MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

H ΜΕΡΚΕΛ "ΧΑΣΤΟΥΚΙΣΕ" ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΥΣ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ, ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ, ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ!

-Moυ είναι παγερά αδιάφορο αν ο Ελληνας πρωθυπουργός ονομάζεται Σαμαράς ή Τσίπρας… 

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ 

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις ενδεχομένως να προκληθούν στη χώρα μας μετά τη σκληρή στάση που τήρησε η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ και τα όσα με κυνικό τρόπο είπε στον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά στην «κλειστή» σύσκεψη των Βρυξελλών, και τα οποία αποκαλύπτει σήμερα το «Π». 

Στην «κλειστή» αυτή συνάντηση του κ. Σαμαρά με την κα Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου, Χρύσανθος Λαζαρίδης, και ο πρέσβης Σταύρος Βασιλόπουλος, διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου. 

Απέναντι στα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για «χαλάρωση των στόχων του μνημονίου» με νέες αναπτυξιακές πολιτικές και γενναία διευθέτηση του δημοσίου χρέους, η Α. Μέρκελ τοποθετήθηκε με σαφήνεια και κυνισμό: 

«Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στους στόχους του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής. Η συνέχιση και η εμπέδωση των μεταρρυθμίσεων είναι βασικό προαπαιτούμενο για την όποια συζήτηση περί ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων απαιτεί πολιτική σταθερότητα. Κατά την άποψη της Γερμανίας, η Ελλάδα πρέπει να έχει στόχο την υλοποίηση του προγράμματος διαρθρωτικών αλλαγών και όχι τις εκλογές. Για μένα προσωπικά, είναι εντελώς αδιάφορο αν ο συνομιλητής μου, Ελληνας πρωθυπουργός ονομάζεται Αντώνης Σαμαράς ή Αλέξης Τσίπρας…». 

Ο Ελληνας πρωθυπουργός απάντησε ότι η Ελλάδα είναι σταθερά προσανατολισμένη στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, ταυτόχρονα όμως απαιτούνται αναπτυξιακά μέτρα, με χρηματοδότηση έργων υποδομής και εξωστρεφών επενδυτικών πρωτοβουλιών, σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις και μέτρα ανακούφισης των ασθενέστερων κοινωνικών τάξεων. Η κα Μέρκελ επέμεινε ότι θα πρέπει «να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα», να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και μετά να αρχίσει η όποια συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους. 

Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ο Αντώνης Σαμαράς είχε σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών και τους στενούς συνεργάτες του. 

Αποφασίσθηκε να ξεκινήσει αμέσως ένας μαραθώνιος διεθνών συναντήσεων του Α. Σαμαρά με πρωθυπουργούς των χωρών του «ευρωπαϊκού Νότου», ώστε να διαμορφωθεί ένα ενιαίο μέτωπο που να διεκδικήσει άμεσα χρηματοδοτικά προγράμματα αναπτυξιακού χαρακτήρα από το περιβόητο «πακέτο Γιούνκερ» των 300 δισ. ευρώ, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων. 

Η χθεσινή συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντζι στη Φλωρεντία εντάσσεται σ’ αυτήν τη νέα στρατηγική διαμόρφωσης μιας ευρύτερης συμμαχίας για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση. Εχουν ήδη προγραμματιστεί συναντήσεις με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρ. Ολάντ, τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ, αλλά και τον πρωθυπουργό της Μάλτας Γιόζεφ Μασκάτ, ειδικά για το θέμα της λαθρομετανάστευσης. 

Ταυτόχρονα, ο Α. Σαμαράς έδωσε εντολή στην κυβερνητική εκπρόσωπο Σοφία Βούλτεψη –η οποία δεν συμμετείχε στη συνάντηση με την Α. Μέρκελ–- να επικοινωνήσει αμέσως με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλο και όλους τους υπουργούς, διαμηνύοντας ότι είναι επιβεβλημένο η επόμενη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα «να είναι η συντομότερη δυνατή». 

Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα, μέχρι τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου, θα έχει κλείσει όλες τις εκκρεμότητες που απορρέουν από το μνημόνιο, ώστε η 5η αξιολόγηση της τρόικας να είναι η τελευταία, για να ξεκινήσει αμέσως η διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος το «αργότερο μέσα στις πρώτες μέρες Οκτωβρίου». 

Είναι σαφές ότι η Γερμανίδα καγκελάριος συνέδεσε την ευνοϊκή κατάληξη των διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους με την πολιτική σταθερότητα και την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Αντίστοιχη είναι η θέση και των υπόλοιπων πολιτικών ηγετών στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. 

Αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα πρέπει να ολοκληρωθούν –το συντομότερο δυνατό– οι πολιτικές διαβουλεύσεις για την εξεύρεση ενός προσώπου που θα διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας, ικανού να συγκεντρώσει την αυξημένη πλειοψηφία των 180 ψήφων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου