Γράφει σε άρθρο του το Reuters στις 3 Οκτ. 2012:
Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αλλάξουν δραματικά την τύχη της Ελλάδας, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί οι πρώτες εκτιμήσεις που μιλάνε τουλάχιστον για 600 δις δολάρια έσοδα, από τα αποθέματα, σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάστηκε στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά τον Ιούνιο και έχει περιέλθει στο Reuters.
Η μελέτη επισημαίνει στρατηγικά σημαντικά αποθέματα σε ελληνικά χωρικά ύδατα στην περιοχή νότια της Κρήτης, 3,5 τρισεκατομμύριων κυβικών μέτρων (TCM), αρκετά για να καλύψουν πάνω από έξι χρόνια ζήτησης φυσικού αερίου στην ΕΕ, και με ισοδύναμο των περίπου 1,5 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.
Παρουσιάζοντας τα ευρήματά τους, οι συγγραφείς της μελέτης Αντώνης Φώσκολος, Ηλίας Κονοφάγος και Νίκος Λυγερός είπαν ότι τα αποθέματα αναμένεται να αποφέρουν 599 δισ, δολάρια σε κρατικά κέρδη για πάνω από 25 χρόνια.
«Αισθανόμαστε ότι αυτό είναι μια πολύ συντηρητική εκτίμηση,» ανέφερε ο Κονοφάγος, του οποίου η εταιρεία που εδρεύει στην Αθήνα Flow Energy συμβουλεύει άτυπα την κυβέρνηση για την ενεργειακή στρατηγική, δήλωσε στο Reuters.
Ο Φώσκολος, ομότιμος καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Κρήτης και το Καναδικό Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, δήλωσε ότι οι εκπομπές μεθανίου υποθαλάσσια και η παρουσία του ένυδρου αερίου στο βυθό της θάλασσας δείχνουν την παρουσία μεγάλων δεξαμενών.
Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Environmental Science and Engineering τον Ιούνιο εκτιμά ότι η Ελλάδα είχε 4 Tcm φυσικού αερίου και επιπλέον 3 δις βαρέλια αργού πετρελαίου.
Δείτε τώρα πως μέσα σε δύο χρόνια …
από τα 600 δισ. $ το 2012 φτάσαμε στα 150 με 200 δισ του Σαμαρά..
26/2/2014 Δηλώσεις Σαμαρά
Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, της Ηπείρου και του Ιουνίου, που θα μπορούσαν να αποφέρουν μακροπρόθεσμα στο Δημόσιο έσοδα έως 150 δισ. ευρώ, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά την σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Χαρακτηρίζοντας τη μέχρι στιγμής εικόνα που υπάρχει ως «αφετηρία καλών ειδήσεων για το μέλλον» ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι σε διάστημα 25 έως 30 ετών το Δημόσιο μπορεί να αποκομίσει φορολογικά έσοδα 150 δισ. ευρώ, από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Υ.Γ
Γιατί άραγε ο κ. Σαμαράς μιλάει μόνο για το Ιόνιο …
Γιατί αφήνει απέξω το Αιγαίο, το Καστελόριζο και την Κρήτη…
Πως προέκυψε το ποσό των 150 δισ. ευρώ για τα κοιτάσματα του Ιονίου..
Για να ξέρουμε γιατί πράγμα συζητάμε δείυτε ποια είναι η Αξία Κοιτασμάτων Φυσικού Αερίου εντός Ελληνικής ΑΟΖ
• ΑΙΓΑΙΟ 1,5 δις βαρέλια Χ 100 $ = 150 δις $
• ΙΟΝΙΟ 2 δις βαρέλια Χ 100 $ = 200 δις $
• ΚΡΗΤΗ 14 – 22 δις βαρέλια Χ 100 $ = 1,4 – 2,2 ΤΡΙΣ $
• ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟΥ 50 δις βαρέλια Χ 100 $ = 5 ΤΡΙΣ $
* Το φυσικό αέριο υπολογίζεται σε βαρέλια, για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης με το πετρέλαιο – Για να κατανοούνται καλύτερα τα μεγέθη.
* Το μέγεθος των κοιτασμάτων έχει υπολογιστεί από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ και έχει δημοσιευθεί σε σχετικούς χάρτες.
* Σχετικές μελέτες έχουν γίνει και από το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίου με ανάλογα αποτελέσματα. Η Γαλλία ερευνά τη Μεσόγειο από το 1911.
Πηγή : http://www.hellasforce.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου