MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

ΚΑΤΑΧΡΕΩΜΕΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ – ΣΤΑ ΥΨΗ ΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ

(Σ.Σ: Στο χωριό μου αυτό, το ονομάζουμε «Νταβατζηλίκι», κατά του Ελληνικού λαού.) 

Παρά τις διακηρύξεις για το success story και τις υποσχέσεις για ανάπτυξη, τις οποίες …απλόχερα μοίρασε η κυβέρνηση, τα στοιχεία για το ιδιωτικό χρέος καταδεικνύουν τη φτωχοποίηση στην οποία οδηγήθηκαν τα νοικοκυριά κατά τα χρόνια του μνημονίου. 

Σύμφωνα με το «Ποντίκι», το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, αποτελώντας βρόγχο για νοικοκυριά και ιδιώτες. 

Οι αριθμοί αποτυπώνουν με εύγλωττο τρόπο την οικονομική κατάρρευση που υπέστησαν οι πολίτες από τη μνημονιακή πολιτική: οι συνολικές οφειλές του ιδιωτικού τομέα ξεπερνούν τα 300 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 δισ. ευρώ είναι ληξιπρόθεσμα και μη εξυπηρετούμενα.
Συγκεκριμένα : 

Οι οφειλές του ιδιωτικού τομέα στις τράπεζες ανέρχονταν τον Οκτώβριο στα 212,125 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 101,58 δισ. ευρώ είναι οφειλές των επιχειρήσεων, περίπου 13,248 δισ. ευρώ χρέη ελευθέρων επαγγελματιών και 97,3 δισ. ευρώ οφειλές νοικοκυριών είτε σε στεγαστικά, είτε σε καταναλωτικά δάνεια. 

Οι οφειλές στην εφορία τον Νοέμβριο έφτασαν τα 74 δισ. ευρώ και ενδέχεται να έφτασαν στο μεγαλύτερο ύψος κατά την περίοδο της μεταπολίτευσης. Χαρακτηριστικό της κατάστασης εί αι μέσα σε 30 μέρες προστέθηκαν νέα χρέη ύψους 1,6 δισ. ευρώ. 

Οι οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία ξεπερνούν πλέον τα 20 δισ. ευρώ. 

Το ιδιωτικό χρέος είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία της χώρας 

Την ίδια στιγμή, τα «κόκκινα» δάνεια έχουν αυξηθεί και ως ποσοστό, αλλά και ως απόλυτος αριθμός. 

Από τα συνολικά 212 δισ. ευρώ, του ιδιωτικού τομέα, τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια εκτιμώνται σε περισσότερα από 80 δισ. ευρώ. 

«Ζοφερή» είναι η ανάλυση και των στοιχείων για την εφορία, καθώς φαίνεται ότι οι οφειλέτες ξεπερνούν τα 3,6 εκτατομμύρια. Τι σημαίνει το να υπάρχουν τόσοι πολλοί πολίτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία; Πρακτικά, χωρίς φορολογική ενημερότητα δεν μπορεί να γίνεται κουβέντα για ανάπτυξη, καινοτομία και επιχειρηματικότητα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου