MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Ο Σόρος-μέτοχος της TEVA- πίσω από την τροπολογία για τα φάρμακα

Επένδυση-μαμούθ του πολυεκατομμυριούχου στον ισραηλινό κολοσσό φθηνών γενόσημων.

Ο κερδοσκόπος των αγορών, πολυεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος, είναι γνωστό ότι κατά καιρούς φέρεται να εξαπολύει -μέσω hedgefunds των οποίων ηγείται- επιθέσεις εναντίον νομισμάτων ή οικονομιών, δημιουργώντας συνθήκες αποσταθεροποίησης, με σκοπό να του αποφέρουν τεράστια οικονομικά οφέλη.

Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι κατάφερε να κερδοσκοπήσει σε βάρος της Ελλάδας, ενώ το προηγούμενο διάστημα βρέθηκε στο στόχαστρό του και η Κύπρος. Το όνομα του μεγιστάνα εμφανίζεται, τώρα, στο προσκήνιο κατά περίεργη σύμπτωση με την υπόθεση της υγείας στην Ελλάδα και την τροπολογία του υπουργείου Υγείας για την τιμολόγηση των φαρμάκων.

Ο Τζορτζ Σόρος, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί «φίλος» του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου είχε πραγματοποιήσει περισσότερες από μία επισκέψεις στην Ελλάδα, πριν η χώρα τεθεί υπό τον έλεγχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η επίθεση στη δημόσια υγεία και τη φαρμακευτική περίθαλψη του ελληνικού λαού, άλλωστε, ξεκίνησε χρονικά από την κυβέρνηση Παπανδρέου και τον τότε υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο.

Ο κ. Λοβέρδος είχε νομοθετήσει τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, που αφαιρεί από τους γιατρούς το δικαίωμα επιλογής συγκεκριμένου σκευάσματος και υποχρεώνει τους φαρμακοποιούς να χορηγούν το φθηνότερο γενόσημο.

Το μέτρο αυτό συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ, παρόλο που έχει χαρακτηριστεί από τους γιατρούς «ανθρωποκτόνο», καθώς άνοιξε την πόρτα, για να μπουν ευρέως στην ελληνική αγορά φθηνά εισαγόμενα γενόσημα, παρασκευασμένα σε τρίτες χώρες, υπό αμφίβολες πολλές φορές συνθήκες.

Τόσο ο νόμος Λοβέρδου όσο και η τροπολογία του νυν υπουργού Υγείας, κ. Γεωργιάδη για την τιμολόγηση των φαρμάκων, πριμοδοτούν γιγάντιες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες γενόσημων, όπως η TEVA και θέτουν εκτός ανταγωνισμού τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.


Ο Τζορτζ Σόρος, μέσω της επενδυτικής εταιρείας του με έδρα τη Νέα Υόρκη «Soros Fund Management LLC», κατέχει από το 2010 μετοχές της ισραηλινής φαρμακοβιομηχανίας. Τώρα, ανακοίνωσε πως αύξησε το μετοχικό του πακέτο στην TEVA, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, σύμφωνα με πληροφορίες του «Jewish Business News».

Ο Σόρος φέρεται πλέον να κατέχει το 1,8% του χαρτοφυλακίου της εταιρείας στις ΗΠΑ, ενώ η αγορά των μετοχών υπολογίζεται ότι του στοίχισε 8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο μεγιστάνας προχώρησε σε αυτήν την κίνηση, σε μία χρονική στιγμή που η TEVA θεωρείται από οικονομικής άποψης η φαρμακοβιομηχανία με τις χειρότερες επιδόσεις στην αμερικανική αγορά.

Οι μετοχές της TEVA έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο χρόνων στην αρχή του μήνα, αφού ξέσπασε η διαμάχη μεταξύ της ισραηλινής κυβέρνησης και της εταιρείας, εξαιτίας του σχεδίου της διοίκησης για εκατοντάδες απολύσεις στο Ισραήλ (και χιλιάδες παγκοσμίως) τη στιγμή που η εταιρεία είχε λάβει τις μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές από το ισραηλινό κράτος επί σειρά ετών. Με αυτόν τον τρόπο, ο Σόρος εμφανίστηκε ως από μηχανής θεός για την TEVA, για να διαλύσει τα σύννεφα συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για την εταιρεία, η οποία παραμένει η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία γενόσημων στον κόσμο. Από τη στιγμή που ο Σόρος ανακοίνωσε την αγορά των μετοχών, η αξία της μετοχής της TEVA ανέβηκε 1,1% στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Ο Τζορτζ Σόρος, ο οποίος κατατάσσεται στην 29η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, με την καθαρή αξία της περιουσίας του να υπολογίζεται στα 22,9 δισεκατομμύρια δολάρια, δεν θα διακινδύνευε μια τεράστια επένδυση, όπως αυτή των 8 δισ. δολαρίων στην TEVA, αν δεν ήταν σίγουρος για την αποκόμιση τεράστιων κερδών.

Με την αξιοπιστία της TEVA να έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα παγκοσμίως, τόσο στο οικονομικό της προφίλ όσο και στο φαρμακευτικό της χαρτοφυλάκιο (μετά από αλλεπάλληλες ελεγχόμενες περιπτώσεις εντοπισμού επικίνδυνων σκευασμάτων της στην αμερικανική και γαλλική αγορά), διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις και στην Ελλάδα για την ανάκαμψή της.

Η μείωση στις τιμές των φαρμάκων που χτυπάει την ελληνική φαρμακευτική παραγωγή και η καταβαράθρωση της κρατικής φαρμακευτικής δαπάνης εντάσσονται στις απαιτήσεις της τρόικας. Άλλωστε η σύμπλευση του Σόρος με το Βερολίνο (και η «σύμπλευση» του Βερολίνου με τα συμφέροντα της TEVA) δεν αποτελεί παράδοξο, όταν πρόκειται για τεράστια κέρδη και σε βάρος της υγείας του ελληνικού λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου