Σε τρία βασικά θέματα εντοπίζονται οι διαφορές της Ελλάδας με τους δανειστές στο Eurogroup. Πρόκειται για τα εργασιακά, τις ομαδικές απολύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή στις διαπραγματεύσεις η Αθήνα, σε μια κίνηση που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν, επέλεξε να δώσει στη δημοσιότητα έγγραφα που παρουσιάζουν τις θέσεις της στα δυο κρίσιμα Eurogroup που προηγήθηκαν αλλά και τα non paper που κατατέθηκαν. Επίσης έδωσε και επίσημα στη δημοσιότητα τα περιβόητα κείμενα ανακοινώσεων Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ.
Η Ελλάδα παρουσίασε ένα πακέτο με το τι ζητά, τι δεν διαπραγματεύεται και παράλληλα έβαλε στο τραπέζι το ζήτημα της χρηματοδότησης.
Ο Γιάννης Βαρουφάκης δεν προχωρά σε αναλυτική κοστολογική όπως φαίνεται.
Ωστόσο ζητάει περιορισμό του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% αλλά και δεσμεύεται να συγκεντρώσει φέτος 5,5 δισ. από φοροδιαφυγή και πάταξη λαθρεμπορίου.
Σε ότι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι ελληνικές αρχές μπορούν να στηρίξουν την συνεχιζόμενη μεταρρυθμιστική ατζέντα: φορολογική μεταρρύθμιση, μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης, διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, καταπολέμηση της διαφθοράς, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, μεταρρύθμιση των δημοσίων συμβάσεων, βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε τομείς ανταγωνιστικότητας.
Οι τεχνικές συζητήσεις αποκάλυψαν πραγματικές στην αγορά εργασίας. Η Ελλάδα θεωρεί ότι είναι ακατάλληλη μεταρρύθμιση υπό την τρέχουσα κατάσταση.
Για το Δημόσιο και τις απολύσεις η κυβέρνηση στηρίζει τους στόχους για πιο αποτελεσματικούς μηχανισμούς, όμως οι συστηματικές απολύσεις θα σταματήσουν.
Στη φορολογία η κυβέρνηση θα επανεξετάσει τις τρέχουσες πολιτικές ώστε να προστατεύσει τα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού. Θα επανεξετάσει τις κλίμακες ώστε η φορολόγηση εισοδήματος να αυξηθεί προοδευτικά, και θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ με έναν φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Θα επανεξεταστεί η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, δηλαδή την αύξηση στα νησιά.
Από τις παρουσιάσεις προκύπτει ότι οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται για διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας ώστε να διασφαλίσουν υγιή δημόσια οικονομικά. Ωστόσο, η εφαρμογή των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπει το Μνημόνιο Κατανόησης θα ήταν αντιπαραγωγική. Ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3% το 2015 και 4,5% το 2016 θα έθεταν σε κίνδυνο την εύθραυστη ανάκαμψη και για αυτό προσβλέπουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%.
Όπως αναφέρεται στις παρουσιάσεις Βαρουφάκη, οι αρχές εξετάζουν έκτακτες ενέργειες σε ότι αφορά την κινητοποίηση των εσόδων το 2015. Έως 5,5 δισ. ευρώ αναμένονται κατά τη διάρκεια του έτους χάρη στην ισχυρή προσπάθεια για
1) την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου, της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς
2) τον καλύτερο έλεγχο των ενδοομιλιών συναλλαγών σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό
3) την μεταρρύθμιση της διαδικασίας είσπραξης των καθυστερούμενων οφειλών και
4) την εφαρμογή μιας πιο προοδευτικής φορολογίας στους πιο πλούσιους.
Για τις ιδιωτικοποιήσεις, στο σχετικό non paper που παραδόθηκε στο Eurogroup και δόθηκε στη δημοσιότητα υπογραμμίζεται ότι οι στόχοι ιδιωτικοποιήσεων που περιγράφονται στο μνημόνιο δεν επιτεύχθηκαν ποτέ.
Ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε πως η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι έτοιμη και διατεθειμένη να αξιολογήσει κάθε project ξεχωριστά.
Ο κ. Βαρουφάκης πρότεινε υποκατάσταση των 2,2 δισ. ευρώ του στόχου των αποκρατικοποιήσεων για το 2015, με το 1,9 δισ. ευρώ των κερδών του Ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα.
Πηγή : www.defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου