Αποκαλυπτικός ήταν ο τόσο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης όσο και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Τόνιο Μποργκ στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο πλαίσιο της άτυπης συνόδου των υπουργών Υγείας της Ε.Ε, για τις μεταρρυθμίσεις λιτότητας στο σύστημα υγείας της Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας ότι η κρίση ήταν απλώς η αφορμή και τα σκληρά μέτρα ήρθαν για να μείνουν.
Μία από τις βασικές θεματικές της άτυπης συνόδου των υπουργών Υγείας της Ε.Ε ήταν η προσαρμογή των δημοσίων συστημάτων υγείας στη «νέα πραγματικότητα» και η ανταλλαγή «τεχνογνωσίας» και «καλών πρακτικών» μεταξύ των χωρών-μελών. Όμως, η νέα αυτή πραγματικότητα, όπως διαμορφώνεται, σημαίνει μεγαλύτερη επιβάρυνση των πολιτών για ιατροφαρμακευτικές παροχές και πέρασμα διευρυμένου πεδίου υπηρεσιών υγείας στον ιδιωτικό τομέα.
Όπως σημείωσε άλλωστε ο κ. Μποργκ, «χωρίς μεταρρυθμίσεις, τα περισσότερα συστήματα υγείας της Ευρώπης θα καταρρεύσουν». Οπότε, στην περίπτωση της Ελλάδας, η μείωση στις κρατικές δαπάνες υγείας ήταν «απαραίτητη, όχι μόνο επειδή το απαιτούσε η τρόικα». Επιβεβαιώνεται, έτσι, πως η Ελλάδα έπαιξε το ρόλο του «πειραματόζωου» για να δοκιμαστούν πολιτικές στις πλάτες του ελληνικού λαού, οι οποίες στη συνέχεια θα επεκταθούν και στα άλλα κράτη της Ε.Ε. Η δε δικαιολογία της κρίσης χρέους η οποία επέβαλε τη σκληρή λιτότητα και στην υγεία ξεφτίζει, καθώς φαίνεται πως άλλη ήταν η κυρίαρχη σκοπιμότητα.
Σε ένα από τα θέματα που στάθηκε ο κ. Μποργκ ήταν η «βελτίωση» -όπως είπε- στη φαρμακευτική δαπάνη, εννοώντας την άνευ προηγουμένου μείωση στα κρατικά έξοδα για τη φαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών, που έχει οδηγήσει σε εκτίναξη της ιδιωτικής συμμετοχής των ασφαλισμένων.
Και όταν ο Ευρωπαίος Επίτροπος κάνει λόγο για βελτίωση, αναφέρεται στην προσπάθεια αύξησης της κατανάλωσης φθηνών γενόσημων στη χώρα, με στόχο να φτάσει το τουλάχιστον το 60%. Άλλωστε, ακριβώς αυτό αποτελεί και έναν από τους στόχους της ομάδας εργασίας Γερμανών και Ελλήνων εμπειρογνωμόνων, μέσω της οποίας θα συνεχιστεί η στενή συνεργασία της Ελλάδας με το γερμανικό υπουργείο Υγείας, όπως επιβεβαιώθηκε κατά τη συνάντηση του κ. Γεωργιάδη με τον Γερμανό ομόλογό του, κ. Γκρόε.
Παίρνοντας το λόγο ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Βρετανίας, όπου η κατανάλωση γενόσημων έχει φτάσει το 83%, με μειώσεις στις τιμές τους της τάξεως του 70% και παράλληλη αύξηση του όγκου των πωλήσεών τους. «Πράγματα που εδώ διχάζουν, αλλού είναι τετελεσμένα (...) Κανείς από τους Βρετανούς γιατρούς δεν αμφισβητεί την ποιότητα των γενόσημων» υποστήριξε.
Βέβαια, μόλις τρεις μήνες νωρίτερα, η βρετανική Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων (MHRA) –ο αντίστοιχος ΕΟΦ- είχε επισημάνει τον κίνδυνο να κλονιστεί η εμπιστοσύνη των ασθενών στο βρετανικό σύστημα υγείας εξαιτίας των παραβάσεων των κανόνων βιομηχανικής παραγωγής από ινδικές φαρμακοβιομηχανίες φθηνών γενόσημων.
Όσο για την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων, που μεσοσταθμικά μπορεί να φτάσει και το 32% μέσα στο 2014, ο κ. Γεωργιάδης έριξε την ευθύνη στους ίδιους τους πολίτες. «Όποιος αργεί να προσαρμοστεί, θα πληρώνει περισσότερα από την τσέπη του», είπε κυνικά, ενώ την ευθύνη επιλογής του κατάλληλου θεραπευτικού σκευάσματος μετακύλησε στους ίδιους τους ασθενείς! «Η αύξηση της συμμετοχής έχει να κάνει με το αν ο ασθενής αλλάζει τη συνταγογραφική του συνήθεια». Δηλαδή, ο υπουργός Υγείας αφού συνέχισε να διατηρεί σε ισχύ το νόμο Λοβέρδου για συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, αφαιρώντας από τους θεράποντες ιατρούς την επιλογή συγκεκριμένου φαρμάκου, μετατρέπει τώρα σε γιατρό τον ίδιο τον ασθενή. Και του λέει, ή θα πάρεις αναγκαστικά το φθηνότερο γενόσημο ή θα πληρώσεις από την τσέπη σου. Το δίλημμα αυτό θα γίνει πραγματικά εκβιαστικό, όταν την ελληνική αγορά κατακλύσουν εισαγόμενα από τρίτες χώρες γενόσημα, αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας.
Τα χρήματα που εξοικονομούνται με αυτόν τον τρόπο, συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης, προορίζονται για τους ανασφάλιστους. Δηλαδή, τη δωρεάν και καθολική πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που θα έπρεπε να απολαμβάνουν όλοι οι Έλληνες, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή όχι και θα έπρεπε να είναι υπόθεση του κράτους, θα έχουν πληρώσει ξανά οι πολίτες.
Φαίνεται πως τα βάσανα των Ελλήνων πολιτών δεν έχουν τελειωμό ούτε στον τομέα της Υγείας, με την απειλή της «πλήρους κατάρρευσης του δημοσίου συστήματος υγείας», αν δεν εφαρμόζονταν τα σκληρά μέτρα περικοπών, να χρησιμοποιείται ακόμα και τώρα, που υποτίθεται ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση.
Πηγή : http://www.newsbomb.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου