Την θέση ότι μόνο όποιος παρουσιάζει ανάπτυξη θα πρέπει να πληρώνει τόκους διατυπώνει σε άρθρο του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel ο Marcel Fratzscher, επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών.
«Η Ευρώπη θα βρεθεί ενώπιον δύσκολων διαπραγματεύσεων με την νέα ελληνική κυβέρνηση.
Γεγονός πάντως παραμένει ότι η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη. Το ερώτημα δεν είναι εάν θα πρέπει να υπάρξει ένα κούρεμα αλλά πότε και πως θα γίνει αυτό.
Η Ευρώπη δεν θα πρέπει να παρασυρθεί από μια ελληνική κυβέρνηση αλλά θα πρέπει με ενεργό τρόπο να βρει μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Fratzscher.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, o Γερμανός οικονομολόγος στο άρθρο του αναφέρει ότι «η καλύτερη προοπτική δεν είναι ένα άμεσο ή έμμεσο κούρεμα μέσα από μια απομείωση του χρέους, αλλά μια μετατροπή και μια στενή σύνδεση των επιτοκίων δανεισμού με την ανάπτυξη της Ελλάδας».
Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται και δημοσίευμα της ηλεκτρονικής σελίδας της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit.
«Οι υπολογισμοί του Αλέξη Τσίπρα μπορούν να βγουν μόνο εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει ένα μεγάλο μέρος των οφειλών της και δοθεί πράγματι στη νέα κυβέρνηση περιθώριο διαπραγματεύσεων.
Ως εκ τούτου διαπραγματεύεται όπως ακούει κανείς με σημαντικούς πρωταγωνιστές στο Βερολίνο, στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες.
Και υπάρχει προσέγγιση.
Οι οιωνοί δεν είναι κακοί για τον Τσίπρα» αναφέρει το δημοσίευμα.
Ωστόσο, η οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche διατυπώνει μια διαφορετική άποψη.
«Παρά το γεγονός ότι οι ελπίδες για ένα καλό τέλος της κρίσης στην Ελλάδα δεν είναι αδιάψευστες, δεν λαμβάνονται ωστόσο υπόψη με την απαραίτητη σοβαρότητα μια συνεπής στάση απέναντι στην Ελλάδα, η αξιοπιστία των θεσμών της ευρωζώνης, καθώς και ένα σαφές μήνυμα προς άλλες χώρες που στέλνεται από την Κομισιόν για την εξυγίανση του δημόσιου προϋπολογισμού.
Εάν η Ελλάδα και πάλι δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της μέσα στα επόμενα τρία χρόνια και δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί εντός ευρωζώνης, τότε το βήμα για την έξοδό της από αυτή δεν θα απείχε πολύ.
Θα ήταν το τέλος μιας σχέσης που ούτως ή άλλως από την αρχή δεν πήγαινε καλά» υπογραμμίζει η Wirtschaftswoche.
Πηγή: bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου