ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΣ
Κορυφαίοι Αμερικανοί οικονομολόγοι συνιστούν στους Ευρωπαίους να υιοθετήσουν επειγόντως πολιτική αναπτυξιακής ρευστότητας ή να επιστρέψουν στα εθνικά τους νομίσματα.
Την δε Ελλάδα παροτρύνουν να επιστρέψει στην δραχμή, ώστε να μπορέσει να ανατάξει την οικονομία της σε μία νέα, ρεαλιστική βάση, προωθώντας με ένα φθηνό νόμισμα τις εξαγωγές της και τον τουρισμό, διοχετεύοντας ρευστότητα στην αγορά αλλά και οπωσδήποτε πραγματοποιώντας τις ριζικές πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις χωρίς τις οποίες ποτέ η ελληνική οικονομία δεν θα καταστεί βιώσιμη, ούτε με ευρώ ούτε με δραχμή.
Επειδή είναι πιθανότατο ότι η ελληνική οικονομία βαδίζει σε νέο κραχ, είναι σημαντικό να καταλάβουμε τη διαφορά μεταξύ μίας εθελούσιας, οργανωμένης και τεχνικά σχεδιασμένης από ειδικούς, εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, και μίας βίαιης εκδίωξης, που θα προκύψει από ρήξη με τους δανειστές και τις χρηματαγορές.
Στη δεύτερη περίπτωση, τα χαρακτηριστικά της διαδικασίας επιστροφής στο εθνικό νόμισμα θα είναι τα εξής: α. η έξοδος από το ευρώ θα είναι ακούσια και θα θεωρηθεί ως εθνική στρατηγική ήττα, β. θα συνοδευθεί από μείζονα πολιτική κρίση, αλληλοκατηγορίες, αναζήτηση υπευθύνων, αδυναμία σχηματισμού βιώσιμης κυβέρνησης, γ. θα κυριαρχήσει πανικός που θα καταστήσει αδύνατη κάθε ορθολογική διαχείριση της κρίσης, δ. θα υπάρξει κενό ρευστότητας μεταξυ του ευρώ και της επιστροφής στην δραχμή, αφού η εκτύπωση δραχμών θα γίνει βεβιασμένα, χωρίς σχέδιο και θα απαιτήσει χρόνο, ε. θα υπάρξουν κενά εισαγωγών ενέργειας και τροφίμων, όχι μόνον και όχι τόσο λόγω της συναλλαγματικής αρρυθμίας και ανισορροπίας που θα ακολουθήσει, αλλά κυρίως λόγω του πανικού, επιδρομής στα σούπερ-μάρκετς, κλεισίματος των ΑΤΜ κλπ., ζ. Οι τράπεζες θα υποστούν κραχ, αφού θα γίνουν μαζικές αναλήψεις και θα διακοπούν οι συναλλαγές.
Αντιθέτως, αν η επιστροφή στη δραχμή γίνει σχεδιασμένα και εκούσια, θα αποτελέσει μία σωτήρια Επιστροφή στην Εθνική Νομισματική και Δημοσιονομική Κυριαρχία και θα οδηγήσει σε παραγωγική ανασυγκρότηση και μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη, αυτήν την φορά όμως ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας. Οι προϋποθέσεις γιά μία τέτοια εξέλιξη είναι οι εξής: α. την μετάβαση να προετοιμάσει με διετές λεπτομερειακό σχέδιο ομάδα ειδικών, Ελλήνων και ξένων, β. την επιστροφή στην δραχμή να διεκπεραιώσει κυβέρνηση τεχνοκρατών, με συμμετοχη προσωπικοτήτων εγνωσμένου κύρους, εκπροσώπων του βιομηχανικού και εμπορικού κόσμου, και ανωτάτων στρατιωτικών και δικαστικών στα μη οικονομικά υπουργεία, γ.να υπάρξει ενημέρωση και διάλογος με την κοινή γνώμη, δ. να εξασφαλισθεί ενεργειακή και διατροφική επάρκεια γιά τουλάχιστον ένα εξάμηνο, ε. να ανασυσταθεί η νομισματική επιτροπή και να ληφθούν όλα τα αναγκαία τεχνικά μέτρα γιά την ομαλή προσγείωση στο νέο νόμισμα.
Ακόμα και τώρα δεν είναι αργά. Σε λίγο θα είναι.
Πηγή : kontranews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου