MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

ΕΚΛΟΓΕΣ 2015: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ… ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

Απευθυνόμενος στους κατοίκους της... Αργεντινής και όχι τους εξαθλιωμένους Έλληνες από την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής επί κυβέρνησης Σαμαρά, ο πρωθυπουργός επέλεξε για μια ακόμη φορά να ρίξει «στάχτη» στα μάτια των πολιτών, τάζοντας λαγούς με πετραχήλια, κατά την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. 

«Ελλάδα 2021» η... βάπτιση του νέου μνημονιακού προγράμματος προεκλογικής παροχολογίας, εύκολων στα λόγια υποσχέσεων, φουσκωμένων αριθμών, από έναν πολιτικό που εξακολουθεί να μιλά τη γλώσσα του ψέματος, δίχως να αναγνωρίζει το μέγεθος της ανθρωπιστικής καταστροφής που έχει προκαλέσει στη χώρα, στα χρόνια της κρίσης η Νέα Δημοκρατία. 

Ουδείς, κατάλαβε ποιο είναι πραγματικά το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, αυτό που θα προσφέρει άμεσα λύσεις στα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών που «γονάτισαν» οικονομικά και έχασαν τη δουλειά τους. 

Για μια ακόμη φορά, ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την επιστροφή της στα προ... κρίσεως επίπεδα, μετά το 2021, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί το νέο «πακέτο» οικονομικού προγραμματισμού της Νέας Δημοκρατίας. 

Και έφερε ως παράδειγμα άλλες χώρες που βρέθηκαν στην ίδια θέση, λέγοντας ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους γρηγορότερα. Μόνο που αναφέρθηκε αποκλειστικά στην... Αργεντινή. Ξέχασε, βέβαια, να μιλήσει για την Ιρλανδία που τα κατάφερε πολύ πιο γρήγορα από την Ελλάδα, ακολουθώντας εντελώς διαφορετικό μοντέλο... ανάπτυξης.

Θυμήθηκε, ακόμα, ο κ. Σαμαράς ότι πρέπει να γίνουν μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές. Προεκλογικά, λοιπόν, μίλησε και για φορολογικές μειώσεις, που θα είναι οι μεγάλες ανατροπές που... έρχονται σε συνθήκες ανάπτυξης. 

Και ως τέτοια μεγάλη ανατροπή... ελάφρυνσης των Ελλήνων ο κ. Σαμαράς τόλμησε να παρουσιάσει και μάλιστα πρώτη - πρώτη, τη μονιμοποίηση ενός προσωρινού μέτρου για την αντιμετώπιση της κρίσης. Το πρώην... χαράτσι της ΔΕΗ, πλέον ΕΝΦΙΑ, που θα το καταργούσε η κυβέρνηση Σαμαρά με την έξοδο της χώρας από την κρίση, τώρα θα το μειώσει και θα το στείλει «πακέτο» στους Δήμους, ώστε να αυτοσυντηρούνται. 

Είναι προφανές ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει χάσει, ακόμα και το παιχνίδι των εντυπώσεων, μιλώντας για 770.000 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2021, τολμώντας μάλιστα, μέσα στους ηγετικούς πυλώνες του προγράμματος, να συμπεριλάβει και έναν τομέα που ο ίδιος και η πολιτική των μνημονίων έχει διαλύσει, αυτόν την ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, που αποτελεί -πραγματικά- ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά της οικονομίας. Βέβαια, η λέξη ελληνική δεν βγήκε από το στόμα του. Μίλησε για βιομηχανία φαρμάκου, που θα προσφέρει μέχρι το 2021 επιπλέον 25.000 θέσεις εργασίας. Πόσες έχουν χαθεί ως σήμερα και πόσες θα έχουν ακόμα χαθεί έως τότε από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, λόγω της πολιτικής διάλυσης της δημόσιας υγείας και της εξυπηρέτησης ξένων συμφερόντων, δεν ανέφερε ο κ. Σαμαράς... 

Προεκλογικά, λοιπόν, θυμήθηκε τη φαρμακοβιομηχανία, τους αγρότες, τους επιστήμονες, τους ένστολους, τους γιατρούς, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους φορολογούμενους, την κοινωνία... 

Την απάντηση θα τη λάβει στις 25 Ιανουαρίου από εκείνους που είχε ξεχάσει μέχρι χθες... 

Σαμαράς στη λογική του «Πάρε κόσμε!!!» 

Στη λογική του «πάρε κόσμε» και όλες οι υποσχέσεις που έκανε για φοροελαφρύνεις, τώρα που διαπίστωσε ότι χάνει τις εκλογές.

«Τα τελευταία δύο χρόνια σε περιβάλλον κρίσης μειώθηκε η φορολογική επιβάρυνση από το 45% στο 42%, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκαν κατά 30%, ο φόρος ενοικίων στο 11%» λησμονώντας βέβαια ότι παράλληλα μειώθηκε από 30-40% το εισόδημα των περισσοτέρων Ελλήνων. 

Μάλιστα ο κ. Σαμαράς ανήγαγε σε επιτεύγματα τα αυτονόητα λέγοντας: «Ενισχύσαμε την προστασία από τις κατασχέσεις μισθών και συντάξεων μέχρι 1.500 ευρώ». 

Προσπαθώντας να συναγωνιστεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης ξεπέρασε τα όρια του λαϊκισμού αφού άρχισε να υπόσχεται πράγματα που θα μπορούσε να τα κάνει και πριν από τις εκλογές. Ο κ. Σαμαράς δεν μας εξήγησε για ποιο λόγο δεν προέβη το προηγούμενο διάστημα σε μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων. 

Μας είπε λοιπόν ότι θα πάει σε «σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ ώστε να αποφέρει έσοδα κάτω από 1% του ΑΕΠ από 1,4% που είναι σήμερα και θα το αποδώσουμε απευθείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση». 

Θα προχωρήσει σε : 

- Μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος από 45% πριν την κρίση στο 35%. 

- Μείωση φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων στο 15%, ενιαίος φόρος. 

- Απαλλαγή ΦΠΑ σε επιχειρήσεις μέχρι 20.000 ευρώ. 

- Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης και το πόθεν έσχες από την πρώτη κατοικία. 

-Απαλλαγής ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία για να τονωθεί ο κατασκευαστικός κλάδος. 

Προσέξτε τώρα που θα βρει τα λεφτά ο κ. Σαμαράς για να προχωρήσει στην ανάπτυξη. Ο ίδιος λοιπόν υπολογίζει ότι χρειάζονται 150 δισεκατομμύρια. 

Από αυτά τα 38 θα προκύψουν από το ΕΣΠΑ, 6 δισ. ευρώ από εθνικά ταμεία και 106 δισ. ευρώ απ΄όλες τους επενδυτές που όμως δεν τους έχουμε δει ποτέ, ούτε αυτούς ούτε τα λεφτά τους. 

Εκτός κι αν ο κ. Σαμαράς τους κρατούσε κρυμμένους για τις εκλογές! 

«Τομές, μεταρρυθμίσεις, ανταγωνιστικότητα παντού, ανατροπές παντού». Σε αυτές τις λέξεις συγκεκριμένα συνόψισε το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος, ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος χαρακτήρισε ως εθνικό στόχο τη δημιουργία μίας νέας παραγωγικής βάσης. 

Η μεγάλη ανατροπή είπε ο κ. Σαμαράς θα είναι η μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών που θα γίνει σταδιακά για να μην γυρίσει η χώρα στα ελλείμματα, αλλά που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη, όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε. 

Συγκεκριμένα κάνοντας έναν απολογισμό της κυβερνητικής πολιτικής ανέφερε πως "τα τελευταία δύο χρόνια σε περιβάλλον κρίσης μειώθηκε η φορολογική επιβάρυνση από το 45% στο 42%, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκαν κατά 30%, ο φόρος ενοικίων στο 11%. Μειώθηκε ο φόρος μεταβίβασης και προχωρήσαμε στην ρύθμιση των οφειλών μέχρι 100 δόσεις. Ενισχύσαμε την προστασία από τις κατασχέσεις μισθών και συντάξεων μέχρι 1.500 ευρώ. Καταργήθηκε ο κώδικας βιβλίων και στοιχείων. Στο εξής η φορολογική πολιτική περιλαμβάνει σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ ώστε να αποφέρει έσοδα κάτω από 1% του ΑΕΠ από 1,4% που είναι σήμερα και θα το αποδώσουμε απευθείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος από 45% πριν την κρίση στο 35%. Μείωση φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων στο 15%, ενιαίος φόρος. Θα είναι η μεγαλύτερη ανατροπή και το υγιέστερο κίνητρο για προσέλκυση επενδύσεων. Εξετάσουμε απαλλαγή ΦΠΑ σε επιχειρήσεις μέχρι 20.000 ευρώ. 

Θα καταργήσουμε τα τεκμήρια διαβίωσης και το πόθεν έσχες από την πρώτη κατοικία. Διερευνούμε την επέκταση της απαλλαγής ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία για να τονώσουμε τον κατασκευαστικό κλάδο. Θα προχωρήσουμε σε κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων. Πώς μπορείς να τα κάνεις αυτά σταδιακά χωρίς προβλήματα στη μείωση του χρέους; Με την βοήθεια χρέους που θα πάρουμε. Ολοκληρώνοντας την συμφωνία μετά το μνημόνιο θα πετύχουμε μείωση των υποχρεώσεων για τόκους ώστε τα πρωτογενή πλεονάσματα να αξιοποιηθούν στον κοινωνικό τομέα. Όλα αυτά είναι συμβατά με τους στόχους μας αρκεί να μην διαταραχθεί η ομαλότητα. Αντίθετα όσοι πάνε σε ρήξη θα καταλήξουν στην δραματική ανάγκη να ζητούν χρήματα". 

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε συνολικά τον οδικό χάρτη για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα που περιλαμβάνει τον οικονομικό σχεδιασμό, τις μεταρρυθμίσεις, τις φορολογικές ελαφρύνσεις και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. 

Ξεκίνησε από τον οικονομικό σχεδιασμό λέγοντας: "Η Ελλάδα θα ανακτήσει το επίπεδο που είχε πριν την κρίση μέσα από επτά τομείς 2015-2021, αγροτική ανάτπυξη, τουρισμός, ενέργεια και περιβαλλοντικές πηγές, έρευνα και τεχνολογία, ναυτιλία, διαμετακομιστικό εμπόριο και logisticd βιομηχανία φαρμάκων, σύνολο 50 δισ. ευρώ επιπλέον και 750.000 θέσεις εργασίας. Η αλήθεια είναι πιο εντυπωσιακή γιατί σε αυτά δεν περιλαμβάνονται το εμόριο, η διαφήμιση, ο κατασκευαστικός κλάδος, η μεταλλουργία, η αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Κάθε ημέρα από εδώ και μπρος θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Ανάπτυξη για εμάς σημαίνει επενδύσεις. Χρειάζονται 150 δις για να πετύχουμε τους στόχους μας. Θα προκύψουν 38 από το ΕΣΠΑ και κοινοτικούς πόρους, 6 από εθνικούς πόρους, 106 από επενδυτές κάθε είδους. Δεν βάζω σε αυτά το ποσό που θα πάρει η Ελλάδα από το πακέτο Γιούνκερ. Άμεσες ιδιωτικές επενδύσεις είναι 50 δισ. και 23 από αυτά ήδη έχουν εγκριθεί και προχωρούν". 

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι στόχος του είναι σαρωτικές μεταρρυθμίσεις και ανταγωνιστικότητα παντού: 

-επενδύσεις που ευνοούν την επιχειρηματικότητα -μεταρρυθμίσεις που ενισχούν την ανταγωνιστικότητα και ευνοούν την είσοδο νέων επιχειρήσεων. Ενδεικτικά ανέφερε ότι μόνο από την άρση του καμποτάζ εφέτος ήρθαν από κρουαζιερόπλοια 2,5 εκατομμύρια τουρίστες. Μέσα σε δύο χρόνια σε αυτόν τον τομέα η Ελλάδα ανέβηκε 111 θέσεις -αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας και αποκρατικοποιήσεις. Μέχρι στιγμής το κράτος έχει εισπράξει 3,1 δισ. ευρώ από προγραμματισμένες αποκρατικοποιήσεις συνολικού ύψους 7,5 δισ. χωρίς να περιλαμβάνεται το ποσό 1,4 δισ. από τις συμβάσεις παραχώρησεις των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. 

-μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Διευκολύναμε τις νέες προσλήψεις και απομακρύναμε τα εμπόδια. Η ευελιξία βοηθά τις προσλήψεις και εμποδίζει το κλείσιμο επιχειρήσεων σε περιόδους κρίσης. Καταπολεμούμε την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία. Προχωρούμε στον εκσυγχρονισμό της συνδικαλιστικής νομοθεσία. Σημείωσε ΄τοι ξέρει πως θα υπάρχουν αναταράξεις αλλά "θα κάνω το σωστό". Δεν μπορεί να κλείνουν επιχειρήσεις από απεργίες που αποφασίζουν μερικοί συνδικαλιστές. Αυτά έπρεπε να γίνουν εδώ και χρόνια. 

-μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση για ένα μικρό και ευέλικτο κράτος. Από 900.000 το 2009 είναι 600.000 το 2014, προωθήσαμε το ηλεκτρονικό κράτος και την ηλεκτονική εφορία, ηλεκτρονικά πιστοποιητικά όλων των ειδών. Ακόμη ηλεκτορνικές πηρωμές, απλούστευση εισαγωγών εξαγωγών. Με την ηλεκτρονική συνταγογράφιση μειώθηκε η δαπάνη κατά 50%. 

-μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμιση της διαφθοράς και μεταρρυθμίσεις για το χτύπημα της φοροδιαφυγής. Εισόδημα περίπου 2 δισ. που διέφευγε πιάνεται τώρα. 

Ο κ. Σαμαράς δεσμεύτηκε για ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος με χτύπημα της διαφθοράς με σταδιακή κατάργηση των στρεβλώσεων και των αδικιών, λέγοντας. "Δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις σε συντάξεις και εισοδήματα. Τώρα μπαίνουμε σε ανάπτυξη και θα υπάρχουν αυξήσεις. Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί κι άλλο, θα παραμείνει πληρώς προστατευμένη η πρώτη κατοικία. Όταν το κράτος δίνει κάτι χωρίς ελλείμματα ο πολίτης το παίρνει για πάντα. Όταν κάποιος τάζει τα πάντα τότε θα τα πάρει πίσω πολλαπλάσια. Ο λαός το πίστεψε αυτό με το λεφτά υπάρχουν και στην συνέχεια τον έφεραν στο χείλος της χρεοκοπίας. Τώρα βγαίνουμε από αυτό τον εφιάλτη και κανείς δεν θέλει να ξανακυλίσει. Αυτά είναι ο οδικός μας χάρτης για την μεταμνημονιακή Ελλάδα. Δεν είναι ένας δρόμος εύκολος, τον κοιτάξαμε στοιχείο στοιχείο, δεν υπάρχει ψέμα στην ανάλυση, είναι στοιχεία αντικειμενικά". 

Την ίδια στιγμή εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας χαρακτηριστικά:"Εκείνοι είναι ένα ατύχημα που δεν θα συμβεί στην Ελλάδα, θα νικήσουμε τον λαϊκισμό όχι για να διχάσουμε αλλά για να ενώσουμε τον ελληνικό λαό. Καλούμαστε να πετάξουμε ή να βουλιάξουμε. Στις εκλογές ο λαός θα επιλέξει ανάμεσα στην ανάπτυξη με Ευρώπη ή στην στασιμότητα και την χρεοκοπία, ανάμεσα στο αύριο που του αξίζει ή στο χθες που τον πληγώνει. Στις εκλγογές της 25ης Ιανουαρίου καλούμαστε ως έθνος να αποφασίσουμε ποιά Ελλάδα θέλουμε. Πρέπει να φύγουμε μπροστά και να πάρουμε την μοίρα στα χέρια μας. Να ξεφύγουμε από τον λαϊκισμό". 

Συνεχίζοντας την επίθεση και κάνοντας ταυτόχρονα έναν σύντομο απολογισμό των τελευταίων δυόμισι χρόνων ανέφερε: "Κάποιοι θέλουν το κομματικό κράτος επιχειρηματία κάποιοι θέλουν την παντοδυναμία του κρατισμού, εμείς θέλουμε ανάπτυξη. Μας υπόσχονται ότι από λεφτά που δεν υπάρχουν θα χρηματοδοτήσουν συντάξεις, μισθούς και θα φέρουν διόγκωση του χρέους. Εμείς λέμε ότι ο τόπος πρέπει να αρχίσει να παράγει ξανά με εξωστρεφή οικονομία. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που να ευνοεί την επιχειρηματικότητα και να απελευθερώνει τον δυναμισμό του λαού μας. Η κυβέρνηση απέτρεψε την έξοδο της χώρας από το ευρώ ενώ υπάρχει κόμμα που θέλει να στήσει παγίδα στον ελληνικό λαό παρόμοια με το "λεφτά υπάρχουν". Ο ελληνικός λαός δεν θα πέσει από το ένα ναρκοπέδιο στο άλλο".
Συνόψισε λέγοντας: 

-κλείσαμε τρεις δύσκολους προυπολογισμούς που επιβεβαιώνονται μέχρι υποδιαστολής και τώρα μπορούμε να βγούμε από το μνημόνιο ένα χρόνο νωρίτερα. 

-ξεκινήσαμε την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου που μπορεί να φέρει επενδύσεις και έσοδα για το κράτος. Κάποιοι ονειρεύονται ακόμη και τώρα επανακρατικοποιήσεις που δεν γίονται πουθενά -τρίτον ψηφίστηκε ισοσκελισμένος προυπολογισμός, καλύπτουμε όσα χρειάζεται το κράτος και βγάζουμε και τους τόκους για το χρέος. 

Τέλος, έστειλε ένα μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, λέγοντας πως σε « αυτές τις εκλογές δεν θα κερδίσει η ΝΔ. Θα κερδίσει η Ελλάδα με τη ΝΔ». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου