MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Καταιγίδα φόρων 2,5 δισ. ευρώ με τον Προϋπολογισμό

Πρόσθετους φόρους 2,5 δισ. ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν φέτος τα φυσικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με όσα περιγράφονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2014, ο οποίος, σημειωτέον, δεν περιλαμβάνει και το νέο επώδυνο πακέτο εισπρακτικών μέτρων που διαπραγματεύεται αυτήν την περίοδο η κυβέρνηση με την τρόικα! 

Το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει ότι τα καθαρά έσοδα θα διαμορφωθούν στα 54,7 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 4% έναντι του 2013. Τα συνολικά έσοδα του Δημοσίου από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων προβλέπεται να αυξηθούν κατά 11,5% ή κατά 1,33 δισ. ευρώ, από 11,575 δισ. ευρώ το 2013 σε 12,908 δισ. ευρώ το 2014.

Οι πρόσθετες εισπράξεις ύψους 1,33 δισ. ευρώ αναμένεται να προκύψουν από την εφαρμογή των ρυθμίσεων του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που προβλέπουν:

- Αύξηση συντελεστών φορολογίας εισοδήματος για όλες τις επιχειρήσεις. Οι Ανώνυμες Εταιρίες, οι Εταιρίες Περιορισμένης Ευθύνης, οι Ομόρρυθμες και οι Ετερόρρυθμες Εταιρίες θα φορολογηθούν το 2014, για τα εισοδήματα του 2013, με συντελεστή φόρου αυξημένο από το 20% στο 26%. Ειδικά για τα έσοδα από τις επιχειρήσεις προβλέπεται «τερατώδης» αύξηση, της τάξης του 137,3%.

- Κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ και των πρόσθετων αφορολογήτων για τα τέκνα, που ίσχυαν έως φέτος για όλα τα φυσικά πρόσωπα.

- Επιβολή φόρου 26% από το πρώτο ευρώ στα εισοδήματα που αποκτούν οι αυτοαπασχολούμενοι (εμποροβιοτέχνες με μικρομάγαζα και ελεύθεροι επαγγελματίες). Εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ θα φορολογούνται με 33% για το άνω των 50.000 ευρώ κομμάτι τους.

- Επιβολή φόρου 10% στα εισοδήματα από ακίνητα (ενοίκια) που δεν υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ τον χρόνο. Τα άνω των 12.000 ευρώ ποσά θα φορολογούνται με 33% για το άνω των 12.000 ευρώ κομμάτι τους.

- Εφαρμογή νέου αυστηρότερου πλαισίου τεκμαρτού προσδιορισμού των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων. Από την 1η Ιανουαρίου 2014 όλες οι δαπάνες που πραγματοποιούν τα φυσικά πρόσωπα για την αγορά ακινήτων, την ανέγερση οικοδομών, τη σύσταση νέων επιχειρήσεων, την αγορά μετοχών ή εταιρικών μεριδίων, τη συμμετοχή τους σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου Ανώνυμων Εταιριών και την αγορά ομολόγων και έντοκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου θα αποτελούν για την Εφορία «τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων» που θα προσδιορίζουν τα εισοδήματά τους. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δικαιολογούν τυχόν πρόσθετες διαφορές μεταξύ των πολύ υψηλών τεκμαρτών εισοδημάτων που θα προσδιορίζονται με βάση τα νέα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και των χαμηλότερων πραγματικών εισοδημάτων τους, επικαλούμενοι άλλες νόμιμες πηγές εισοδημάτων και εσόδων.

- Κατάργηση σχεδόν όλων των διατάξεων που προβλέπουν εκπτώσεις δαπανών από τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων. Οι ρυθμίσεις του ισχύοντος σήμερα Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, οι οποίες προβλέπουν ότι εκπίπτει από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος κάθε φυσικού προσώπου ποσοστό έως 10% από τις ετήσιες δαπάνες του για ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, τόκους στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας, νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις ή εξετάσεις, δωρεές-χορηγίες χρηματικών ποσών και διατροφή λόγω διαζυγίου, καταργούνται από το επόμενο έτος. Ειδικά για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους θα εξακολουθούν να ισχύουν μόνο οι διατάξεις που προβλέπουν την έκπτωση ποσοστού έως 10% των δαπανών για δωρεές και διατροφή λόγω διαζυγίου. Επίσης από τον φόρο εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων θα αφαιρείται το 10% από το ποσό των δαπανών για νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, το οποίο υπερβαίνει το 5% του συνολικού ετήσιου εισοδήματος.
 
Οι εισπράξεις του Δημοσίου από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας προβλέπεται να αυξηθούν κατά 41,4% ή κατά 1,153 δισ. ευρώ, από 2,784 δισ. ευρώ το 2013 σε 3,937 δισ. ευρώ το 2014. Η προβλεπόμενη σημαντική αύξηση των φόρων στην ακίνητη περιουσία οφείλεται στο γεγονός ότι εντός του 2014 θα επιδιωχθεί να εισπραχθούν:
 
- Οι τελευταίες δόσεις των Φόρων Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) των ετών 2011-2013.

- Οι τελευταίες δόσεις του Εκτακτου Ειδικού Τέλους (χαράτσι) του έτους 2013, το οποίο επιβάλλεται στα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

- Ο νέος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων που θα αντικαταστήσει το Εκτακτο Ειδικό Τέλος και τον ισχύοντα σήμερα ΦΑΠ.
 
Το μεγαλύτερο μέρος από τα έσοδα στη φορολογία ακινήτων (συγκεκριμένα ένα ποσό της τάξεως των 2,65 δισ. ευρώ) θα προέλθει από την εφαρμογή των ρυθμίσεων για την επιβολή του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Αλλο 1 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα εισπραχθεί από τις υπολειπόμενες διμηνιαίες δόσεις του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων του έτους 2013, οι οποίες θα εισπραχθούν στο πρώτο πεντάμηνο του 2014 και εντάσσονται ταμειακά στα έσοδα του νέου Προϋπολογισμού. Επιπλέον, άλλα 280.000.000 ευρώ προβλέπεται να εξασφαλιστούν από την είσπραξη των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων των Φόρων Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2011, 2012 και 2013, τους δύο πρώτους μήνες του 2014, καθώς επίσης και από την επιβολή νέων αυξημένων φορολογικών επιβαρύνσεων στις κληρονομιές, στις δωρεές και τις γονικές παροχές ακινήτων.

Οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα σηκώσουν κι αυτοί το βάρος στήριξης των εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού, την ώρα που η αγορά, βυθισμένη στον έκτο χρόνο ύφεσης, αναζητά εναγωνίως τη ρευστότητα. Ο Προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 137,3%. Βέβαια στην κατηγορία των εσόδων από επιχειρήσεις «εντάσσονται» από το επόμενο έτος και οι εισπράξεις από όσους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν μπλοκάκι, οι οποίοι, ως γνωστόν, θα φορολογηθούν με τους τσουχτερούς συντελεστές που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις.

Ψαλίδι στις δαπάνες για τους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων

Το συνολικό κονδύλι του Προϋπολογισμού για μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου προβλέπεται να παραμείνει αμετάβλητο στα 17,72 δισ. ευρώ. Ωστόσο οι δαπάνες για αποδοχές υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου προβλέπεται να μειωθούν κατά 280.000.000 ευρώ, λόγω της εφαρμογής των μέτρων που είχαν προβλεφθεί στο επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016, όπως ο περιορισμός των προσλήψεων αναπληρωτών καθηγητών, λόγω της αύξησης των ωρών διδασκαλίας, ο περιορισμός του προσωπικού που υπηρετεί με συμβάσεις, η μείωση του αριθμού των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές, οι αποχωρήσεις προσωπικού λόγω των συνταξιοδοτήσεων το 2013 και το 2014. Αντίθετα, οι δαπάνες για συντάξεις του Δημοσίου θα είναι το 2014 αυξημένες κατά 262.000.000 ευρώ σε σύγκριση με το 2013, λόγω του αυξημένου αριθμού αποχωρήσεων.
 
Οι δαπάνες για κοινωνικά επιδόματα, παροχές υγειονομικής και φαρμακευτικής περίθαλψης καθώς και τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα περικοπούν περαιτέρω κατά 3,14 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, οι επιχορηγήσεις προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και τους λοιπούς φορείς άσκησης κοινωνικής πολιτικής, τα κρατικά νοσηλευτικά ιδρύματα και τους ΟΤΑ εκτιμάται ότι θα περιοριστούν κατά 18,4%, από 17,084 δισ. ευρώ το 2013 σε 13,953 δισ. ευρώ το 2014. Οι περικοπές των 3,14 δισ. ευρώ θα επιδιωχθεί να επιτευχθούν με την εφαρμογή συγκεκριμένων περιοριστικών μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί με την τρόικα και ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, στο πλαίσιο των Μνημονίων που υπεγράφησαν την περίοδο από τον Δεκέμβριο του 2012 έως και τον Ιούλιο. Τα μέτρα αυτά προβλέπουν:

- Τη διακοπή της χορήγησης του ΕΚΑΣ από 1/1/2014 σε όσους χαμηλοσυνταξιούχους δεν έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος ηλικίας. Υπολογίζεται ότι εντός του 2014 θα χάσουν το ΕΚΑΣ περίπου 60.000 σημερινοί δικαιούχοι.

- Την περικοπή της δαπάνης για την καταβολή τριτεκνικών και πολυτεκνικών επιδομάτων μέσω της εφαρμογής ακόμη πιο αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων.

- Την περικοπή των επιδομάτων ανεργίας επίσης μέσω της εφαρμογής ακόμη πιο αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

- Την περικοπή των παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ κατά 538.000.000 ευρώ, μέσω της εφαρμογής παρεμβάσεων για τον εξορθολογισμό των δαπανών νοσηλείας του οργανισμού. Οι παρεμβάσεις αυτές προβλέπουν την εφαρμογή κλιμακούμενου ποσοστού επιστροφής (rebate) και μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (claw-back) για νοσήλια, διαγνωστικές εξετάσεις και φυσικοθεραπείες, την ανάθεση σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρίες του ελέγχου των παραστατικών και των αναγκαίων δικαιολογητικών, την εκκαθάριση των λογαριασμών μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των συμβεβλημένων με αυτόν παρόχων υπηρεσιών Υγείας και την αναθεώρηση του υφιστάμενου συστήματος Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ).

- Την περικοπή της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ κατά 1,057 δισ. ευρώ.
 
Οι καταναλωτικές δαπάνες του κράτους προβλέπεται να μειωθούν κατά 443.000.000 ευρώ ή κατά 18,7% και να περιοριστούν στα 1,932 δισ. ευρώ. Η μείωση αυτή εκτιμάται ότι θα προέλθει από τις περαιτέρω περικοπές εξόδων για:
 
- μετακινήσεις προσωπικού στο εσωτερικό και το εξωτερικό,

- μισθώματα δημόσιων υπηρεσιών,

- προμήθειες εξοπλισμού και αναλωσίμων υλικών,

- τηλεπικοινωνίες και ταχυδρομικά έξοδα,

- ηλεκτρική ενέργεια, ύδρευση, θέρμανση και κοινόχρηστα,

- προμήθεια ανταλλακτικών, ειδών συντήρησης και λοιπού εξοπλισμού.

Τα βασικά μεγέθη που υπάρχουν στην εισηγητική
 
Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού, το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα ανέλθει σε 812.000.000 ευρώ (0,4% του ΑΕΠ) και το 2014 σε 2,9 δισ. ευρώ (1,6% του ΑΕΠ).
 
Το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2013 υπολογίζεται σε 2,2% του ΑΕΠ (3,9 δισ. ευρώ) και σε 2,3% του ΑΕΠ (4,2 δισ. ευρώ) για το 2014.
 
Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ υπολογίζεται στο 175,5% για το 2013 και στο 174,8% για το 2014.
 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε ανάπτυξη το 2014 με ρυθμό 0,6%, έναντι ύφεσης 4% φέτος.
 
Ακόμη εκτιμάται ότι η ανεργία θα υποχωρήσει στο 24,5% το επόμενο έτος, έναντι 25,5% το 2013.
 
Υπολογίζεται επίσης ότι το κράτος θα έχει αποπληρώσει ως το τέλος του 2013 ληξιπρόθεσμα χρέη 6,6 δισ. ευρώ.
 
Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 6,8 δισ. ευρώ αυξημένο κατά 150.000.000 ευρώ σε σχέση με την εκτιμώμενη εκτέλεση του 2013. Κατανέμεται σε 6,1 δισ. ευρώ για την προώθηση των έργων που θα χρηματοδοτηθούν και από πόρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σε 700.000.000 ευρώ για τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους.
 
Στέλιος Κράλογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου