Με ενέσεις τεχνητής αισιοδοξίας προσπαθούν στο οικονομικό επιτελείο να αντιμετωπίσουν το σκοτεινό πρώτο εξάμηνο του 2014. Στο διάστημα αυτό η Ελλάδα έχει λαμβάνειν ως τελευταίες δόσεις από την τρόικα περίπου 14 δισ. ευρώ, τα οποία θα εκταμιευθούν με σκληρά ανταλλάγματα, όπως έχει διαμηνυθεί στην Αθήνα εκ μέρους της τρόικας.
Οι ξένοι δεν θα δώσουν εύκολα χρήματα, παραδέχονται στο οικονομικό επιτελείο, ενώ οι βολιδοσκοπήσεις που γίνονται από την πλευρά της τρόικας έχουν στη βάση τους τη λήψη νέου πακέτου μέτρων, που δεν θα είναι μόνο διαρθρωτικά, αλλά θα περιλαμβάνουν περικοπές σε εισοδήματα και πρόσθετες φορολογίες.
Τον Μάιο του 2014 και πριν από τις εκλογές που έχουν οριστεί για την Κυριακή 25 Μαΐου πρέπει να αποπληρωθούν σε δύο ημερομηνίες (20 και 21/5) ακούρευτα ομόλογα ύψους 9,4 δισ. ευρώ.
Ολοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα αδυνατεί να συγκεντρώσει από τις αγορές ένα τόσο υψηλό ποσό (παρά τους λεονταρισμούς του υπουργού Οικονομικών) και άρα το μεγαλύτερο κομμάτι θα στηριχτεί στα δάνεια της τρόικας... η οποία ζητάει μέτρα χωρίς περιστροφές.
Καλά ενημερωμένες πηγές του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι είναι απίθανο η Ελλάδα να αποφύγει τελικά να πιει το «πικρό ποτήρι» που θα σημάνει νέα μέτρα, τα οποία θα επιφέρουν πρόσθετες μειώσεις εισοδημάτων στα ήδη βεβαρημένα υπέρμετρα μικρομεσαία στρώματα. Τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας υπερτονίζουν τη σημασία του πρωτογενούς πλεονάσματος, βλέποντας την εσωτερική κοινή γνώμη την οποία επιχειρούν να «μαλακώσουν». Το πλεόνασμα για το 2013 θα κριθεί από τη Eurostat τον ερχόμενο Απρίλιο και όπως πιστεύουν στο οικονομικό επιτελείο, θα διαμορφωθεί τελικά στα 300.000.000 ευρώ, αντί των 870.000.000 που έχει γραφεί στον Προϋπολογισμό.
Σε κάθε περίπτωση, το πρωτογενές πλεόνασμα δεν πρόκειται να κάμψει τη βούληση των ξένων να συνδυάσουν νέα οικονομική βοήθεια με μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα που θα πλήξουν τα μικρά και μεσαία νοικοκυριά και θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο την ανεργία.
Αυτά τα σενάρια είναι κόλαση για την κυβέρνηση, η οποία επιχειρεί να πετάξει την μπάλα στην... εξέδρα, επαναλαμβάνοντας στερεότυπα, ότι έρχεται ο χρόνος αναχώρησης της τρόικας.
Στις 15 Ιανουαρίου οι επικεφαλής της τρόικας θα επισκεφθούν το γραφείο του Γ. Στουρνάρα εν όψει της νέας αξιολόγησης, η οποία κατά τον υπουργό θα έχει τελειώσει έως τη συνεδρίαση του Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου.
Στα θέματα της ατζέντας του νέου ελέγχου θα είναι η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2014-2015, όπως έχει προϊδεάσει ήδη ο πρόεδρος του Eurogroup Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο Ολλανδός έχει ζητήσει μέτρα για να καλυφθεί το κενό, το οποίο η τρόικα εκτιμά ότι για το 2014 ανέρχεται περίπου σε 2 δισ. αντί του 1,2 δισ. που αποδέχεται το υπουργείο Οικονομικών.
Οι δανειστές μετά τις 15 Ιανουαρίου θα επιμείνουν για τα προαπαιτούμενα του Μνημονίου, όπως η εφαρμογή του προγράμματος διαθεσιμότητας στο Δημόσιο και οι αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Μεταξύ άλλων, θα συζητηθούν και τα εξής:
- Ομαδικές απολύσεις: Η τρόικα επιμένει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα με το συγκεκριμένο καθεστώς (απαιτείται έγκριση του υπουργού Εργασίας για απολύσεις άνω του 5% μηνιαίως, η οποία δεν έχει δοθεί ποτέ).
- Μείωση ασφαλιστικών εισφορών που πληρώνουν οι επιχειρήσεις. Η απαίτηση αυτή ανοίγει τρύπα 800.000.000 ευρώ στα Ταμεία το 2014. Η τρόικα δέχεται να γίνει τμηματικά σε τρία χρόνια.
- Φόροι υπέρ τρίτων. Η τρόικα απαιτεί να καταργηθούν, ενώ διαπιστώνει καθυστέρηση από την πλευρά της κυβέρνησης να υλοποιήσει τα συμπεφωνημένα.
- Στόχος για διαθεσιμότητα και το 2014. Η τρόικα ζητάει να υπάρξει νέο κύμα διαθεσιμότητας-κινητικότητας το 2014. Η τρόικα θα ζητήσει από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τη λίστα με τους επιπλέον 12.500 δημοσίους υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, και την προεργασία για τις 11.000 απολύσεις του 2014.
Πηγή : http://www.dimokratianews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου