MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Ευρωβουλευτές: Η Ελλάδα παράδειγμα αποτυχίας της τρόικας

Σε παράδειγμα αποτυχίας της δράσης της τρόικας αναδείχθηκε η Ελλάδα στην συζήτηση που έγινε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Τέθηκε επί τάπητος η έκθεση Κάρας και σύμφωνα με πηγές του Ευρωκοινοβουλίου, η συντριπτική πλειονότητα των Βουλευτών εξέφρασε τις διαφωνίες της για το έργο της τρόικας. 

Κάποιες πλευρές έδωσαν έμφαση στην υγεία, στη θνησιμότητα και στην έλλειψη κοινωνικής πρόληψης και μέριμνας. Άλλες πλευρές μίλησαν για διάλυση ιδιωτικού τομέα, ενώ έγιναν και αιτιάσεις για αύξηση του χρήματος ή του αναπτυξιακού αντισταθμίσματος. 

Αρμόδια στελέχη επισήμαναν ότι η κουβέντα είχε το «άρωμα» της προεκλογικής περιόδου. Παρόν στην αρχή τυς συζήτησης ήταν και ο επίτροπος Όλι Ρεν αλλά αποχώρησε.

Για αποφάσεις υπό έκτακτες συνθήκες αλλά και πρόοδο κάνει λόγο ο O. Rehn
Στην τοποθέτηση του ο Olli Rehn κάνει λόγο για αποφάσεις υπό έκτακτες συνθήκες και για καθυστερήσεις στην αρχή του μνημονίου αλλά και για εντυπωσιακή πρόοδο πλέον της Ελλάδας που οδηγεί σε πρωτογενές πλεόνασμα. 

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επεσήμανε ότι στην έκθεση σωστά αναγνωρίζεται ότι όταν πρέπει να αντιμετωπίσεις μια ξαφνική κρίση, οι αποφάσεις λαμβάνονται υπό εξαιρετικές συνθήκες κάτι το οποίο περιλαμβάνει αναγκαστικά δύσκολες επιλογές. 

Συμφώνησε με την έκθεση στο ότι οι μακροοικονομικές ανισορροπίες που οδήγησαν σε αυτές τις αναγκαίες αποφάσεις διαμορφώθηκαν την δεκαετία πριν από την κρίση στα κράτη μέλη που βρέθηκαν αντιμέτωπες με το μνημόνιο. 

Ειδικότερα, για την Ελλάδα είπε ότι η οικονομία βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση. Όλοι γνωρίζουν για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε το ελληνικό πρόγραμμα ειδικά τα πρώτα χρόνια για να μπει σε τροχιά, κάτι το οποίο απέδωσε κυρίως στην απουσία εθνικής ομόνοιας και στα ισχυρά κατεστημένα συμφέροντα στην χώρα. 

Ωστόσο, τώρα υπάρχουν ρεαλιστικά σημάδια ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει με πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μετά από δεκαετίες και ένα προφανές πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, πρόσθεσε ο ίδιος. 

Κοιτάζοντας μπροστά ο κ. Rehn αναφέρει ότι η έκθεση του ευρωκοινοβουλίου θέτει θέματα μεταξύ των οποίων ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο. Αναφέρει ότι μπορεί να προωθηθεί στο πλαίσιο των ευρύτερων συζητήσεων για την εμβάθυνση της ΟΝΕ. 

Δ. Καδδά

Πηγή : www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου