MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Κρύβουν τους ανέργους από τα επίσημα στοιχεία!

Μπροστά στον εφιάλτη της ανεργίας που έχει φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα, τα επικοινωνιακά «τρικ» διαδέχονται το ένα το άλλο, με στόχο να φανεί ότι οι άνεργοι μειώνονται ή ότι... δουλειές υπάρχουν έστω και λιγοστές.

Στο πρώτο τρίμηνο του έτους η ανεργία στην Ελλάδα έφτασε το 27,8%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία είναι αυτά του Μαίου, με τα ποσοστά να αγγίζουν το 27,2%.

Πάνω από 1,3 εκατ. πολίτες είναι άνεργοι και κάτι λιγότερο από 3,5 εκατ. παρουσιάζονται ως απασχολούμενοι. Εδώ είναι το «μαγικό» των στατιστικών για να μη φανεί το πραγματικό ύψος της μάστιγας της ελληνικής κοινωνίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται ότι η πραγματική ανεργία ξεπερνά το 30%. Ο λόγος; Απασχολούμενοι με βάση της ΕΛΣΤΑΤ είναι και αυτοί που δουλεύουν ελάχιστες ώρες το μήνα. Στην ουσία δεν εργάζονται πραγματικά, αλλά απασχολούνται έναντι ελάχιστων ευρώ που δεν τους επιτρέπουν ούτε καν να ανταπεξέρχονται στα βασικά. Στην πραγματικότητα δεν είναι ούτε καν απασχολούμενοι, αλλά υπο-απασχολούμενοι και στα επίσημα στατιστικά μπαίνουν στο «τσουβάλι» των εργαζομένων.

Υπάρχει όμως και ένα ακόμα «τρικ» και μάλιστα πανευρωπαϊκό: οι στατιστικές αρχές δεν θεωρούν εργαζόμενο, αλλά ούτε και άνεργο ακόμα και αυτόν που δεν έχει δουλειά, που ούτε καν υποαπασχολείται για ελάχιστες ώρες. Πως; Σε περίπτωση που έχει δηλώσει πρόθεση να εργαστεί μέσα στον μήνα, θεωρείται ως οικονομικά μη ενεργός και δεν προσμετρά στα ποσοστά ανεργίας. Δηλαδή, αν ένας που δεν έχει δουλειά, αναζητήσει εργασία μέσα στο μήνα, δεν θεωρείται άνεργος!

Αυτός είναι και μια βασική ερμηνεία για τις διαφορές στα ποσοστά ανεργίας που παρουσιάζει η ΕΛΣΤΑΤ, η «Εργάνη» του Υπουργείου Εργασίας και ο ΟΑΕΔ.
Ποιοι θεωρούνται απασχολούμενοι

Όσοι για την εβδομάδα που έγινε η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ εργάστηκαν έστω και µία ώρα ή εργάστηκαν στην οικογενειακή επιχείρηση, είτε δεν εργάστηκαν αλλά είχαν µια εργασία ή επιχείρηση από την οποία απουσίαζαν προσωρινά.

Οι άνεργοι

Όσοι ήταν άµεσα διαθέσιµοι για εργασία και είτε αναζητούσαν ενεργά εργασία τις τελευταίες τέσσερις εβδοµάδες είτε έχουν βρει µια εργασία που θα αναλάβουν µέσα στους επόµενους τρεις µήνες!

Οι οικονοµικά µη ενεργοί

Για την ΕΛΣΤΑΤ, είναι οι υπόλοιποι... Τα άτοµα, δηλαδή, που η ΕΛΣΤΑΤ δεν θεωρεί ως απασχολούµενους ή άνεργους.

Τι συμβαίνει

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το πρώτο τρίµηνο του 2014, βρήκαν απασχόληση 157.297 άτοµα, τα οποία ήταν άνεργα πριν από ένα χρόνο. Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστηµα, 35.808 άτοµα µετακινήθηκαν από τον οικονοµικά µη ενεργό πληθυσµό σε θέσεις απασχόλησης.

Αντίθετα, 145.255 άτοµα, τα οποία ένα χρόνο πριν ήταν απασχολούµενα, σήµερα είναι άνεργα και άλλα 71.955 άτοµα που ήταν απασχολούµενα, είναι πλέον οικονοµικά µη ενεργά. Επιπλέον, 118.102 άτοµα, που πριν ένα έτος ανήκαν στον οικονοµικά µη ενεργό πληθυσμό, εισήλθαν στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, αλλά είναι άνεργα!

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Τα στοιχεία Μαΐου μας δείχνουν ότι ο οικονοµικά µη ενεργός πληθυσµός ανήλθε σε 3.328.067 άτοµα, όταν οι εργαζόμενοι τον ίδιο μήνα ήταν 3,5 εκατ. άτομα.

Για να μην μπουν λοιπόν, εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου στις λίστες της ανεργίας (για τα επίσημα στοιχεία της χώρας), διαχωρίζονται από τους ανέργους και ονομάζονται «οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός. Στην ίδια κατηγορία δηλαδή, με μια νοικοκυρά που δεν θέλει να δουλέψει και προτιμά να παραμείνει στο σπίτι να μεγαλώσει τα παιδιά της, μπαίνουν και χιλιάδες ακόμα άτομα που με εξαιρέσεις και άλλα στατιστικά «τρικ» μειώνουν τα ποσοστά της ανεργίας.

Πηγή : newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου