Σε άρθρο του βρετανικού Economist, στις 14 Απριλίου, αναφέρεται ότι ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα το Ινστιτούτο Οικονομικών Υποθέσεων της Βρετανίας βρέθηκε να απονέμει βραβείο € 100.000 ($ 140.000) στον νικητή διαγωνισμού για το σχεδιασμό το καλύτερου σχεδίου βρετανικής επιτυχίας μετά το "Brexit": την υποθετική αποχώρηση της Βρετανίας από την ένωση, μια άλλη έρευνα ταράζει τα νερά στην ΕΕ.
Στην τελευταία έκθεση των Nauro Campos από το Brunel University, Fabrizio Coricelli του Paris School of Economics και του Luigi Moretti του University of Padua, διαβάζουμε ότι οι τρείς ερευνητές επινόησαν αυτό που αποκαλούν ως «συνθετική αντίστροφη κατάσταση», δηλαδή μια προβολή για το πώς οι οικονομίες μελών της ΕΕ θα ήταν τώρα, αν δεν είχαν ενταχθεί στην ΕΕ, αντικαθιστώντας τα δεδομένα από τρίτες χώρες με παρόμοιες οικονομίες.
Για να εξασφαλίσουν σωστότερα αποτελέσματα, δεν χρησιμοποίησαν δεδομένα από μία μόνο παρόμοια χώρα, αλλά αντ 'αυτού χρησιμοποιήθηκε ένας σταθμισμένος συνδυασμός δεδομένων από διάφορες χώρες. Έτσι η εκτός ΕΕ - Βρετανία, για παράδειγμα, είναι 91% Νέα Ζηλανδία και 9% Αργεντινή. Τα μακροοικονομικά στατιστικά στοιχεία των χωρών αυτών, σταθμισμένα σε αυτές τις αναλογίες, διερευνήθηκαν διεξοδικά μαζί με εκείνα της Βρετανίας πριν από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η έκθεση στη συνέχεια συγκρίνει την απόδοση των συνθετικών υποκατάστατων με τα πραγματικά τους αντίστοιχα, μετά την ένταξη των τελευταίων στην ΕΕ.
Όπως αναφέρει και ο Economist, από τα μεγέθη ξεχωρίζει περισσότερο η επίδοση της Ελλάδας. Κάποιος θα συμπέρανε αμέσως ότι αυτό πρέπει να οφείλεται στην κρίση του ευρώ. Δεν ισχύει όμως καθώς οι εκτιμήσεις κινούνται μόνο μέχρι το 2008
Η υπόλοιπη περιφέρεια της ευρωζώνης έχει υποστεί μια σχετικά μικρή πτώση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανά άτομο από την ένταξη των χωρών έως το 2008.
Η Ελλάδα όμως γνώρισε μια εκπληκτική κατάρρευση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ , περίπου 17% εως το 2008, επηρεάζοντας μια γενιά για την οποία τελικά η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφερε λιγότερα από ότι αν δεν είχε συμβεί.
Μετάφραση – Απόδοση αποσπάσματος:
Πηγή: ΠΙΝΑΚΑΣ ECONOMIST
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου