Η στροφή προς τη λαϊκή δεξιά με την είσοδο στην κυβέρνηση ατόμων που έχουν επικοινωνιακή δεινότητα και μπορούν να συνομιλήσουν με τη βάση της Νέας Δημοκρατίας και με το ΠΑΣΟΚ να αυξάνει τα κυβερνητικά στελέχη αλλά να μην πετυχαίνει τους στόχους του να έχει υπό πλήρη έλεγχο κάποιο παραγωγικό υπουργείο που θα δώσει προοδευτικό πρόσημο, είναι τα χαρακτηριστικά στοιχεία του πολυσυζητημένου ανασχηματισμού.
Το κουαρτέτο, Γ. Γιακουμάτος, Σ. Βούλτεψη, Αρ. Ντινόπουλος και Κ. Παπακώστα, λαμπροί εκπρόσωποι της λαϊκής δεξιάς που προέρχονται από την Β΄ Αθηνών σηματοδοτούν την δεξιά στροφή της κυβέρνησης.
Η επιλογή Χαρδούβελη από την άλλη στο υπουργείο Οικονομικών σηματοδοτεί την προσπάθεια να ηρεμήσουν οι δανειστές μας αφού αποτελεί την πιο συμπαθητική εκδοχή Στουρνάρα. Η αλήθεια είναι ότι ο νέος τσάρος της Οικονομίας έχει εμπειρία και γνώσεις, έχει εκσυγχρονιστικό παρελθόν, δεν έχει ανάμιξη με την διαχείριση της κρίσης ως τώρα και κυρίως είναι πιο επικοινωνιακός, έχει πιο πολιτικά αντανακλαστικά και ρητορική δεινότητα ώστε να διατηρήσει την οικονομική πολιτική στα ίδια μονοπάτια, αλλά να επιχειρήσει να «εξοραίσει» την άτεγκτη και τροϊκανή εικόνα της πλατείας Συντάγματος.
Μεγάλα θύματα του ανασχηματισμού ο Αδωνης Γεωργιάδης που πλήρωσε τη συγκρουσιακή του ευκολία με όλο τον χώρο της Υγείας, ο Γιάννης Μιχελάκης που συγκρούστηκε σφόδρα με τον Γιάννη Σγουρό με αποτέλεσμα να του χρεωθεί η ήττα και η σύγκρουση του κόμματος με μια σειρά δημάρχων στην περιφέρεια Αττικής και ο Κώστας Αρβανιτόπουλος που πλήρωσε την «εκκωφαντική» φιλία του με τον νέο δήμαρχο Πειραιά κόβοντας το δρόμο στον Βασίλη Μιχαλολιάκο.
Ο Μάκης Βορίδης αντικαθιστά τον φίλο και συνοδοιπόρο του σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι στον χώρο και η κυβέρνηση να ρίξει γέφυρες προς τα εκεί. Άγνωστο παραμένει αν ο Ανδρέας Λοβέρδος από το υπουργείο Παιδείας θα επιχειρήσει να ηρεμήσει την αποστασιοποιημένη Άννα Διαμαντοπούλου πιάνοντας το…μεταρρυθμιστικό νήμα από εκεί που το άφησε η ίδια.
Οι πιστοί φύλακες του Βενιζέλου Πάρης Κουκουλόπουλος και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος εισήλθαν στην κυβέρνηση, ενώ ανταμείφθηκε και η….αυτοθυσία της Άντζελας Γκερέκου να δώσει την μάχη στην Περιφέρεια Ιονίων παρά τους δισταγμούς της. Επίσης από την εσωκομματική αντιπολίτευση εισέρχεται στην κυβέρνηση ο μετριοπαθής Γιώργος Ντόλιος, ενώ ο Συμεών Κεδίκογλου ανασχηματίστηκε μετά την έντονη αμφισβήτηση που εξέφρασε εναντίον του Βενιζέλου.
Σε άτυπο σχόλιο του ΠΑΣΟΚ πάντως επισημαίνεται ότι η θέση υφυπουργού στο Παιδείας δόθηκε στην ΝΔ αφού πήρε η "Ελιά" τη θέση του υπουργού. Στο ίδιο σχόλιο επισημαίνεται ότι:
''Οι Σαμαράς και Βενιζέλος συμφώνησαν στο πρόσωπο του καθηγητή Γκίκα Χαρδούβελη για τη θέση του Υπουργού Οικονομικών που έχει διατελέσει οικονομικός σύμβουλος των πρωθυπουργών Κ. Σημίτη και Λ. Παπαδήμου και έχει μακρά εμπειρία στον χρηματοοικονομικό τομέα καθώς διαθέτει τα προσόντα που του επιτρέπουν, με χαμηλούς πολιτικούς τόνους, να κάνει ουσιαστική δουλειά στην ολοκλήρωση της κρίσιμης διαπραγμάτευσης για την οριστική έξοδο από την κρίση και την σταδιακή φορολογική ελάφρυνση.Ο κ. Βενιζέλος θεωρεί ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα κάτω από τον καθημερινό συντονισμό του Πρωθυπουργού και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης μπορεί να προωθήσει συγκεκριμένους πρακτικούς στόχους που θα αλλάξουν το κλίμα στην κοινωνία με αυστηρό εβδομαδιαίο χρονοδιάγραμμα και μετρήσιμα αποτελέσματα".
Εντύπωση προκάλεσε ότι δεν μπήκε στην κυβέρνηση η Συλβάνα Ράπτη και κάποιοι επισημαίνουν ότι έβαλαν βέτο οι Καραμανλικοί, οι οποίοι για μια ακόμα φορά σε κυβέρνηση Σαμαρά απουσιάζουν επιδεικτικά. Το στοιχείο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να προκαλέσει με το καλημέρα σας αντιδράσεις. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι θα χρυσωθεί το χάπι σε κάποιον Καραμανλικό, αφού θα προταθεί η δεύτερη θέση του Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, αφού την πρώτη μοιάζει να έχει «καπαρώσει» ο Άδωνις.
Σπηλιωτόπουλος και Κουμουτσάκος κάηκαν νωρίς, αφού οι βουλευτές της ΝΔ ξεσηκώθηκαν στο άκουσμα και μόνο ότι οι αποτυχόντες υποψήφιοι θα πιάσουν κυβερνητικό στασίδι, παρότι έκαναν μια καμπάνια που τους εξασφάλισε προβολή και μηχανισμό για τις επόμενες εθνικές εκλογές.
Ο «καραδεξιός» ανασχηματισμός πάντως μόνο ως προοδευτική στροφή δεν μπορεί να θεωρηθεί. Είναι βέβαιο ότι ο Σαμαράς με τις επιλογές του είχε ς στόχο να «κόψει» τις γέφυρες διαλόγου εντός της Κεντροαριστεράς και η περίφημη δύναμη διαπραγμάτευσης Βενιζέλου ήταν πολύ ισχνή για να δώσει ένα άλλο πρόσημο στην κυβέρνηση.
Ο ανασχηματισμός έχει δύο βασικούς στόχους: την μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας μέσα από «κράχτες» τύπου Γιακουμάτου, Βούλτεψη, Ντινόπουλου, Βορίδη και η προστασία Βενιζέλου από τις εσωκομματικές βολές θέτοντας σε καίρια πόστα τους «πιστούς» του συνεργάτες. Να΄ χαμε, να λέγαμε δηλαδή, αφού τα προβλήματα είναι εδώ και αυτός ο ανασχηματισμός, όπως και όλοι, αφορά μόνο όσους έραψαν κοστούμια και θα φορέσουν αύριο ή θα μείνουν στην ντουλάπα τους…
Πηγή : topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου