MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Reuters: Αν η Ελλάδα καταρρεύσει, κανείς δε θέλει να αναλάβει την ευθύνη

Kανείς δεν θέλει να κατηγορηθεί ότι την έσπρωξε στον γκρεμό ή απέτυχε να την σώσει.

«Θα καταρρεύσουμε», «Όχι δεν θα καταρρεύσετε», «Μας πνίγετε», «Όχι δεν σας πνίγουμε», «Μας χρωστάτε από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», «Σας τα έχουμε ήδη δώσει».

Το παιχνίδι ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές της, μετατρέπεται σε ένα φαύλο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών καθώς η Αθήνα παραπαίει πιο κοντά στην πτώχευση, χωρίς συμφωνία για μετρητά να φαίνεται στον ορίζοντα, σημειώνει το Reuters σε σημερινή του ανάλυση.

Οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης, οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι Έλληνες πολιτικοί συμφωνούν σε ένα μόνο πράγμα: αν η Ελλάδα καταρρεύσει, δεν θέλει κανείς τα δακτυλικά του αποτυπώματα στο φονικό όπλο.

Εάν η Αθήνα ξεμείνει από μετρητά και χρεοκοπήσει στις επόμενες εβδομάδες, όπως φαίνεται όλο και πιο πιθανό, κανείς δεν θέλει να κατηγορηθεί ότι την έσπρωξε στον γκρεμό ή απέτυχε να την σώσει.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη εντοπίσει τον ένοχο, την Γερμανία, η οποία κατηγορείται ότι προκάλεσε τις τοξικές πολιτικές λιτότητας, προκαλώντας μια "ανθρωπιστική κρίση".

Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης προετοιμάζουν το έδαφος για να κατηγορήσουν την αρχάρια κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ότι έβαλε εμπόδια και απέτυχε να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις και απέφυγε τις σκληρές επιλογές ενώ η Αθήνα καιγόταν.

«Κάνουμε ό, τι μπορούμε για να σώσουμε την Ελλάδα από τον εαυτό της, αλλά στο τέλος, είναι στο χέρι τους», είναι το μήνυμα που διαρρέεται από το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και την έδρα του ΔΝΤ, ττην Ουάσινγκτον.

Ο Τσίπρας και ο Γιάννης Βαρουφάκης προσπάθησαν αρχικά να εξαπολύσουν μια συμμαχία εναντίον του Βερολίνου, περιοδεύοντας στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Βρετανία, τις Βρυξέλλες και τα στούντιο των μίντια. Δεν βρήκαν όμως συμμάχους έξω από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ο Τσίπρας αναβίωσε τις απαιτήσεις για τις αποζημιώσεις από την ναζιστική γερμανική κατοχή της Ελλάδας και το Βερολίνο απάντησε ότι έχει ήδη αποζημιώσει τα θύματα και μία συμφωνία το 1990 έχει βάλει τέλος στις απαιτήσεις αυτές.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει φροντίσει να εκφράσει την καλή της θέληση και προσπάθησε να χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον Τσίπρα, ενώ επέμεινε ότι η Ελλάδα πρέπει να ικανοποιήσεις τους όρους των μεταρρυθμίσεων, οι οποίοι περιλαμβάνουν περικοπές σε συντάξεις και εργασιακές μεταρρυθμίσεις.

«Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να μην ξεμείνει η Ελλάδα από χρήματα», είπε μετά από τις συνομιλίες με τον Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα. «Από τη γερμανική πλευρά, είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε όλη την υποστήριξη που ζητείται από εμάς. Αλλά φυσικά οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν», πρόσθεσε.

Οι επενδυτές νόμιζαν - για λίγο - ότι η υπόσχεσή της θα μπορούσε να είναι ένα σημείο καμπής, παρόμοιο με αυτό του Μάριο Ντράγκι το 2012, ο οποίος είχε δεσμευτεί αν κάνει «ό, τι χρειάζεται για να σώσει το ευρώ».

Αλλά τα σχόλια της Μέρκελ θα μπορούσαν επίσης να ερμηνευθούν ως μια άσκηση στην προληπτική αποφυγή ευθυνών. Σε αντίθεση με τον Ντράγκι, δεν είπε ποιος πρέπει να κάνει τα πάντα για να σωθεί η Ελλάδα.

Ο, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι φανερά σκεπτικός για το αν η Αθήνα μπορεί να αποφύγει την έξοδο από το ευρώ.

Οι θυμωμένοι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης κατέστησαν σαφές ότι η Ελλάδα είναι μακριά από μια συμφωνία, απέρριψαν την έκκληση του Βαρουφάκη για την μετρητά σε αντάλλαγμα με μερικές μεταρρυθμίσεις και τον ενημέρωσαν ότι δεν πρόκειται να συζητήσουν την μακροπρόθεσμη χρηματοδότησης και την ελάφρυνση του χρέους, αν η Ελλάδα δεν υπογράψει και δεν εφαρμόσει ένα πλήρες σχέδιο μεταρρυθμίσεων.

Ενώ οι ηγέτες της Ελλάδας επιμένουν ότι η Ευρώπη πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη και να σεβαστεί την δημοκρατική βούληση του ελληνικού λαού, οι πιστωτές απαντούν ότι και αυτοί έχουν εντολές από τους ψηφοφόρους τους.
Σύμφωνα με τον Βαρουφάκη, οι χώρες της ζώνης του ευρώ δεν δάνεισαν όλα αυτά τα χρήματα για να σώσουν την Ελλάδα, αλλά για να προστατεύσουν τις δικές τους τράπεζες, οι οποίες είχαν δανείσει απερίσκεπτα δισεκατομμύρια Αθήνα.

«Ανοησίες», λένε αξιωματούχοι της ευρωζώνης. Οι τράπεζες επωμίστηκαν ζημιές το 2012, όταν αναδιαρθρώθηκε το ελληνικό χρέος με το PSI.

O Βαρουφάκης έχει διευρύνει τον κύκλο των ευθυνών προς στην ΕΚΤ, κατηγορώντας την ότι «πνίγει» Ελλάδα , στεγνώνοντας τις τράπεζες και περιορίζοντας τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό τους προς την κυβέρνηση.

Αυτό προκάλεσε μια αγανακτισμένη απάντηση από τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η στήριξη της κεντρικής τράπεζας για την Ελλάδα ανήλθε σε 110 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά η συνθήκη απαγορεύει την νομισματική χρηματοδότηση των κυβερνήσεων.

Για εβδομάδες οι Έλληνες αξιωματούχοι λένε στους ομολόγους τους στην ευρωζώνη ότι έχουν ξεμείνει από χρήματα, μόνο για να βρουν μετρητά για να πληρώσουν την επόμενη δόση του χρέους. «Έχουν τόσες πολλές πει ότι ξεμένουν από λεφτά, που όταν πραγματικά συμβεί, κανείς δεν θα τους πιστέψει», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στο Reuters.

Πληροφορίες λένε ότι η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα είναι αυτή που θα τραβήξει την πρίζα. το βύσμα. Αν θεωρήσει ότι δεν μπορεί να στηρίζει πλέον τις ελληνικές τράπεζες,, θα επιδιώξει μια πολιτική απόφαση από τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Γιούνκερ είναι πρόθυμος να κρατήσει το χέρι του Τσίπρα μέχρι την τελευταία στιγμή, με την ελπίδα ότι θα επιβάλει μια δυσάρεστη συμφωνία οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ , πριν να είναι πολύ αργά.

Για τον Γιούνκερ, έναν από τους πατέρες του ευρώ, η έξοδος θα ήταν ένα τραγικό πλήγμα για την παγκόσμια θέση της ευρωζώνης και θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο, ενθαρρύνοντας τους επενδυτές να κερδοσκοπούν εις βάρος των άλλων κρατών μελών σε μελλοντικές κρίσεις.

Ακόμα κι αν μείνει στη ζώνη του ευρώ, η στάση πληρωμών προς τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ή την ΕΚΤ θα είναι μία από τις πιο καταστροφικές στιγμές στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εντωμεταξύ, κάποιοι φοβούνται για διαδηλώσεις από τους Έλληνες συνταξιούχους και για βία στην Αθήνα. Εάν αυτό συμβεί, θα υπάρχουν άφθονες αλληλοκατηγορίες, αλλά κανείς δεν πρόκειται πραγματικά να αναλάβει την ευθύνη, καταλήγει το Reuters.

Πηγή : financialbox.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου