Τον ελληνικό λαό υπέδειξε ως υπεύθυνο ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, για μία σειρά δεινών που έχουν βρει τη χώρα, από τη χρεοκοπία μέχρι τους θανάτους από τον ιό της γρίπης.
Η εμφάνιση του υπουργού Υγείας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «Στον Ενικό», επιβεβαίωσε ξανά τη δέσμευσή του στην πολιτική λιτότητας της τρόικας, βλέποντας μόνο το περιβόητο πρωτογενές πλεόνασμα και παραβλέποντας τη διάλυση του ελληνικού συστήματος υγείας, την τεράστια μάζα των ανέργων και ανασφάλιστων, την αύξηση των αυτοκτονιών, την επανεμφάνιση μολυσματικών ασθενειών.
Ο ίδιος μάλιστα φάνηκε να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά για τον ελληνικό λαό. Από τη μια, η επιτυχία της χώρας και η «απομάκρυνση από την εποχή του μνημονίου» όπως είπε, οφείλεται στην κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, της οποίας είναι μέλος και όχι στις αιματηρές θυσίες του ελληνικού λαού. Όταν όμως ερωτάται για τη χρεοκοπία της χώρας, εκεί παίρνει θέση Θεόδωρου Πάγκαλου και υποστηρίζει «όλοι μαζί τα φάγαμε, αλλά δεν φάγαμε το ίδιο». Κατά τον κ. Γεωργιάδη, μπορεί την πρώτη ευθύνη να έχει η ηγεσία, ωστόσο, «ανεύθυνος λαός στις δημοκρατίες δεν υπάρχει. Ήμασταν όλοι υπεύθυνοι. Φυσικά πιο πολύ ευθύνεται η ηγεσία και λιγότερο οι από κάτω. Στη χώρα αυτή γινόταν ο κακός χαμός. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Άρα ο λαός έχει ευθύνη».
Όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα και την πορεία του ελληνικού χρέους, ο κ. Γεωργιάδης ανέλαβε χθες ρόλο «ισορροπιστή». Απέναντι στην υπόκλιση του κ. Βενιζέλου στους δανειστές, λέγοντας ότι το χρέος είναι βιώσιμο, ο κ. Γεωργιάδης με ακροβατισμούς προσπάθησε να τον καλύψει, τη στιγμή που ο κ. Σαμαράς έχει κάνει λόγο για ανάγκη διαπραγμάτευσης.
Τις αντιφάσεις του ο κ. Γεωργιάδης προσπάθησε να καλύψει ως εξής: υποστήριξε ότι λίγο πριν τον Μάιο, όταν η Eurostat ανακοινώσει επισήμως το πρωτογενές πλεόνασμα, θα βγει κάποιο ευρωπαϊκό όργανο και θα ανακοινώσει πως θα ξεκινήσει διαπραγμάτευση για το «κούρεμα» του χρέους.
Μετά τα εύσημα στην κυβέρνηση από τον κ. Γεωργιάδη, η συζήτηση στράφηκε στην υγεία. Για την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα αποζημιούμενα φάρμακα κατά 25-30%, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι έπρεπε να γίνει, γιατί παραμένει η χαμηλότερη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεχνώντας μάλλον τις «τιμές Σαμαρά». «Με ποιους όμως μισθούς;», σημείωσε συνομιλητής του, παρατήρηση στην οποία ο υπουργός Υγείας δεν απάντησε.
Για τις ελλείψεις σε νοσοκομεία, είτε ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού είτε αναγκαίων υλικών, ο κ. Γεωργιάδης παρέμεινε στις διαπιστώσεις, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την κατάσταση στη χρεοκοπία της χώρας, ενώ για τα πολυιατρεία του ΠΕΔΥ που ξεκινούν την Πέμπτη υποτίθεται σε πλήρη λειτουργία, ο υπουργός Υγείας αποκάλυψε ότι με αυτό εννοεί τη... συνταγογράφηση και όχι τη διενέργεια για παράδειγμα εργαστηριακών εξετάσεων, όπως συνέβαινε πριν σε πολλά πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ.
Όσο για τον πρωτοφανή αριθμό νεκρών από τον ιό της γρίπης, ο κ. Γεωργιάδης έριξε ξανά το φταίξιμο στους πολίτες, που δεν πήγαν να εμβολιαστούν.
Αυτή ήταν η απάντηση στον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γιώργο Πατούλη, ο οποίος τον κάλεσε να πει γιατί είχαμε τόσους θανάτους στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης που έχουν διπλάσιο πληθυσμό. Ο κ. Πατούλης τόνισε επίσης ότι «το θέμα της υγείας είναι πολύ σοβαρό όσο ποτέ άλλοτε στη χώρα μας, γιατί εξορθολογισμός πρέπει να γίνει αλλά και αυτό έχει τα όριά του». Αντί όμως ο υπουργός Υγείας να θέσει αυτά τα όρια, πηγαίνει και χειροκροτεί την τρόικα και τον κ. Τόμσεν, σημείωσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου