Στο κείμενο ο συντάκτης χαρακτηρίζει φούσκα τα ομόλογα από τις χώρες του Εωρωπαϊκού Νότου, και συνεπώς και την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, κυρίως λόγω του γιγαντιαίου χρέους της χώρας. Μάλιστα, αναφέρει χαρακτηριστικά «ακόμη και η χρεοκοπημένη Ελλάδα – που επέβαλε »κούρεμα΄” στους ιδιώτες ομολογιούχους πριν μόλις δύο χρόνια, χρωστάει … ένα βουνό στην ΕΕ και το ΔΝΤ και παραμένει εξαρτημένη από την χρηματοδότησή τους- πρόσφατα βγήκε στις αγορές με 5ετή έκδοση και yield μόλις 4,95%.
Δεδομένου ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος –στο 175% του ΑΕΠ και αυξάνεται- παραμένει αφόρητα μεγάλο, οι επενδυτές ουσιαστικά τζογάρουν με την προοπτική ότι η κυβέρνηση θα δώσει προτεραιότητα στην αποπληρωμή τους και η ευρωζώνη θα είναι πρόθυμη να προσφέρει κάποια ακόμη ανακούφιση από το χρέος».
Οι Financial Times υποστηρίζουν πως η κρίση στην ευρωζώνη δεν έχει τελειώσει και οι αγορές εναποθέτουν υπερβολικά πολλές ελπίδες στην άμεση έναρξη «ποσοτικής χαλάρωσης» από την ΕΚΤ. Προσθέτουν, δε, ότι η τραπεζική κρίση δεν έχει επιλυθεί. Τα δημόσια χρέη συνεχίζουν να αυξάνονται. Και η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη
Είναι αλήθεια ότι οι προοπτικές έχουν βελτιωθεί σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Οι οικονομίες της νοτίου Ευρώπης δεν εξαρτώνται από τον εξωτερικό δανεισμό και επιτέλους αναπτύσσονται ξανά. Αλλά, μέσα στο κυνήγι της απόδοσης, οι επενδυτές αψηφούν τους κινδύνους που εξακολουθούν να υπάρχουν.
Οπότε, αν μη τι άλλο, η τάση του χρέους στην περιφέρεια, είναι επίφοβη. Και ακριβώς επειδή έχει μειωθεί ο φόβος άμεσης καταστροφής, η πολιτική κατάσταση σε χώρες με τρομαχτικά υψηλά ποσοστά ανεργίας και χρεών, μπορούν εύκολα να οδηγήσει σε μπελάδες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου