MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Τράπεζες και πολιτικό σύστημα


photo
Μια από τις σημαντικότερες πτυχές της διαχρονικής διαπλοκής στη χώρα ήταν κι εξακολουθεί να είναι ακόμη και σήμερα, ο τραπεζικός δανεισμός των πολιτικών κομμάτων και κυρίως των δύο πρώην μεγάλων (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) που κυβέρνησαν τη χώρα από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα η χώρα, αλλά και τα ίδια τα κόμματα να είναι χρεοκοπημένα.

Μόνο το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχουν πάρει δάνεια από κρατικές τράπεζες βεβαίως-βεβαίως, ύψους 235 εκ ευρώ με εγγύηση την κρατική επιχορήγηση του 2015. Την ίδια ώρα η Αγροτική Τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει κόμματα με εγγυήσεις την κρατική επιχορήγηση του 2019 δηλαδή σε 8 χρόνια από τώρα (!), ενώ σήμερα τα ποσοστά τους έχουν ήδη κατακρημνιστεί και δεν είναι καθόλου σαφές τι ακριβώς θα προκύψει στις επόμενες εκλογές, τόσο για το πολιτικό σύστημα, αλλά και την Ελλάδα.


Μια μικρή επισήμανση: τα κόμματα που επέβαλλαν το δανεισμό τους στην Αγροτική και συνέβαλλαν στη σημαντική επιβάρυνση του δανειακού χαρτοφυλακίου της, τη θεώρησαν ουσιαστικά χρεοκοπημένη, τη διαχώρισαν σε «καλή» και «κακή» τράπεζα και εντέλει την «καλή» Αγροτική την «χάρισαν» στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία επελέγη να διασωθεί μέσω της ανακεφαλαιοποίησης, ενώ την «κακή» (δηλαδή και τα δάνειά τους) να τα πληρώνει ο έλληνας φορολογούμενος.

Συνολικά τα χρήματά που χρωστάνε τα δυο μεγάλα κόμματα στις τράπεζες Αγροτική, Εθνική, MARFIN και Πειραιώς υπολογίζονται σε 290 εκ ευρώ. Με αφορμή το γεγονός ότι η κάνουλα των χρηματοδοτήσεων έχει σχεδόν κλείσει από τις παραπάνω τράπεζες, τα δύο κόμματα έχουν στραφεί στην τράπεζα Αττικής με σκοπό να κλείσουν τις μαύρες τρύπες. Να επισημάνουμε ότι εμπόδιο για την χρηματοδότηση των κομμάτων δεν αποτελεί ούτε καν η ιδία τους η ύπαρξη. Δηλαδή ενώ δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο αν το κόμματα -μέσα σε αυτό το θολό πολιτικό τοπίο ? που χρηματοδοτούνται από τις τράπεζες θα υπάρχουν έως το 2015, μπορούν να δανείζονται τεράστια ποσά από τις τράπεζες. Τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι πολλά, τα οποία δεν απαντήθηκαν από την ανακοίνωση της εν λόγω τράπεζας που δόθηκε στην δημοσιότητα πριν λίγες μέρες. Με λίγα λόγια, η τράπεζα Αττικής χαρακτηρίζει φερέγγυους πιστωτές τα κόμματα και γι΄ αυτό το λόγο ενέκρινε την χρηματοδότηση τους.

Προέχει η επιβίωση των πολιτικών κομμάτων

Την ώρα που η αγορά στενάζει για χρηματοδότηση και η έγκριση δανείου από τις τράπεζες γίνεται με το σταγονόμετρο, τα κόμματα χρηματοδοτούνται λες και είναι η πιο ασφαλής επιχείρηση. Εννοείται πως στην περίπτωση των κομμάτων οι τράπεζες δεν βρίσκουν κανένα εμπόδιο ώστε να εγκρίνουν τις χρηματοδοτήσεις, σε αντίθεση με πολλές υγιείς επιχειρήσεις που καταλήγουν στο λουκέτο λόγω της έλλειψης ρευστότητας.

Εμείς να φανταστούμε ότι η φερεγγυότητα των κομμάτων ξεπερνά κατά πολύ την φερεγγυότητα μιας υγιούς επιχείρησης. Τι είναι πιο πιθανό; Η επιχείρηση να κλείσει, ενώ το κόμμα θα παραμείνει στο πολιτικό σκηνικό και θα ξεχρεώσει τα χρωστούμενα; Στην Ελλάδα του 2013 η επιχείρηση έχει πιο πολλές πιθανότητες να κλείσει, αλλά και τα κόμματα ακόμη περισσότερες να εξαφανιστούν.

Η έρευνα της Δικαιοσύνης

Ύστερα από 3 χρόνια κρίσης, η Δικαιοσύνη έχει αρχίσει να δείχνει μεγαλύτερη προθυμία να ερευνήσει τα οικονομικά σκάνδαλα της πολιτικο-τραπεζικής διαπλοκής. Περισσότερα από 50 στελέχη τράπεζας κλήθηκαν ως ύποπτοι από τον τότε οικονομικό Εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, στο πλαίσιο της έρευνας για τις δανειοδοτήσεις πολιτικών κομμάτων με εγγύηση μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις, την περίοδο 2000 έως και 2011. Για εξηγήσεις υπήρχε πρόθεση από τους οικονομικούς εισαγγελείς να κληθούν και στελέχη άλλων πέντε τραπεζών που χορήγησαν δάνεια σε κόμματα την εξεταζόμενη περίοδο. Πρόκειται για μέλη των αρμοδίων επιτροπών που εισηγήθηκαν αλλά και ενέκριναν τη χορήγηση των δανείων. Το αδίκημα που εξετάζεται αν έχει διαπραχθεί είναι αυτό της απιστίας αφού διερευνάται από τον εισαγγελέα πως οι εν λόγω τράπεζες προχώρησαν στις επίμαχες δανειακές συμβάσεις και αν ελήφθη υπόψη εάν ήταν επισφαλή τα δάνεια, καθώς δεν είχαν διασφάλιση ότι τα κόμματα θα εξακολουθούσαν να λαμβάνουν κρατικές επιχορηγήσεις καθώς και αν αυτές θα είναι στο ίδιο ύψος.

Φυσικά, το πολιτικό σύστημα για να μπορέσει να συνεχίσει, έστω και με δυσκολία, να εξασφαλίζει τις εξωφρενικές χρηματοδοτήσεις, φρόντισε να περάσει τροπολογία που απαλλάσσει τα τραπεζικά στελέχη από ποινικές και άλλες ευθύνες.

Η ηθική και ουσιαστική χρεοκοπία των κομμάτων

Το ζήτημα των άδειων ταμείων του ΠΑΣΟΚ και των υπόλοιπων κομμάτων αποκαλύπτει το μέγεθος της σπατάλης, του νεοπλουτισμού και της επιπολαιότητας που χαρακτήρισε τα πολιτικά κόμματα και τις πολιτικές ελίτ όλα αυτά τα χρόνια. Η ελληνική κομματική Δημοκρατία υπήρξε η ακριβότερη στην Ευρώπη. Για να αντιληφθούμε τα μεγέθη, τα ελληνικά πολιτικά κόμματα χρηματοδοτούνταν από τον κρατικό προϋπολογισμό με το ίδιο ποσό, σε απόλυτες τιμές, που τα γαλλικά ή γερμανικά κόμματα λάμβαναν από το δικό τους κράτος. Με λίγα λόγια η κάθε ψήφος στην Ελλάδα κόστιζε όσο πέντε γαλλικές ή γερμανικές, τουλάχιστον.

Χρησιμοποιώντας τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, τα πολιτικά κόμματα προέβησαν σε μια εξωφρενική κούρσα δαπανών που περιελάμβανε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων: από χολιγουντιανές προεκλογικές καμπάνιες έως εξαγορές συνειδήσεων. Οι δαπάνες για δημόσιες σχέσεις και επικοινωνία αποτέλεσαν τον κύριο όγκο δαπανών των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα. Πεταμένα λεφτά δηλαδή.

Τα τεράστια χρέη των κομμάτων ανέδειξαν όψεις ενός πανάκριβου πολιτικού συστήματος που δαπανά ασύστολα χρήματα, χωρίς κανόνες και όρια, προς εντελώς άχρηστες για τους πολίτες κατευθύνσεις. Εντέλει τα κόμματα χρεοκόπησαν. Όχι μόνο σπατάλησαν τα τεράστια ποσά από τα δημόσια χρήματα που διέθεταν, αλλά επιπλέον δανείστηκαν σε τέτοιο βαθμό που σήμερα αδυνατούν να ξεχρεώσουν.

Πιστεύει κανείς, μέσης ευφυΐας. Έλληνας ότι την έξοδο από την κρίση και τη χρεοκοπία της χώρας, θα την επιτύχουν οι ίδιοι πολιτικοί που χρεοκόπησαν τα δικά τους κόμματα και δεν μπορούν να τα διασώσουν; Άλλο ένα ελληνικό παράδοξο...

ΠΗΓΗ : dou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου