MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Alert: Λίστα Λαγκάρντ – Αγνοείται η τύχη της

Αν και η ύπαρξή της προκάλεσε πολιτικό σάλο και χύθηκαν τόνοι μελάνης για το περιεχόμενό της, ενώ ταυτόχρονα ακολούθησαν «δακρύβρεχτες» δηλώσεις από το πολιτικό προσωπικό της χώρας ότι θα αξιοποιηθεί όπως πρέπει και θα γίνουν όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι, τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:

-Μέχρι σήμερα, από τα 2059 ονόματα που περιείχε η διαβόητη λίστα έχουν συνταχθεί μόνον 17 εκθέσεις ελέγχου από το ΣΔΟΕ!

-107 υποθέσεις έχουν σταλεί με υπηρεσιακά σημειώματα (η τύχη των οποίων αγνοείται) στις αρμόδιες, κατά τόπους Οικονομικές Εφορίες για να γίνουν οι σχετικοί έλεγχοι

-78 περιπτώσεις ελέγχονται εδώ και δύο χρόνια από το ΣΔΟΕ χωρίς όμως να έχουν ολοκληρωθεί.

Ενδεικτικό της προχειρότητας με την οποία η ελληνική πολιτεία αντιμετωπίζει το περιεχόμενο της λίστας είναι ότι οι νομικοί προστάτες των ελεγχομένων αλλά και οι πρώην διοικητές του ΑΔΟΕ, Γιάννης Καπελέρης και Ιωάννης Διώτης, όπως αναφέρει η "Καθημερινή" σε σχετικό ρεπορτάζ, είχαν προβάλει ενστάσεις για το κατά πόσο η λίστα ΜΠΟΡΕΙ να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό μέσο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας κ. Γρηγόρης Πεπόνης είχε αποφανθεί ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό μέσο, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισαν να χρησιμοποιούν πληροφορίες που περιλαμβάνονται στην λίστα, χωρίς; Όμως να τις θεωρούν αποδείξεις.

Επί της ουσίας δηλαδή η λίστα χρησιμοποιείται ως ένα απλό πληροφοριακό δελτίο.

Στις 17 υποθέσεις για τις οποίες το ΣΔΟΕ έχει συντάξει εκθέσεις περιλαμβάνονται γνωστές υποθέσεις όπως εκείνες των συγγενών του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου, καθώς και της συζύγου του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου.

Πιο δύσκολες περιπτώσεις αποτελούν οι λογαριασμοί με τους εξαιρετικά μεγάλους τζίρους προσώπων που οι ελεγκτές θεωρούν «παρένθετα άλλων πραγματικών δικαιούχων».

Έτσι λοιπόν υπάρχει γυναίκα που εμφανίζει τζίρο 562 εκατ. ευρώ και ένας καταθέτης έχει 557 εκατ.

Στη λίστα υπάρχει γραμματέας με 108 εκατομμύρια ευρώ και διαχειριστής επενδυτικού fund με 80 εκατ. στο λογαριασμό του.

Για όλες αυτές τις υποθέσεις και για τις υπόλοιπες, ο ελληνικός λαός περιμένει να μάθει την αλήθεια χωρίς η υπόθεση να μπει στα συρτάρια και να κουκουλωθεί κατά την προσφιλή ελληνική μέθοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου