MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Τα 66 επιχειρηματικά ονόματα που βγάζουν κέρδη πάνω από τρία δις. ευρώ μέσα στην κρίση

Λίστα στις : Τρίτη, 18 Μαρτίου 2014 - 12:50 μ.μ.

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία ICAP για την πορεία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Από το άθροισμα των οικονομικών επιδόσεων όλων των επιχειρήσεων (περισσότερες από 20.000) προκύπτει μείωση εσόδων και ζημιές για όλους τους κλάδους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι λείπουν οι εταιρείες που εξακολουθούν να εμφανίζουν πολύ μεγάλα κέρδη. Δείτε ποιες είναι οι πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις της χώρας

Σύμφωνα με τη μελέτη της ICAP, ο συνολικός κύκλος εργασιών των 19.621 επιχειρήσεων, στις οποίες δεν περιλαμβάνονται αυτές του χρηματοπιστωτικού τομέα, μειώθηκε το 2012 κατά 3,4% και περιορίστηκε σε €155,3 δισ. Συγκεκριμένα, μειωμένες ήταν οι πωλήσεις σε επτά από τους εννέα μεγάλους κλάδους του εταιρικού τομέα (εξαιρουμένου του χρηματοπιστωτικού), ενώ οι μόνοι κλάδοι που εμφάνισαν αύξηση πωλήσεων ήταν η ενέργεια/ύδρευση και η μεταποίηση. Παράλληλα με την υποχώρηση των συνολικών πωλήσεων, η αδυναμία περιορισμού του κόστους πωλήσεων στον απαιτούμενο βαθμό, οδήγησε σε νέα επιδείνωση του μεικτού αποτελέσματος.

Τα μεικτά κέρδη περιορίστηκαν κατά 8,8% σε €26,1 δισ. και το σχετικό περιθώριο έπεσε στο 16,83%, από 17,82% το προηγούμενο έτος. Το συνολικό καθαρό προ φόρων αποτέλεσμα παρέμεινε ζημιογόνο, ωστόσο οι ζημίες περιορίστηκαν (-34,3%) και διαμορφώθηκαν σε €2,7 δισ. το 2012, έναντι ζημιών ύψους €4,1 δισ. περίπου το 2011. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι (για δεύτερο κατά σειράν έτος) όλοι οι κλάδοι του μη χρηματοπιστωτικού εταιρικού τομέα, εκτός της ενέργειας/ύδρευσης, ήταν ζημιογόνοι. Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις οφείλονται κατά το μεγαλύτερο μέρος τους στην κάμψη των μεικτών κερδών, η οποία επέφερε και πάλι την καταγραφή αρνητικού λειτουργικού αποτελέσματος.

Oι 1.946 επιχειρήσεις, οι οποίες από ζημιογόνες το 2011 μετατράπηκαν σε κερδοφόρες το 2012, που συνέβαλαν περισσότερο στη σημειωθείσα «βελτίωση» του συνολικού καθαρού αποτελέσματος (σημαντική υποχώρηση των τελικών ζημιών). Επιπλέον, υπήρξαν και 7.108 επιχειρήσεις, οι οποίες ήταν ζημιογόνες και τα δύο χρόνια και περιόρισαν τις ζημιές τους κατά €1,8 δισ. περίπου. Τι προκύπτει λοιπόν;

Ότι αν αθροίσουμε τις οικονομικές επιδόσεις 20.000 επιχειρήσεων για το 2012, προκύπτει ζημιά 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ που είναι μικρότερη από την αντίστοιχη του 2011 (4,1 δις. ευρώ). Αυτός είναι ο μέσος όρος. Αν ανατρέξεις στη λίστα με τα αποτελέσματα, προκύπτει ότι οι 66 πιο κερδοφόρες εταιρείες, μοιράζονται κέρδη 3,25 δισεκατομμυρίων ευρώ και έσοδα 46,5 δισ. ευρώ. Δείτε την αναλυτική λίστα με τις ποιο κερδοφόρες επιχειρήσεις της χώρας βάσει των στοιχείων του 2012 όπως τα επεξεργάστηκε η εταιρεία ICAP.

Πηγή : fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου