- Οι τρεις λύσεις που συζητήθηκαν στο Μαξίμου - Προβλέπεται «κούρεμα» των οφειλών στις τράπεζες και στο Δημόσιο
- Να μην παραδοθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες στα κοράκια-ξένα funds
Δεν τους έπιασε ξαφνικά ο... πόνος για τις επιχειρήσεις, κυρίως τις μεγάλες, που είναι πνιγμένες μέχρι τον λαιμό από τα δάνεια που έχουν πάρει.
Από τις τράπεζες κρέμεται σχεδόν ΟΛΗ η Αγορά, από τη στιγμή που από αυτές περιμένει κάποιες ανάσες για να μην καταρρεύσει οριστικά. Και στο Μαξίμου σήμανε συναγερμός, που με πολύ μεγάλη καθυστέρηση τον ενεργοποίησε ο πρωθυπουργός.
Φόβο και τρόμο προκαλούν οι εκτιμήσεις για την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται όλες οι τράπεζες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
-επιχειρηματικά, στεγαστικά, καταναλωτικά κ.ά.-, τα οποία έχουν μετατραπεί σε νάρκη που κάποια στιγμή, όχι μακρινή, μπορεί να σκάσει και να πλήξει θανάσιμα όλο το τραπεζικό σύστημα, οπότε θα πάει περίπατο και η ανακεφαλαιοποίηση των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, που τα φορτώθηκε στην πλάτη του ο ελληνικός λαός.
«Αυτό που φοβόμαστε είναι ο ξαφνικός θάνατος», λέει έγκυρος τραπεζικός παράγοντας, γνώστης της κατάστασης από μέσα. Φόβος που επιβεβαιώνεται και από το σήμα κινδύνου που εξέπεμψε ο νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, σήμα που ως τσάρος της Οικονομίας... λησμόνησε να το στείλει...
Η νάρκη που απειλεί να τα τινάξει όλα στον αέρα «μετριέται» από πλευράς... γόμωσης σε 77 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 10 δισ. είναι καταναλωτικά, τα 25 δισ. στεγαστικά και τα 42 δισ. επιχειρηματικά δάνεια.
Η... ισχύς της νάρκης πολλαπλασιάζεται με την προσθήκη των ληξιπρόθεσμων οφειλών στις Εφορίες και στα ασφαλιστικά ταμεία, που ξεπερνούν τα 80 δισ. ευρώ (γύρω στα 65 δισ. στις Εφορίες και 15,5 δισ. στα ασφαλιστικά ταμεία) και έχουν γίνει θηλιά που πνίγει πάνω από το 80% των επιχειρήσεων, καθώς εκτός από την έλλειψη ρευστότητας οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν και την απειλή να βρεθούν από τη μια στιγμή στην άλλη με χειροπέδες και να στερηθούν τη φορολογική και την ασφαλιστική τους ενημερότητα, άνευ των οποίων σταματάει κάθε εμπορική δραστηριότητα.
Οι λύσεις που είναι στο τραπέζι
Για να αποφευχθεί ο «ξαφνικός θάνατος», συζητούνται αρκετές προτάσεις, τόσο από την πλευρά των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης όσο και από τις τράπεζες.
Μία από αυτές, που φαίνεται να απομακρύνει οριστικά τον βραχνά, είναι η κεφαλαιοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των χρεών στις Εφορίες και στα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε όλα αυτά να γίνουν ένα ομόλογο που θα δοθεί από το κράτος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το οποίο θα προεξοφληθεί σε ποσοστό, π.χ., 70%. Και με τα χρήματα αυτά θα καλυφθούν τα ανοίγματα των τραπεζών και θα εισπράξει αμέσως λεφτά το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία σήμερα έχουν χρήματα για να πληρώσουν τις συντάξεις μέχρι τον Νοέμβριο. Από κει και πέρα, με ένα «κούρεμα» των δανείων από τις τράπεζες θα μπορέσουν οι οφειλέτες να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους με μακροχρόνιες δόσεις, καθώς και τα χρωστούμενα στις Εφορίες και στα ασφαλιστικά ταμεία, το λιγότερο σε 100 δόσεις, δηλαδή σε 8 χρόνια, χωρίς πρόστιμα και με περικοπή των προσαυξήσεων κατά 70% με 80%, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβάλλονται τα τρέχοντα. Τη ρύθμιση αυτή για τα ληξιπρόθεσμα στις Εφορίες και στα ασφαλιστικά ταμεία την έχουν προτείνει επανειλημμένα όλα τα Επιμελητήρια -βιομηχάνων, εμπόρων, επαγγελματιών και βιοτεχνών- αλλά εις ώτα μη ακουόντων μέχρι τώρα...
Με «κούρεμα»
Μια άλλη λύση είναι αυτή που προτείνει η γνωστή εταιρεία KPMG, την οποία έχει προσλάβει ως σύμβουλο το υπουργείο Ανάπτυξης, και προβλέπει ακόμη και «κούρεμα» οφειλών στη βάση μιας εξωδικαστικής αντιμετώπισης των χρεών προς τις τράπεζες και το Δημόσιο. Αναγκαίος όρος για να αποφασιστεί το «κούρεμα» των οφειλών για τη διάσωση μιας επιχείρησης είναι να υπάρχει ένα αξιόπιστο επιχειρηματικό σχέδιο, που θα διασφαλίζει την αποπληρωμή του υπόλοιπου χρέους προς τις τράπεζες και το Δημόσιο.
Υπέρ της εξωδικαστικής ρύθμισης για τα δάνεια βιώσιμων επιχειρήσεων, ειδικά μικρομεσαίων, τάσσεται με δημόσια τοποθέτησή του και ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας.
Και κατά περίπτωση
Στο τραπέζι, επίσης, έχει τεθεί και η πρόταση να προχωρήσουν οι τράπεζες σε διαπραγμάτευση ανά δανειολήπτη, με στόχο να καταγραφεί ποιες επιχειρήσεις είναι βιώσιμες και πρέπει να διευκολυνθούν για να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, κρατώντας στη ζωή θέσεις εργασίας και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και στην παραγωγή. Εξετάζοντας ακόμη και την περίπτωση να αναλαμβάνει η τράπεζα τη μετέπειτα πορεία της επιχείρησης, τοποθετώντας διοίκηση ελεγχόμενη από την ίδια, με προοπτική κάποια στιγμή να την πουλήσει. Για όσες, δε, επιχειρήσεις δεν είναι βιώσιμες να ξεκινήσει μια διαδικασία αξιοποίησης των περιουσιακών τους στοιχείων για την κάλυψη των χρεών, όπου θα λαμβάνονται υπόψη και οι θέσεις-προτάσεις του δανειολήπτη.
Να μη δοθούν στα κοράκια...
Ανεξάρτητα από τη λύση που θα αποφασισθεί από την κυβέρνηση, εκείνο που θα πρέπει εκ των προτέρων να διασφαλισθεί είναι ότι τα κόκκινα δάνεια δεν θα τα «πουλήσουν» σε καμία περίπτωση οι τράπεζες έναντι κάποιου ποσοστού -ακούγεται για 30%- στα γνωστά ξένα funds, που δεν έχουν σε τίποτε να ζηλέψουν τα κοράκια και τα αρπακτικά, που τρέχουν όπου μυρίσουν... ψοφίμι.
Θα είναι έγκλημα, κύριε πρωθυπουργέ, αν επιτρέψετε να παραδοθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες -επιχειρήσεις και ιδιώτες- στα κοράκια και στις ντόπιες εισπρακτικές εταιρείες, που είναι μια άλλη πλευρά των αδίστακτων αρπακτικών.
Πηγή : http://paron.gr/
Πηγή : http://www.freepen.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου