσης τα χρεώνομαι εγώ. Ο Βαρουφάκης έδωσε ισχυρή δύναμη στη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας. Ο κ. Βαρουφάκης είναι εξαιρετικός οικονομολόγος, ευφυής και ξέρει καλύτερα την επιστήμη του από τους Ευρωπαίους. Εκτιμώ το έντιμο του χαρακτήρα του. Είναι ανοησίες τα όσα ακούγονται περί δόλου. Υπηρέτησε με τον καλύτερο τρόπο τα καθήκοντά του και το διαζύγιο ήταν συναινετικό. Το να είσαι καλός οικονομολόγος, δεν σημαίνει ότι είσαι και καλός πολιτικός. Όλοι μας κρινόμαστε όχι μόνο για αυτά που κάνουμε σήμερα, αλλά και για όσα θα κάνουμε και στο μέλλον. Αν χρειαστεί να τον συμβουλευτώ, θα το κάνω. Είναι εξαιρετικός οικονομολόγος και ακόμη και για την απουσία του στην Αίγινα, έστειλε επιστολή. Αν πιστεύετε ότι η στάση των δανειστών επηρεάστηκε από την συμπεριφορά ενός ΥΠΟΙΚ, νομίζω ότι γελιέστε. Το σχέδιο των Ευρωπαίων ήταν πολιτικό και είχε βαθύτερο στόχο και κόστος». 

Ο Αλ. Τσίπρας ανέλυσε τι θα περιλαμβάνει το Ταμείο Ακίνητης Περιουσίας αποκαλύπτοντας ότι έδωσε σκληρή μάχη για να το διατηρήσει στην Ελλάδα διακόπτοντας δύο φορές τη συνεδρίαση. 

«Από τα 25 δισ. ευρώ που θα ρευστοποιηθούν σε βάθος 30ετίας, τα 12.5 δισ. ευρώ θα πάνε σε ανάπτυξη και τα υπόλοιπα για την αποπληρωμή του χρέους», επεσήμανε ο πρωθυπουργός. 

Για το θέμα των τραπεζών ο πρωθυπουργός δήλωσε πως τα 25 δισ. ευρώ είναι αρκετά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για εξυγίανση (π.χ με τα κόκκινα δάνεια), ώστε να μην προχωρήσουμε σε κούρεμα καταθέσεων. «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Οι τράπεζες θα ανοίξουν όταν ληφθεί η συμφωνία. Αλλά πιστεύω ότι μετά την ψηφοφορία της συμφωνίας και από τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια, τότε θα κινητοποιηθεί η ΕΚΤ και σταδιακά θα αυξηθεί και το ημερήσιο όριο. Σταδιακή η επαναφορά», ανέφερε. 

Ερωτηθείς για τη στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου και την αρνητική της ψήφο την Παρασκευή ο πρωθυπουργός είπε: «Έχω εμπιστοσύνη στα πρόσωπα που έχω επιλέξει δίπλα μου. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του και έχει τη συνείδησή του. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι πρόεδρος της Βουλής και θα τη δείτε αύριο στην ψηφοφορία, εκτός και αν δεν θέλει εκείνη», σημείωσε. 

Σχετικά με την ανάκληση των νομοσχεδίων που ψηφίστηκαν τον Φεβρουάριο, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως ανθρωπιστική κρίση και ρύθμιση οφειλών θα παραμείνουν. «Δεν υπάρχει θέμα ανάκλησης των αποφάσεων της κυβέρνησης, Θα υπάρχει επαναξιολόγηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων», είπε ο πρωθυπουργός αποκαλύπτοντας πως ο Ολλανδός ομόλογός του ζήτησε το κλείσιμο της ΕΡΤ

Για τις δύσκολες ώρες της Συνόδου Κορυφής ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε πως Γαλλία, Ιταλία, Κύπρος και Αυστρία μας στήριξαν στη Σύνοδο. «Δεν αισθάνθηκα μόνος», τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει ακόμα το ενδεχόμενο Grexit είπε: «Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι αποφύγαμε το GREXIT, μέχρι ωσότου υπογραφεί η συμφωνία. Υπάρχουν ακόμη Plan B στα συρτάρια των Ευρωπαίων». 

Ο κ. Τσίπρας μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τον κυβερνητικό του εταίρο, Πάνο Καμμένο, τονίζοντας ότι έχει σταθεί δίπλα του σε πολύ δύσκολες στιγμές. «Έχουμε πολύ καλές και στενές σχέσεις και έχει σταθεί δίπλα. Θα σκεφτεί λογικά και θα πάρει όποιες αποφάσεις πρέπει να πάρει», είπε ο πρωθυπουργός. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου