Το 1996, στο τέλος μιας συζήτησης για τα ελληνοτουρκικά που είχα με αμερικανό γερουσιαστή στο Καπιτώλιο, γύρισε και μου είπε: «Αυτή είναι η αλήθεια, γιε μου… Αλλά αν δεν σου αρέσει αυτή η αλήθεια, έχω άλλες δέκα!».
Θυμήθηκα αυτή τη στιχομυθία ακούγοντας τον Αντώνη Σαμαρά να μιλάει για την αλήθεια από το βήμα της ΔΕΘ, κατηγορώντας όλους τους άλλους σαν ψεύτες. Αλλά για ποια ακριβώς αλήθεια βγήκε και μίλησε ο πρωθυπουργός της χώρας; Πέντε σημεία καταδεικνύουν πως η σχέση της πρωθυπουργικής ομιλίας με την αλήθεια είναι τόση, όση και η σχέση του με την αστροφυσική, όταν έβλεπε «εκστασιασμένος» το περίπτερο του CERN.
1. H μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης δεν έγινε προς ανακούφιση των νοικοκυριών. Τα 12 λεπτά (!) που θα μειωθεί η τιμή του λίτρου είναι η ύστατη προσπάθεια της κυβέρνησης, μήπως κι αρχίζουν να «τζιράρουν» τα διυλιστήρια, τα οποία είδαν τις πωλήσεις τους σε ελεύθερη πτώση καθώς ο κόσμος άρχισε να καίει ξύλα. Για να μην καεί ξανά το πελεκούδι, ο Σαμαράς βγήκε άρον – άρον και εξήγγειλε τη μείωση των 12 λεπτών και μένει η ζωή να αποδείξει πόσο θα αλλάξει πραγματικά τα δεδομένα στην αγορά των καυσίμων.
2. Οι θεωρητικές εξαγγελίες για τον ΕΝΦΙΑ δεν έχουν καμία πραγματική βάση. Κινούνται περισσότερο σε επίπεδο προσδοκιών παρά σε συμφωνημένη ρύθμιση με την τρόικα, η οποία έχει τον τελικό λόγο. Όταν μάλιστα ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης «άδειασε» τον προκάτοχό του για τον ΕΝΦΙΑ, ύστερα από ηχηρή παρέμβαση του Προέδρου του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλου, δεν απέμενε στον Σαμαρά παρά να ακολουθήσει την τακτική του «μ’ άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».
3. Στο επίπεδο των προσδοκιών κινείται και η εξαγγελία περί γενναίας μείωσης της «έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης». Ενώ στην ουσία δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα με την τρόικα, ο Σαμαράς κάνει λόγο για μείωση σε ένα φορολογικό βάρος το οποίο υποτίθεται πως ξεκίνησε ως έκτακτο αλλά έχει καταστεί μόνιμο. Ρίχνει στάχτη στα μάτια των πολιτών μιλώντας για μειώσεις τη στιγμή που ο καθένας πλέον έχει αντιληφθεί το «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» που επιβεβαιώνεται με την εν λόγω εισφορά.
4. Ο πρωθυπουργός πήρε θέση για το χρέος χαρακτηρίζοντάς το «βιώσιμο». Όλοι οι σοβαροί οικονομολόγοι ανά τον κόσμο έχουν την ακριβώς αντίθετη άποψη, όπως επίσης το ίδιο μαρτυράει η ελεεινή κατάσταση της πραγματικής οικονομίας. Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει μετά την ομιλία Σαμαρά είναι: Αν είναι αυτή η επίσημη ελληνική θέση, τότε τι ακριβώς θα διαπραγματευτεί η κυβέρνηση στη συνάντηση της Ουάσινγκτον στα μέσα Νοεμβρίου για το ελληνικό χρέος;
5. Ο πρωθυπουργός δεν είπε κουβέντα για την υποτιθέμενη διαπραγμάτευση στο Παρίσι. Πήγε εκεί το μισό υπουργικό συμβούλιο και δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να πει ούτε δυο λέξεις για το τι συζητήθηκε, επιβεβαιώνοντας πως επρόκειτο για μια επικοινωνιακή φούσκα και μια ευκαιρία των υπουργών να κάνουν βόλτα και να πάρουν τον αέρα τους.
Συμπέρασμα; Την αλήθεια ο καθένας τη διαπιστώνει από την πραγματική του οικονομική κατάσταση και με βάση αυτή οφείλει να κάνει και τις επιλογές του, μπροστά στις εξελίξεις που αναπόφευκτα θα «τρέξουν» μέσα στο επόμενο εξάμηνο.
ΥΓ1: Ο Σαμαράς δεν είχε στην πραγματικότητα τίποτα να πει από το βήμα της ΔΕΘ. Θα μπορούσε να κάνει μια εθιμοτυπική σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς και τίποτα περισσότερο. Κι αυτή είναι ευθύνη του επιτελείου του στο Μαξίμου, που δείχνει έλλειψη σοβαρότητας. Έβγαλαν έναν πρωθυπουργό απόλυτα γυμνό να μιλήσει στον ελληνικό λαό με κουβέντες που ούτε τριτοκλασάτος βουλευτής επαρχίας δεν χρησιμοποιεί πλέον στην αντιπαράθεσή του σε καφενείο με οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ.
ΥΓ2: Ωραία τα λόγια περί καινοτομίας κύριε Δένδια, αλλά μάλλον ζείτε σε άλλη χώρα. Αυτή τη στιγμή η ελληνική αγορά κινείται, δυστυχώς, μόνο από τον φθηνό τουρισμό και την κατασκευή δρόμων! Κι αυτή θα συνεχίσει να είναι η μοίρα της, αν δεν αφήσετε στην άκρη τα μεγάλα λόγια περί καινοτομίας κι αν δεν κοιτάξετε πως θα ξεκινήσει να υπάρχει ροή ρευστότητας σε μια αγορά που έχει στεγνώσει τελείως κι έχει μετατραπεί σε «Σαχάρα». Η αγορά θέλει χρήμα. Κι αυτό δεν είναι ανακάλυψη, ούτε καινοτομία. Είναι η στοιχειώδης κοινή λογική για να μην δουλευόμαστε άλλο μεταξύ μας.
ΥΓ3: Είναι δουλειά μου να διαμορφώνω πολιτικά κείμενα και μπορώ να καταλάβω πως το κείμενο της ομιλίας Σαμαρά στη ΔΕΘ δεν ήταν μια παρά μια πρόχειρη συρραφή υπουργικών υπομνημάτων που δεν πήρε πάνω από μια δυο ώρες. Αν ήμουν στη θέση του, θα απέλυα όσους ασχολήθηκαν με την ομιλία. Διότι όταν θες να κάνεις σοβαρή ομιλία στη ΔΕΘ πρέπει να την αντιμετωπίζεις με τη σοβαρότητα που αντιμετωπίζεται η ομιλία του Αμερικανού Προέδρου στο Κογκρέσο στην αρχή κάθε χρόνου, με την οποία προϊδεάζει για την πολιτική που θα ακολουθήσει στη διάρκεια του έτους. Και η προετοιμασία αυτής της ομιλίας ξεκινάει τέσσερις μήνες πριν…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου