MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Ο Στουρνάρας κάνει τον… Γερμανό, για την έκθεση της Βουλής

Ενώ ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε οργισμένος με την έκθεση του ΔΝΤ και απάντησε με ανακοίνωση, τήρησε σιγή ιχθύος με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που αναφέρει χαρακτηριστικά ότι είναι ψευδαίσθηση να αναμένουμε ότι η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές μετά το 2014 για να καλύψει με λογικούς όρους τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους.
Το μόνο που έγινε ήταν να επιβληθεί στην ανεξάρτητη αυτή αρχή, να δημοσιοποιεί μόνο ανά τρίμηνο απολογιστικά στοιχεία, επιβάλλοντας ένα είδος φίμωσης… 

Το Γραφείο Προϋπολογισμού, υπό τον καθηγητή Π. Λιαργκόβα, επισημαίνει, εξάλλου, ότι από το β’ εξάμηνο του 2014 που θα έχει καταβληθεί και η τελευταία δόση από τους πιστωτές, «οι πόροι που διαθέτει η χώρα δεν θα επαρκούν για να καλύψει τις υποχρεώσεις προς πληρωμή των τόκων για τα δάνεια που έχει λάβει». Ειδικότερα, υποστηρίζεται ότι «δεν θα επαρκεί το πρωτογενές πλεόνασμα (= περίσσευμα φόρων πάνω από τις δαπάνες) για την πληρωμή των τόκων».
Το ΔΝΤ προβλέπει ένα «δημοσιονομικό κενό» 4.4 δις € προς τα τέλη 2014 και επιπλέον 6.5 δις € το 2015, συνολικά 11 δις €. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι το κενό είναι μικρότερο, ελπίζοντας ότι θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2.83 δις €. Το ΄΄κενό΄΄ θα πρέπει να καλυφθεί, είτε με νέο δανεισμό, μείωση των επιτοκίων, είτε νέα μέτρα, είτε με ένα συνδυασμό όλων αυτών. 
 
Η κυβέρνηση αποκλείει νέα μέτρα, αναφέρει η έκθεση. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα δεν θα είναι εύκολο να δανεισθεί με λογικούς όρους από τις αγορές για να καλύψει το «κενό» αυτό, δηλαδή να πληρώσει τους τόκους και να αποπληρώσει ληξιπρόθεσμα δάνεια.
Σημειωτέον ότι μόνο για τα χρεολύσια, οι απαιτήσεις τα επόμενα χρόνια ανέρχονται σε 70,5 δις € και κατά την εκτίμησή τους, «οι ελαφρύνσεις είναι μεν αναγκαίες, αλλά δεν αρκούν για μια οριστική λύση του προβλήματος και αφήνουν την Ελλάδα έκθετη στις απροσδόκητες διαταραχές της διεθνούς και ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ο αρμόδιος Τομεάρχης Οικονομίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ Ευκλ. Τσακαλώτος σχολιάζοντας την έκθεση που δικαιώνει τις θέσεις του κόμματός του, επισημαίνει δε ότι «όπως σωστά εκτιμά το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, ένα πρόγραμμα επιμήκυνσης του χρέους και μείωσης επιτοκίων, ενώ θα ελάφρυνε τα βάρη, δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να δώσει λύση στο πρόβλημα. 
 
Η μόνη ρεαλιστική και βιώσιμη λύση είναι η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημόσιου χρέους, όπως έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2010, σε συνδυασμό με την επίλυση του προβλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Με δυο λόγια, με εξαίρεση την κυβέρνηση, οι μέσα και οι έξω καταρρίπτουν όλη τη θεωρία της εξόδου από τα μνημόνια και του success story…

Πηγή : rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου