MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Η ΕΛΣΤΑΤ ζήτησε το 2010 να μπει στο χρέος των ετών 2005 και 2008 και το swap του Σημίτη από το 2001

«Μας συγχωρείτε πολύ. Κάναμε λάθος». Αυτή προφανώς είναι η έκφραση που θα φορεθεί περισσότερο για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν όλοι οι μεγάλοι οργανισμοί την ευρωπαϊκή κρίση. Μετά το ΔΝΤ, που έχει... εκφωνήσει την παραπάνω έκφραση με μεγάλη επιτυχία πριν από μερικούς μήνες, και ο οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ανακοίνωσε ότι υποβάθμισε τον βαθμό μετάδοσης της οικονομικής και τραπεζικής κρίσης και τις αρνητικές επιπτώσεις σε άλλες χώρες «παρασυρόμενος» σε λανθασμένες προβλέψεις για την ανάκαμψη από την κρίση του 2008. 

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Dow Jones, ο ΟΟΣΑ δεν ενστερνίζεται την άποψη του ΔΝΤ ότι το βασικό λάθος έγκειτο στον λανθασμένο υπολογισμό των επιπτώσεων της λιτότητας στην ανάπτυξη, εξαιρουμένης βεβαίως της περίπτωσης της Ελλάδας. Να υπενθυμίσουμε ότι το ΔΝΤ ανακοίνωσε το 2012 ότι όλες οι προβλέψεις είχαν υποτιμήσει την επίπτωση της λιτότητας στην ανάκαμψη, γνωστή και ως δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Πιερ Κάρλο Πάντοαν απέρριψε, όμως, το εύρημα αυτό του ΔΝΤ. «Ο ΟΟΣΑ δεν υποεκτίμησε τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές. Η πιο σημαντική πηγή λάθους (σ.σ.: στις προβλέψεις) ήταν η επανειλημμένη υπόθεση ότι η κρίση της ευρωζώνης θα ξεθύμαινε με τον χρόνο και ότι οι διαφορές στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα μειώνονταν» δήλωσε ο κ. Πάντοαν.

Ο κ. Νάιτζελ Πέιν, ένας άλλος από τους υπευθύνους της μελέτης, δήλωσε στους «Financial Times» ότι μία σύγκριση μεταξύ των ΗΠΑ και της ευρωζώνης δείχνει ότι υπήρχαν πολλοί άλλοι λόγοι -πέραν της λιτότητας και της δημοσιονομικής πολιτικής- που εξηγούν τις διαφορετικές οικονομικές επιδόσεις τους. «Και οι δύο (οικονομικές περιοχές) έκαναν σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά οι ΗΠΑ τα πήγαν αρκετά καλύτερα» δήλωσε.

Ο ΟΟΣΑ ανέφερε ότι η πιο σημαντική αποτυχία του ήταν ότι υπέθετε σταθερά ότι οι πολιτικοί της ευρωζώνης θα έθεταν υπό έλεγχο την κρίση, κάτι που συνέβη μόνο τον Ιούλιο του 2012, όταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι θα έκανε «ό,τι χρειάζεται» για να σώσει το ευρώ.

Μαρία Παναγιώτου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου