MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Εν όψει της «μεγάλης λύσης»;

Πριν από λίγες ημέρες η τρόϊκα αναχώρησε από την Ελλάδα, χωρίς πολλές φασαρίες,  και έκτοτε αγνοείτε  η τύχη της. 

Όπως και η ημερομηνία επιστροφής της. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που φωνάζουν ότι στην  Ελλάδα πρέπει να δοθεί πρόσθετος πολιτικός χρόνος και να δοθεί επιτέλους μια οριστική λύση. 

Με την ανεργία να καλπάζει προς το 28% και την κοινωνία βυθισμένη στη φτώχεια μια Ευρωπαϊκή χώρα μετατρέπεται σε παρία. Επιπλέον, η Ελλάδα θα ασκεί την Προεδρία το πρώτο εξάμηνο του 2014, ενώ προς το τέλος του εξαμήνου είναι προγραμματισμένες και οι Ευρωεκλογές.



Αρκετές είναι ήδη οι ..ενδείξεις που … δείχνουν πως κάτι σχεδιάζεται:

-Το πρωτογενές πλεόνασμα έχει κλειδώσει, ενώ είναι πιθανόν, αν δεν υπάρξουν απρόβλεπτα δυσάρεστες εξελίξεις, το έλλειμμα να βρεθεί στα επίπεδα του Μάαστριχτ!!! Ο Οίκος Nomura  εκτιμά ότι το έλλειμμα το 2014 θα είναι 2.1% του ΑΕΠ!΄

-Τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του 2013 (που περιλαμβάνει και την κορύφωση της τουριστικής περιόδου) ίσως κρύβουν εκπλήξεις σε σχέση με το 2012, ως προς το πρόσημο!

-Το spread του δεκαετούς ομολόγου έχει ήδη πέσει στα επίπεδα των 750 μονάδων.

-Στις ΗΠΑ, όλοι εκείνοι που «σπεκουλάριζαν»  στην έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ, έχουν ήδη βάλει πολύ νερό στο κρασί τους, ενώ δεν αποκλείουν και μια δειλή έξοδο στις αγορές, ακόμα και το πρώτο εξάμηνο του 2014!

-Ξένα funds και όχι μόνο τα κοράκια, αρχίζουν να βάζουν την Ελλάδα στο «καλάθι» των προτάσεών τους για τους πελάτες τους.

-Οι γνωστοί Οίκοι Αξιολόγησης αρχίζουν σταδιακά να καλλιεργούν μια εικόνα σταθεροποίησης για τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας, γεγονός που θα έχει ευρύτερες συνέπειες για την πιστοληπτική της ικανότητα.

-Η Standard & Poor’s επιβεβαίωσε την αξιολόγηση “Β-/Β”, με σταθερό outlook, εκτιμώντας ότι  η Ελληνική οικονομία εξισορροπείται, όπως φαίνεται και από το μειωμένο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, τον προϋπολογισμό και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

-Η Fitch  σε μια Έκθεση που έδωσε προχτές στη δημοσιότητα «βγάζει» την Ελλάδα εκτός της λίστας με «τις πιο επικίνδυνες οικονομίες παγκοσμίως»! Και ποιά χώρα περιλαμβάνεται στη λίστα αυτή; Το μέχρι πρίν λίγους μήνες «πουλέν» των αγορών: η Τουρκία!!!  Ιδού ο σχετικός κατάλογος: Αργεντινή, Βολιβία, Λεσότο,  Ινδονησία, Μακάο, Μογγολία, Παραγουάη, Περού, Σρι Λάνκα, Τουρκία και Χονγκ Κονγκ.

-Επίσης, το ΔΝΤ ..προειδοποίησε την Τουρκία να «σφίξει» τη δημοσιονομική και την νομισματική της πολιτική για να μειωθούν «οι εξωτερικές ανισορροπίες οι οποίες έχουν επιδεινωθεί από τις εκροές κεφαλαίων»!

-Ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, μεταβαίνει στο Ισραήλ και προφανώς δεν πάει εκεί για …τουρισμό. Ούτε τα ενεργειακά αναμένεται να μονοπωλήσουν τις συζητήσεις.

Αίφνης η Ελλάδα φαντάζει ως η μοναδική χώρα στην περιοχή με σταθερή προοπτική. Τυχαίο;

Τι σημαίνουν όλα αυτά; «Μαγειρεύεται» κάποια μεγάλη και οριστική λύση στο  πρόβλημα του ελληνικού χρέους; Ακόμα και σε βάθος 50 ετών;

Οψόμεθα….

Aδέξιος Δεξιός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου