MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Οι «μαύροι κύκνοι» που απειλούν τις αγορές

Το εύθραυστο σκηνικό στη γεωπολιτική σκακιέρα, η επιστροφή της Federal Reserve στη θεωρούμενη «κανονική» νομισματική πολιτική, η επιβράδυνση στην ανάπτυξη της Κίνας αλλά και η αισιοδοξία για τον θετικό αντίκτυπο από την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ είναι οι βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία των αγορών το επόμενο διάστημα.

Σε σχετική δημοσκόπηση που διεξήγαγε η βρετανική τράπεζα Barclays μεταξύ τουλάχιστον 900 διεθνών επενδυτών, εμφανίζεται ενισχυμένο το ποσοστό όσων ανησυχούν ιδιαιτέρως για τις επιπτώσεις από τη στροφή της Fed σε μια πιο περιοριστική νομισματική πολιτική. 

«Το περασμένο τρίμηνο το ποσοστό όσων θεωρούσαν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τη Fed ήταν μικρότερο του 10%, ενώ τώρα εγγίζει το 18%» επισημαίνει η Barclays. Διαπιστώνει, άλλωστε, πως τον αντίκτυπο από μια αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου φοβούνται περισσότερο όσοι επενδυτές τοποθετούνται σε μετοχές και στις αναδυόμενες αγορές. Σημειωτέον, πάντως, πως η εν λόγω δημοσκόπηση έχει ολοκληρωθεί πριν από τη συνάντηση που είχε προ ημερών η Fed, στην οποία φάνηκε μεν να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά το 2006 χωρίς, όμως, να δεσμευθεί για τη χρονική στιγμή μιας τέτοιας κίνησης, κάτι που ουσιαστικά καθησύχασε τις αγορές.

Σε ό,τι αφορά την Κίνα, οι επενδυτές δηλώνουν ανήσυχοι για το ενδεχόμενο να εγκυμονεί μεγάλους οικονομικούς κινδύνους η επιβράδυνση της ανάπτυξής της. Είναι, ωστόσο, λιγότεροι απ’ όσους ανησυχούν σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. «Περίπου το 1/4 των ερωτηθέντων δίνει πιθανότητες από 25% ώς 50% να δεχθεί πλήγμα η οικονομία της Κίνας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το προηγούμενο τρίμηνο ήταν 45%» τονίζει η Barclays, ενώ από μια περαιτέρω ανάλυση των απαντήσεων προκύπτει πως οι επενδυτές θεωρούν ότι τους μεγαλύτερους κινδύνους για τις διεθνείς αγορές μετοχών εγκυμονεί η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα και στις αναδυόμενες αγορές. Περισσότεροι από τους μισούς επενδυτές προβλέπουν, πάντως, ότι η πλέον προσοδοφόρα κατηγορία επενδύσεων μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα είναι οι μετοχές.

Οι αποκλίσεις στις εκτιμήσεις των επενδυτών για το επόμενο τρίμηνο είναι μεγάλες σε ό,τι αφορά την πορεία των αγορών μετοχών. Με την πλειονότητα και συγκεκριμένα ένα ποσοστό της τάξης του 45% να προβλέπει διακυμάνσεις από -5% ώς και + 5%, ενώ ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό γύρω στο 35% εκφράζει αισιοδοξία και προεξοφλεί άνοδο των μετοχών από 5% ώς 10%. Σε ό,τι αφορά, αντιθέτως, την πορεία του ευρώ, η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων βλέπει το νόμισμα να κινείται περίπου στα υφιστάμενα επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους ή να φθάνει στο 1:1 προς το δολάριο. Περίπου το 38% των ερωτηθέντων δήλωσε πως προβλέπει εξίσωση του ευρώ με το δολάριο μέχρι τα τέλη του έτους και περίπου το 39% το βλέπει να κινείται από 1,00 ώς 1,05 δολ. Για το Brent περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες προβλέπουν πως θα κυμαίνεται από 50 ώς 60 δολ./βαρέλι μέχρι τα τέλη του έτους. Το 25% βλέπει τον «μαύρο» χρυσό σε επίπεδα από 40 ώς 50 δολάρια το βαρέλι, είναι θεαματικά μικρότερα τα ποσοστά όσων προεξοφλούν ανάκαμψη σε επίπεδα πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι που δεν υπερβαίνουν το 15%.

Από την πλευρά της η Societe Generale έδωσε σήμα αγοράς για τις περισσότερες ευρωπαϊκές μετοχές, αναβαθμίζοντας τον στόχο ανάπτυξης για την Ευρωζώνη από το 0,9% στο 1,4% για το 2015, χάρη στην αποδυνάμωση του ευρώ, τις χαμηλές αποδόσεις, το επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ αλλά και τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου.

Όπως τονίζει επίσης, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα στηρίξει τον τραπεζικό κλάδο στην Ευρώπη, έτσι ο επενδυτικός οίκος συστήνει Buy για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και τον Eurostoxx, o οποίος βρίσκεται σήμερα στις 3.698 μονάδες.Συγκεκριμένα, για τον Eurostoxx εκτιμά ότι έχει περιθώριο ανόδου πάνω από 20% μέχρι το τέλος του έτους, και θα φτάσει, μετά από μικρή διόρθωση, τις 3.400 μονάδες το β' τρίμηνο του έτους, τις 3.600 μονάδες το γ' τρίμηνο του 2015 και τις 3.800 μονάδες το τελευταίο τρίμηνο του 2015. Από εκεί κι έπειτα, ο δείκτης θα συνεχίσει την άνοδο στις 4.500 μονάδες έως τα τέλη του 2017.Όσον αφορά τους επιμέρους δείκτες, η Societe Generale ξεχωρίζει και παραμένει long στον CAC 40 και τον FTSE MIB καθώς, όπως τονίζει, η Γαλλία και η Ιταλία αναμένεται να έχουν ισχυρή ανάπτυξη φέτος χάρη στην επιτάχυνση εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Αντίθετα, παραμένει short σε DAX και ΙΒΕΧ με το σκεπτικό ότι αν και η Γερμανία και η Ισπανία αναμένεται να σημειώσουν αύξηση του ΑΕΠ τους κατά 2% φέτος, ο γερμανικός δείκτης έχει ήδη φτάσει σε πολύ υψηλά τεχνικά επίπεδα κι επίκειται διόρθωση, ενώ ο ισπανικός θα επηρεαστεί αρνητικά από τις εξελίξεις στη Λατινική Αμερική και την πτώση του πετρελαίου.

Ως αποτέλεσμα, οι εκτιμήσεις της για τον γαλλικό δείκτη είναι ότι θα φτάσει τις 5.400 μονάδες το δ' τρίμηνο του 2015 από τις 5.046 μονάδες σήμερα και για τον ιταλικό δείκτη ότι θα φτάσει τις 24.000 μονάδες το ίδιο διάστημα, από τις 23.060 μονάδες σήμερα. Για τον γερμανικό DAX εκτιμά ότι θα κυμαίνεται τις 12.000 μονάδες στα τέλη του έτους από τις 11.907 μονάδες σήμερα και για τον ισπανικό ΙΒΕΧ τις 11.000 μονάδες από τις 11.412 μονάδες σήμερα. Short παραμένουν οι αναλυτές και για τον FTSE 100, (στις 7.017 μονάδες σήμερα) όσο πλησιάζουν οι εθνικές εκλογές στις 7 Μαΐου, με εξαίρεση τις μετοχές που μπορεί να επωφεληθούν από την αποδυνάμωση της στερλίνας έναντι του δολαρίου και για τις οποίες δίνει σήμα αγοράς.

Αντίθετα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Societe Generale, ο αμερικανικός S&P δεν θα έχει μεγάλο περιθώριο ανόδου και θα κλείσει το 2015 σχεδόν αμετάβλητος, στις 2.100 μονάδες. Ο οίκος παραμένει Short στον δείκτη καθώς η ισχυροποίηση του δολαρίου έχει ήδη προεξοφληθεί από την αγορά, ενώ η αύξηση των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα (εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed) θα επηρεάσει αρνητικά τις μετοχές και ιδιαίτερα τους τίτλους μικρής κεφαλαιοποίησης. Καλή θα είναι η χρονιά και για ασιατικές αγορές φέτος, οι οποίες, σύμφωνα με την γαλλική τράπεζα, θα ανακάμψουν στα τέλη του 2015, ύστερα από διόρθωση στα μέσα του έτους. Όσον αφορά τις τιμές πετρελαίου, μια περαιτέρω πτώση είναι ορατή μεσοπρόθεσμα, σύμφωνα με τη Societe Generale, η οποία συστήνει Buy σε ευρωπαϊκές μετοχές που θα ωφεληθούν από την πτώση αυτή.

Πηγή : sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου